Rebeliunea Wagner. Putin, umilit de Lukaşenko. Ce foloase ar putea trage dictatorul de la Minsk pentru că l-a convins pe Prigojin să renunţe la rebeliune

Rebeliunea Wagner. Putin, umilit de Lukaşenko. Ce foloase ar putea trage dictatorul de la Minsk pentru că l-a convins pe Prigojin să renunţe la rebeliune

Faptul că preşedintele belarus Alexandru Lukașenko a jucat un rol direct în oprirea ofensivei militare a grupului Wagner împotriva Moscovei este umilitor pentru președintele rus Vladimir Putin, iar dictatorul de la Minsk nu va ezita să profite de victoria obţinută în urma negocierilor cu Evgheni Prigojin. De această părere sunt experţii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care au elaborat un raport despre cele întâmplate sâmbătă în Federaţia Rusă.

Ce ar putea cere Lukaşenko pentru că l-a oprit pe Prigojin

Potrivi experilor ISW, această situaţie i-a oferit lui Lukaşenko unele avantaje. El a folosit propriile „canale existente” pentru a clarifica situația de pe teren și a negocia cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin. Institutul a remarcat că accesul preşedintelui belarus la astfel de canale și negocierile de succes cu Prigojin indică faptul că acesta are o anumită influență asupra liderului de la Wagner, pe care l-a folosit pentru a detensiona situația situaţia din Rusia.

ISW a remarcat că Lukașenko va încerca să folosească detensionarea revoltei armate pentru a-și atinge obiectivele, cum ar fi amânarea oficializării Statului Unirii Rusiei și Belarusului sau împiedicarea lui Putin de a folosi forțele armate belaruse în Ucraina.

„Kremlinul se confruntă cu un echilibru extrem de instabil. Acordul la care a ajuns Lukașenko este o soluție pe termen scurt, iar revolta lui Prigojin a scos la iveală deficiențe serioase ale Kremlinului și ale Ministerului rus al Apărării", se arată în raportul Institutului. În același timp, eiexperţii au constatat că „ipoteza că rebeliunea lui Prigojin, reacția Kremlinului și medierea lui Lukașenko au fost regizate de Kremlin sunt absurde”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rebelliunea mercenarilor a demonstrat slăbiciunea forţelor de securitate ruse

Totodată, ISW a remarcat că această insurgență a demonstrat slăbiciunea forțelor de securitate ruse și a arătat incapacitatea lui Putin de a folosi forțele în timp util pentru a respinge o amenințare internă și i-a subminat și mai mult monopolul puterii. „Avansul rapid al lui Prigojin asupra Moscovei a reprezentat o batjocură față de majoritatea trupelor regulate ruse și a arătat tuturor reprezentanților forțelor de securitate, întreprinderilor de stat și altor figuri cheie din guvernul rus, fără excepție, că forțele militare private, separate de stat, pot obţine rezultate impresionante. Acţiunile mercenarilor din Wagner au demonstrat şi degradarea rezervelor militare ruse, care sunt aproape în întregime ocupate cu războiul din Ucraina”, Se arată în raportul ISW.

Pe de altă parte, deși Prigojin și-a intensificat în mod constant retorica împotriva Ministerului Apărării chiar înainte de revoltă, Putin nu a reușit să reducă acest risc. „Noi nu prezicem colapsul iminent al guvernului rus... Cu toate acestea, rebeliunea lui Prigojin și rezolvarea evenimentelor din 23 și 24 iunie, deși nu a avut loc o luptă în sens larg, cel mai probabil, va provoca daune semnificative guvernului Putin și eforturilor militare ale Rusiei în Ucraina”, a rezumat Institutul.