O realitate anapoda la care eu am reacționat ca Pilat din Pont. România lui Cristoiu

O realitate anapoda la care eu am reacționat ca Pilat din Pont. România lui Cristoiu

Partea dedicată Procesului lui Iisus din romanul lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta, debuteză cu impresionanta întîlnire dintre Mîntuitor, aici Yeshua, și Pilat din Pont, marcată în viziunea marelui scriitor rus de încercarea procuratorului de a-l salva pe cel condamnat de iudei, pentru că în prezența acestuia îi trecea cumplita hemicranie. Are loc următorul dialog:

„Levi Matei, răspunse cu bunăvoinţă omul; strîngea dările; m-am întîlnit cu el prima dată pe drumul spre Betfaghe, în locul unde iese în clin o grădină de smochini, şi am stat de vorbă cu dînsul. La început, s-a purtat duşmănos cu mine şi chiar m-a jignit, adică a crezut el că mă jigneşte, fă-cîndu-mă cîine. Spunînd aceasta, arestatul zîmbi: eu nu văd nimic rău în acest animal şi cuvîntul n-are de ce să mă supere. Secretarul nu mai notă nimic, aruncînd cu coada ochiului o privire mirată, nu arestatului, ci procuratorului.

- ... Dar, după ce m-a ascultat, Levi s-a mai îmblînzit, urmă Yeshua; pînă la urmă a aruncat banii în drum, spunînd că merge cu mine să pribegească... Pilat zîmbi neîncrezător, rînjindu-şi dinţii galbeni, cu obrazul bolnav nemişcat şi rosti, întorcîndu-se cu tot trupul spre secretar:

– O, cetatea Yerushalayimului! Cîte nu se aud în ea! Auziţi! Cel ce strînge dările a aruncat banii în drum!”

Ne puteți urmări și pe Google News

De fiecare dată cînd am citit acest fragment, mi-am imaginat descumpănirea romanului care era Pilat din Pont în fața realităților din Iudeea. Mintea de roman era rațională. Mintea care făcea poduri, apeducte și șosele. Realitățile din Iudeea erau descumpănitoare din acest punct de vedere. Era printre altele unul dintre motivele pentru care Pilat din Pont se considera nedreptățit, pentru că-l trimiseseră ca procurator tocmai aici. Un fel de ambasador străin trimis la post la București. Parcă o aud pe nevasta respectivului bombănind că puteau să-l trimită la Paris, sau la Roma sau măcar la Budapesta. Dar la București! Eu nu sînt Pilat din Pont, procuratorul Iudeii în vremea Împăratului Tiberiu. Care Împărat se afla în anul Procesului – 33- la Capri. Prin urmare, nu trec cele întîmplate în jurul meu printr-o minte de roman, care nu poate concepe ca un vameș - funcționar al statului - să facă astfel de gesturi nelalocul lor precum aruncarea banilor strînși din taxe și impozite. Sînt însă un om normal cu o minte normală. În aceste condiții, am avut o reacție asemănătoare celei a lui Pilat din Pont citind această știre de pe site-ul Realitatea.net din 10 octombrie 2018: „Fostul premier Dacian Cioloș, aflat la Iași, a fost luat la întrebări de o vânzătoare chiar de la intrarea în magazin. Femeia s-a arătat dezamăgită de felul în care se face politică în România, dar și de evoluția societății în perioada în care Dacian Cioloș era la Palatul Victoria.” Potrivit minții mele de om normal, cînd cineva intră într-un magazin, vînzătoarea îi surîde imediat și îl întreabă:

Can I help you?

Vînzătoarea din știrea, difuzată de alt fel de întreaga presă, nu numai că n-a procedat conform standardelor atît comerciale, cît și de bun simț, dar mai mult s-a lansat într-un discurs politic de tipul celui rostit de Conu Leonida în fața Efimiței în camizol:

„Și niciodată nu voi mai merge la vot. Întotdeauna iese cine se dorește și cine trebuie să fie la putere. Toți care ajung sus vor doar să sugă ciolanul, ajunge să roadă în așa hal încît nici măduvă nu mai are ciolanul.”

Din relatările presei s-a înțeles că vînzătoarea a dat astfel curs nemulțumirii față de felul în care Dacian Cioloș a guvernat țara.

