Evenimentul Zilei > Economie > Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă funcționează la capacitate maximă
Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă funcționează la capacitate maximă

Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă funcționează la capacitate maximă

Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă (CNE) a revenit la putere nominală, astăzi dimineață, informează Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN). Reactorul 1, oprit, ieri dimineață, din cauza unei avarii, va deveni funcțional în 48 de ore.

Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă a fost cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensat, din partea clasica a centralei. Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Național și a functionat la o capacitate de 55%, cu o putere de aproximativ 300 MW. Aceste manevre operaționale sunt normale și fac parte din activitatea operațional, potrivit SNN.

 

Reducerile de putere nu au niciun impact asupra securității nucleare sau operarii reactorului, întrucat acesta rămâne conectat la Sistemul Energetic Național și funcționează normal, cu îndeplinirea tuturor funcțiilor de securitate nucleară. Reducerea de putere a Unitatii 2 și lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurator, acestea fiind realizate în funcție de specificațiile și procedurile centralei. Rămâne oprit Reactorul 1 care, ieri dimineață, a suferit o avarie la unul dintre sistemele de proces ale centralei, urmând să fie repornită în 48 de ore.