Evenimentul Zilei > Social > REALITATEA TV sub presiunea CNA! Antena 3 şi RTV cer suspendarea emisiei. RAREȘ BOGDAN lansează un apel disperat
REALITATEA TV sub presiunea CNA! Antena 3 şi RTV cer suspendarea emisiei. RAREȘ BOGDAN lansează un apel disperat

REALITATEA TV sub presiunea CNA! Antena 3 şi RTV cer suspendarea emisiei. RAREȘ BOGDAN lansează un apel disperat

Realitatea TV este în pericol de închidere. Din nou, uan din vedetele postului de știri, Rareș Bogdan lansează un apel pentru stoparea demersurilor de închidere a postului TV. Situația pare disperată.

"La CNA a fost o întâlnire informală, în care doamna Monica Gubernat, trimisa PSD, a propus ca marţi să se discute suspendarea Realitatea Tv, din cauza Jocuri de Putere şi a lui Rareş Bogdan. Au găsit şi un motiv: amenzile. Din păcate ei nu ştiu că noi ne-am achitat amenzile. Şi ce credeti că au găsit? Faptul că postul trebuie sa trimită ordinul de plată pe fax sau pe email. Realitatea nu a trimis online aceste copii, dar banii au intrat. Ei bine, vom trimite pe fax, pe email, ordinele de plată. Nu avem nici măcar una neplătită. Le-am atacat în instanţă şi aşteptăm. Noi am plătit amenzile. Astăzi am stat trei ore pe telefon cu doamnele de la Contabilitate.(…) Cert este că presiunea creşte şi pe seama Realităţii Tv. Dacă e cazul, pot să mă retrag eu în spate, pentru o perioadă. Eu nu cer nimănui ajutorul, nu apelez la instituţii ale statului", a spus jurnalistul.  

Acesta a prezentat apoi, şi "cerinţa imperioasă" a lui Adrian Ursu şi Cătălin Popa, oameni care au lucrat în Realitatea Tv, şi care acum sunt la posturi concurente, ca Realitatea Tv să se închidă. Jurnalistul a catalogat demersul celor doi, drept ”incredibil și rușinos”:

"Marea mea durere este că la această şedinta, la care nu a participat colega noastră, Lavinia Sandru, ea avea o problemă cu tatăl său, la Cluj, la o clinică medicală, ei bine, acolo erau trei reprezentanţi din partea a trei televiziuni. O fostă colegă, Vera Secrieru, din partea Digi 24, ea a lucrat 13 ani, aici, la Realitatea. Soţul dânsei este încă aici. Subiectul închiderii a fost discutat 2 ore. Dar cei doi oameni care cereau închiderea sunt: unul care a lucrat şapte ani aici, la Realitatea Tv, şi care acum este la Antena 3, şi un altul, care acum este producător general la RTV. Unul a fost 7 ani aici, a făcut emisiuni aici cu o doamnă, doamna Oana(n.r. Adrian Ursu). Cert este că au cerut ca ANAF sau CNA să închidă Realitatea Tv. Pot să înţeleg dacă o astfel de cerere vine de la PSD, dar dacă vine de la domnul Adrian Ursu şi de la domnul Cătălin Popa, este şocant”. 

Așa cum am mai scris în 2016, situația nu este nouă. Compania Realitatea Media a intrat in insolventa in septembrie 2011. ANAF reclama în 2015 că, după patru ani de la deschiderea procedurii insolvenței, "debitoarea SC Realitatea Media SA este lăsată să-și continue activitatea, acumulând datorii noi, neachitand practic niciuna născuta pe timpul procedurii" conform prevederilor legii 85/2006, "fără să fie supravegheată sub nicio formă". Atunci s-a spus că premierul Ponta făcea presiuni pentru închiderea postului TV pe baza datoriilor acumulate și neplătite.

Potrivit datelor aflate pe siteul ANAF și publicate atunci de EvZ, Realitatea TV înregistra în 2016 datorii de 37,8 milioane lei la bugetul de stat, 42,8 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale, 1,8 milioane lei la bugetul de șomaj și 15,7 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Adică peste 21 de milioane de euro. În 2017, potrivit datelor oficiale, suma a crescut la 41,2 milioane lei la bugetul de stat, 45 de milioane lei la bugetul asigurărilor sociale, 1,92 milioane lei la bugetul de șomaj și 16,64 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate. Aproximativ 23 de milioane de euro, o creștere cu 2 milioane de euro față de 2016, de fapt, un nou prilej pentru ANAF-ul coordonat de guvernul PSD de a cere închiderea postului TV.

La acel moment, 2016, Cozmin Gușă, unul din acționarii postului trăgea un semnal de alarmă: ”La Realitatea TV suntem într-un pericol cvasimortal de a nu mai putea funcționa. Mizele noastre nu au fost potrivite pentru cei care ne-au purtat de grijă. Suntem într-o mare problemă în care nu mai putem să ne achităm dările, contractele de chirie, de utilități. Presa a ajuns în acest stadiu. Realitatea este prima amenințată, în condițiile în care oamenii ne aplaudă, dar nu au ce face, pentru că trebuie să plătească abonamentul la TVR, pe noi nu au cum să ne ajute." Acum a venit rândul lui Rareș Bogdan să o facă.