În Cetatea Yerushalayimului, Pilat din Pont își arată uluirea față de un vameș care, în loc să strîngă dările, le aruncă. În Cetatea României, un om normal are tot dreptul să fie uluit de vînzătoarea care, în loc să-l servească pe clientul Dacian Cioloș, îi ține un discurs politic. 24 septembrie 2018. Mediafax publică următoarea depeșă: „Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, și soția acestuia au fost agresați pe stradă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 deschizând un dosar penal în care se cercetează fapte de amenințare și tulburarea ordinii publice. Incidentul a avut loc în urmă cu 10 zile.

Procurorii Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5 au deschis dosar penal in rem pentru amenințare și tulburarea liniștii publice, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Sectorului 5, Andreea Ceaușu.

Anchetatorii nu cunosc momentan identitatea agresorului.”

Peste puțin timp agenția aduce noi amănunte :

„Poliția Capitalei precizează, referitor la agresiunea asupra fiului lui Liviu Dragnea, că în urmă cu două săptămâni, o persoană a sunat la 112 și a sesizat că a fost agresată verbal de doi necunoscuți. „În urmă cu aproximativ două săptămîni, o persoană a formulat plîngere cu privire la săvîrșirea infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice. Anterior, aceeași persoană, prin apel 112, a sesizat că a fost agresată verbal de către doi necunoscuți. Cercetările sunt continuate de către secția de poliție, sub supravegherea unității de parchet competente material și teritorial, în stabilirea situației de fapt și de drept„”.

Deoarece presa se întreabă cine e agresorul, luni seara, un Comunicat reprodus de Mediafax dezleagă enigma. E vorba de fiul lui Ion Caramitru:

„Ștefan Caramitru transmite, într-un comunicat de presă remis luni seară MEDIAFAX, că în urmă cu 10 zile a avut loc un incident verbal minor pe stradă cu Valentin Dragnea, precizînd că soția acestuia i-a persiflat, iar el le-a reproșat asocierea cu PSD și agresivitatea față de cetățeni. „Locuiesc pe aceeași stradă cu Familia Dragnea în Cotroceni, însă nu ne cunoaștem. Într-adevăr, în urmă cu aproximativ 10 zile a avut loc un incident verbal minor în trafic pe strada unde locuiesc (mașina pe care o conduceam nu putea avansa din cauza autoturismului care bloca strada în care se aflau – ulterior am aflat – Valentin Dragnea și soția acestuia, conduși de un șofer). Am claxonat pentru a semnaliza prezența noastră și intenția de a avansa moment după care pasagerii au coborît din mașină. În acel timp a avut loc o altercație verbală cu doamna Dragnea moment în care dl. Dragnea a plecat în grabă și a intrat în curtea imobilului. Soția acestuia ne-a persiflat, folosind o atitudine lipsită de eleganță, iar noi am reproșat asocierea cu PSD și agresivitatea generală față de cetățeni. Mi-a fost greu sa nu reacționez la un atac verbal, în special după experiența avută în noaptea de 10 August împreună cu cei apropiați în Piața Victoriei.”.

Alte date care se adaugă Comunicatului lămuresc ce s-a întîmplat „în urmă cu zece zile”. Pe strada unde locuiesc atît Valentin Dragnea, cît și Ștefan Caramitru, a avut loc un incident în trafic, unul dintre acele confruntări verbale minore, devenite însă o realitate cotidiană, cîtă vreme românii sînt de gintă latină. Numai că în astfel de împrejurări șoferul nemulțumit, precum Ștefan Caramitru, îi strigă celui care bolochează traficul Boule! Tîmpitule! sau Nesimțitule! Ștefan Caramitru, care a fost în Piața Victoriei „ împreună cu cei apropiați” pe 10 august 2018, îi strigă lui Valentin Dragnea PSD-istule! și Ați furat țara! Tot în astfel de împrejurări cel înjurat răspunde la rîndu-i cu înjurături, pînă la urmă părțile plecînd răcorite. În cazul de față, Valentin Dragnea depune plîngere penală. Tatăl lui, Liviu Dragnea, intervine în presă pentru a face din incident un caz politic.

Nu e un motiv să strig și eu asemenea lui Pilat din Pont:

O, cetate a Bucureștilor! Cîte nu se aud în ea! Auziți! Un incident în trafic devine ditamai conflictul politic!