Realitatea Plus, sancționată pentru campania de denigrare dusă împotriva șefului Romprest
- Iulia Moraru
- 19 iunie 2024, 10:28
Firma care gestionează Realitatea Plus a primit o amendă din partea instanței după ce a desfășurat o campanie mediatică agresivă împotriva omului de afaceri Andrei Mihai Dracea.
Afaceristul deține aproape 44% din acțiunile operatorului de salubritate Romprest.
De la ce au pornit acțiunile Realitatea Plus împotriva afaceristului
Conform informațiilor din Libertatea, campania mediatică împotriva afaceristului a început când Maricel Păcuraru, partenerul lui Cozmin Gușă, a încercat să preia controlul asupra Romprest S.A.
Conducerea firmei de salubritate s-a opus însă acestui demers și l-a susținut pe Andrei Mihai Dracea.
De altfel, în anul 2020, afaceristul a obținut o hotărâre prezidențială din partea Curții de Apel București în disputa sa cu firma Geopol Internațional SRL. Aceasta este deținătoarea licenței pentru canalul Realitatea Plus.
Prin urmare, Geopol Internațional SRL a fost obligată să suspende temporar, până la soluționarea definitivă a dosarului, toate materialele video, imaginile, știrile și informațiile referitoare la persoana reclamantului și activitatea sa, inclusiv în cadrul societăților comerciale la care este asociat.
Materialele erau difuzate în emisiunile televizate ale postului Realitatea Plus, în spațiul online și în presa scrisă.
Inițial, omul de afaceri trebuie să primească 100.000 de euro daune morale
În același timp, omul de afaceri de la Romprest a intentat acțiune în fața Tribunalului București, care în mai 2021 a emis o hotărâre împotriva firmei ce deține Realitatea Plus.
Mai exact, Geopol Internațional a fost obligată să plătească o sumă de 100.000 euro (echivalent în lei la data plății) cu titlu de daune morale și să înceteze difuzarea informațiilor defăimătoare la adresa reclamantului pe canalele media.
De asemenea, Realitatea Plus trebuia să retragă toate materialele video și scrise difuzate în perioada 3 mai 2020 până la pronunțarea hotărârii din 14 mai 2021, și să publice hotărârea instanței pe canalele deținute în termen de zece zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
În urma contestațiilor, Curtea de Apel București a redus substanțial suma daunelor morale de la 100.000 la 5.000 de euro, pe care pârâta urmează să le plătească reclamantului.
ÎCCJ, decizie definitivă în cazul firmei ce deține Realitatea Plus
Litigiul dintre firma ce deține Realitatea Plus și patronul Romprest a ajuns în februarie 2023 în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a luat zilele trecute o hotărâre definitivă în acest caz.
„Decizia nr. 1531 Cu majoritate: Respinge excepţia nulităţii recursului principal declarat de reclamantul Dracea Mihai Andrei, invocată de recurenta-pârâtă Geopol International SRL. Respinge, ca nefondat, recursul principal declarat de reclamantul Dracea Mihai Andrei împotriva deciziei nr. 1401A din 10 octombrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Respinge, ca nefondat, recursul incident declarat de pârâta Geopol International SRL, prin administrator judiciar Casa de insolventă Moldova, împotriva aceleiasi decizii. Definitivă.
Cu opinie separată, în sensul: Respinge excepţia nulităţii recursului principal declarat de reclamantul Dracea Mihai Andrei, invocată de recurenta-pârâtă Geopol International SRL. Admite recursul principal declarat de reclamantul Dracea Mihai Andrei şi recursul incident declarat de pârâta Geopol International SRL, prin administrator judiciar Casa de insolventă Moldova, împotriva deciziei nr. 1401A din 10 octombrie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Casează decizia recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel”, potrivit justnews.ro.