Sorin Ovidiu Vîntu susţine că nici Cozmin Guşă, nici Elan Schwartzenberg nu au un contract valid de preluare a postului de televiziune. Potrivit lui Vîntu, el ar fi semnat doar contracte de trustee cu cei menționați, ceea ce presupune că au acceptat să fie doar proprietari de fațadă, în timp ce Realitatea TV ar fi rămas în permanență a lui SOV.

„Am trecut compania proprietară pe Realitatea printr-un contract de trustee la domnul Elan Schwartzenberg. Deci domnul Elan nu a deținut niciodată Realitatea, grupul Realitatea. După eșecul cu domnul Elan, am încercat același lucru cu un om despre care credeam că îmi datorează din punct de valoare moral enorm, micul escroc Gușă. Gușă este un fel de peștișor, nu știu dacă știti ce înseamnă parazitul.

În ocean se strecoară prin colții rechinului un fel de peștișori mici care ciugulesc din colții rechinului resturile. Ăsta este Gușă. Cu Voiculescu la început, cu Adrian Năstase, cu Băsescu, cu mine, acum îl ciugulește pe Vizer. Nici domnul Elan, nici domnul Gușă nu au fost proprietarii acestui trust, au fost niște bidoane folosite de mine ca să protejez trustul de atacul furibund al securității române”, a afirmat Vîntu în interviul acordat din închisoare.

„Realitatea este încă utilă SRI”

Vîntu susține că a depus o plângere la DNA în urmă cu 5 ani, iar procurorul de caz a stabilit cu claritate că „domnii Gușă, Păcurariu, Elan Schwartzenberg sunt escroci, au dovezi clare, au probe, numai că țin dosarul la sertar pentru că Realitatea este încă utilă domnilor cutare și cutare – Iohannis, SRI, DNA. E suportul lor principal. Se așteaptă probabil să se facă termenul de prescripție pentru Gușă și Păcurariu și în același timp să dea posibilitatea acestor escroci treacă contractele de echipamente, de cabluri, personal pe o nouă companie, banii intrând aici, iar toate datoriile acumulându-se în trustul meu de presă”.

Vîntu a vorbit şi despre relaţia sa cu Sebastian Ghiţă: „Am primit o cerere de intalniri cu niste personaje care m-au informat despre ce urma să se întâmple, cu Ghiţă, cu Parchetul, cu tot. A fost o operaţiune instrumentată de cei de la SRI. A doua zi m-am întâlnit cu Ghiţă şi am demontat toată înregistrarea din ziua trecută. Aceste două înregistrări am vrut să le depun la parchet. Domnii cu un aer dispreţuitor mi-au respins. M-am dus în instanţă şi nu le-a luat nimeni în seamă. Peste ani Ghiţă s-a autodenunţat şi a recunoscut falsul”

Guşă a semnat un contract cu fiica lui Vîntu pentru că era certat cu omul de afaceri

Cozmin Guşă a reacţionat la afirmaţiile lui Vîntu, recunoscând că el a avut întradevăr un contract de trustee, dar că postul a fost cumpărat de Maricel Păcuraru, partenerul său de afaceri.

„Când a început el discuția despre Realitatea cu partenerul meu Maricel Păcuraru, nu mai vorbeam cu el de un an, a făcut eforturi, l-a rugat pe Maricel să răspund la telefon, să particip la negocieri, nu am mai comunicat nici la telefon, nici direct ,din februarie 2010. La toate discuțiile legate de Realitatea, deși el mă invoca să fiu prezent la discuții, nu am fost prezent. Eu nu am negociat cu Vîntu nimic pentru că eram certat cu el din februarie 2010. M-am deplasat în Cipru împreună cu fata lui și am semnat eu, doar eu, un contract pentru preluarea Realității și un trustee valabil până când Vîntu ar fi revenit din arest ca să îl poată semna.

