Recensământul populației, prelungit din nou. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză să răspundă la întrebări

Recensământul populației, prelungit din nou. Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză să răspundă la întrebări Sursă foto: Arhiva EvZ

Data până la care se vor mai putea culege datele este 31 iulie. Persoanele care refuză să răspundă la întrebări riscă amenzi de până la 3000 de lei. Până acum au fost recenzate 17 milioane de persoane.

Perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a fost prelungită cu încă o săptămână, până la 31 iulie 2022, a decis Comisia Centrală. Cine refuză recenzarea riscă amenzi mari. Acesta este ultimul termen de prelungire, deoarece actele normative nu permit încă o amânare dincolo de data de 31 iulie.

„Primarii vor lua măsurile necesare pentru asigurarea încheierii contractelor conform modelului Contractului-cadru de servicii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021)”, se arată în hotărârea Comisiei Centrale.

17 milioane de persoane recenzate

Până miercuri, 20 iulie 2022, au fost recenzate aproape 17 milioane de persoane la nivel naţional, adică 87% din populaţia rezidentă ţintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane).

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăriile din Bucureşti au deschis 80 de centre de recenzare fixe şi alte peste 700 de astfel de centre sunt în restul ţării, potrivit news.ro.

Cele mai ridicate rate sunt în judeţele Botoşani - 100%, unde recenzarea s-a încheiat, Vrancea - 99,9% şi Bistriţa-Năsăud 97,2%.

La polul opus se află municipiul Bucureşti, cu 55,4%, şi judeţele Timiş - 65,8% şi Ilfov - 70,4%. Acestea sunt datele de acum o săptămână.

Întrebările recenzorilor

Recenzorii completează răspunsurile direct pe tabletă, astfel că totul merge mult mai repede. Cele mai multe întrebări vor viza detalii legate de locuință (număr de camere, construcția, dotări, materiale folosite, etc.), precum și studiile efectuate până în acest moment. Veți mai fi întrebați și despre câte persoane locuiesc cu dumneavoastră, dacă mai aveți alte proprietăți sau terenuri și dacă sunteți căsătoriți sau nu. Dacă aveți copii se solicită menționarea numărului acestora. În plus, trebuie să aveți buletinul, deoarece CNP-ul se trece în formular.

Recenzorii nu au voie să vă ceară date sensibile legate de conturile bancare pe care le aveți sau detalii despre salariu. În plus, nu au voie să vă chestoneze nici despre opiniile politice sau starea de sănătate.

Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.