În ziua în care eram în Cipru, au descins la el procurorii și polițiștii, Maricel Păcuraru era în casă cu Vîntu, îi dăduse o parte din bani în avans. Procurorii au și uitat geanta cu bani acolo și au revenit să o ia, pentru că Vîntu a fost arestat din casă exact când se discuta contractul în Cipru împreună cu avocatul său, la sfârșitul lui 2010 sau începutul lui 2011“, a explicat Cozmin Gușă termenii relației cu Sorin Ovidiu Vîntu.

Guşă spune că actul trustee semnat de el în Cipru şi-a încetat valabilitatea după ce Vîntu a ieşit din arestul preventiv şi a semnat o anexă cu Maricel Păcuraru prin care recunoştea că a primit prima tranşă de bani pentru vânzarea Realităţii Tv.

Vîntu a primit bani pentru Realitatea Tv deşi postul era deţinut de Liviu Luca

Guşă a mai făcut o afirmaţie prin care susţine că Maricel Păcuraru a cumpărat de fapt de două ori postul tv, iar Vîntu a vândut în două rânduri o televiziune pe care nu o mai avea.

„La mai multe luni distanță după aceste lucruri, după ce conctractul și anexa și tot au fost semnate, în fața unui avocat, a apărut că acea firmă pe care ne-o vânduse din Cipru i-o cedase înainte lui Liviu Luca, iar Luca avea toate documentele prin care firma asta îi aparținea lui, iar apoi a fost o altă șarjă prin care Maricel Păcuraru, partenerul meu, a preluat de la Luca acel contract pe un alt offshore pe care Vîntu, poate în criză de bani sau crezând că Luca nu-l va folosi niciodată, l-a semnat.

Deci, Vîntu și când i-a promis lui Ghiță că-i dă nu mai avea, și când i-a dat lui Schwartzenberg nu mai avea și când ne-a dat nouă nu mai avea. Pentru că Vîntu se afla într- o situație foarte dificilă. A intrat într-o pană financiară și de toate felurile după ce a câștigat Băsescu în 2009 și a încercat în fel și chip să se pună bine cu el sau să aibă o conviețuire cu el, dar care nu era posibilă”, a explicat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Vîntu a dormit în maşină de frica arestului

Cozmin Guşă a vorbit, în intervenţia sa de la B1 Tv, şi despre două momente din timpul campaniei electorale din toamna anului 2009, unul avându-l în centrul atenţiei pe Sorin Ovidiu Vîntu, iar celălalt pe Mircea Geoană. „Vreau să spun un lucru legat de Statele Unite, pe care văd că Vîntu le tot persiflează și are o atitudine superioară față de acest subiect.

În 2009, înaintea turului doi, Vîntu trebuia să fie arestat, s-a dus către casă și casa lui era înconjurată de polițiști. A dormit o noapte fără telefoane în mașină prin oraș și dimineața mă suna repetat de pe un alt număr la care eu nu răspundeam. În final mi-a dat și un SMS, l-am identificat, era pe lângă sediul PSD, am intrat în mașină la el, era foarte speriat, mi-a povestit o scenă cu Băsescu și Blaga care i-au înconjurat casa, de aceea nu a dormit acasă în acea noapte și că urma să fie arestat.

I-am explicat: Nu poți să fii arestat pentru că ești patron de media și chiar Statele Unite, la care face el referire azi, sunt foarte intersate de niște alegeri libere. Mai departe nu o să povestesc, însă el știe că a doua zi nu a fost arestat și s-a putut duce acasă să se bărbierească liniștit tocmai pentru că SUA e un partener strategic important pentru noi și a văzut că a fost așa cum i-am spus eu”, a povestit Gușă. 

Geoană, vizită în Rusia organizată de Mazăre

Cozmin Guşă a vorbit şi despre vizita lui Mircea Geoană în Rusia, petrecută în toamna anului 2009, pe când acesta era candidatul PSD la Preşedinţie.

„Aia a fost o mare greșeală pentru Geoană. După informațiile mele, din ocoşenia și slaba pregătire politică a lui Geoană, a acceptat o vizită în Rusia fără să ne spună niciunuia, cel puțin mie, care eram strategul campaniei. S-a suit în avion cu Mazăre și Nicușor Constantinescu, pe relația lor, și s-a întâlnit cu consilierul unui consilier de-al lui Putin. Asta după ce eu am facut o vizită în Rusia, documentată de presă. Eu m-am dus în 2009 la Casa Albă, am discutat cu consilierul lui Obama despre candidatura lui Geoană și despre dorința lui Băsescu de a frauda alegerile.

Am anunțat că, în virtutea proiectului geo strategic, mă voi duce și în Rusia să anunț despre intențiile posibilului viitor președinte Geoană. M-am întâlnit cu președintele Senatului în Rusia, lucru despre care Geoană știa, toată lumea știa, americanii știau. După asta, Geoană, încăpățânându-se, în totală clandestinitate, a făcut acea vizită de baroni, discreditându-se practic în ochii tuturor”, a spus Gușă.

Istoria încâlcită a postului Realitatea Tv

Toamna anului 2001 – Omul de afaceri Silviu Prigoană, în acel moment patronul firmei de salubritate Rosal, a lansat postul de televiziune Realitatea TV. A fost prima televiziune de ştiri din România.

2 decembrie 2003 – Silviu Prigoana a vândut 55% din actiunile SC Realitatea Media, către o societate de investiţii elveţiana, Bluelink Comunicazioni SA.

17 mai 2004 – Radu Mihai Mărgineanu cumpără restul de 45 de procente de la Silviu Prigoană cu numai 133 de dolari. După numai o lună, Mărgineanu vinde acțiunile cu 5,5 milioane de dolari către Global Video Media, un offshore din Cipru reprezentat de Mircea Solomon, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Banii pentru tranzacție au provenit de la Petromservice, firmă controlată de Liviu Luca.

6 februarie 2006 – Sorin Ovidiu Vîntu anunță că a cumpărat și restul de 55% din Realitatea Media, deținute din decembrie 2003 de Bluelink Comunicazioni SA

25 octombrie 2010 – Consiliul de Administraţie al Realitatea Media a semnat un contract de management cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă, pentru o perioadă de 5 ani. Discuţiile începuseră încă din primăvara anului 2010, din cauza problemelor financiare ale postului de televiziune, iar în toamnă Ghiţă a anunţat că el va primi 80% din profit, iar Vîntu 20%.

30 aprilie 2011 – omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat că a preluat 92% din acţiunile Bluelink Comunicazioni, grupul care deţinea Realitatea Media. Managementul era asigurat în continuare de Sebastian Ghiţă, el având un contract pe o perioadă de cinci ani. 

7 septembrie 2011 – judecătorul sindic Mariana Moncea de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea debitoarei şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Realitatea Media. 10 octombrie 2011 – pe parcursul verii anului 2011 tensiunile dintre Schwartzenberg, acţionar majoritar, şi Ghiţă, manager, se acutizează iar patronul Asesoft lansează un nou post de televiziune, România TV.

28 noiembrie 2011 – Cozmin Guşă anunţă că deţine 20% din Realitatea Media, împreună cu Maricel Păcuraru achiziţionând Petrom- Service, unul dintre acţionarii postului de televiziune. În acel moment acţionariatul teviziunii arăta astfel: Bluelink Comunicazione Limited: 86,5% (din care Schwartzenberg anunţase că a cumpărat 92%-n.r.), Sindicatul Național Petrom-Energie: 5,4%, PSV Company: 7,5% şi alţi patru acţionari cu procente de sub 1%. Iunie 2012 – Elan Schwartzenberg pleacă în vacanţă, la Nisa, cu fiul său, dar nu se mai întoarce în România, după ce i s-au deschis mai multe dosare penale de către DNA.

1 octombrie 2012 – Cozmin Guşă preia managementul Realitatea Media. Decizia a fost luată de Florin Bercea, administratorul special al televiziunii.

17 octombrie 2013 – DNA anunţă începerea urmăririi penale faţă de SC Strategies Research Investments SRL, deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acel moment DNA a anunţat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor.

Te-ar putea interesa și: