Evenimentul Zilei > Politica > REACȚIA lui Marian MUNTEANU după apariția în presă a DOVEZILOR colaborării sale cu SECURITATEA. „Acestea sunt DECLARAȚII așa cum se dau și acum. Am fost AMENINȚAT, ARESTAT.”
REACȚIA lui Marian MUNTEANU după apariția în presă a DOVEZILOR colaborării sale cu SECURITATEA. „Acestea sunt DECLARAȚII așa cum se dau și acum. Am fost AMENINȚAT, ARESTAT.”

REACȚIA lui Marian MUNTEANU după apariția în presă a DOVEZILOR colaborării sale cu SECURITATEA. „Acestea sunt DECLARAȚII așa cum se dau și acum. Am fost AMENINȚAT, ARESTAT.”

După ce jurnaliștii de la Adevărul au publicat o serie de așa zise note informative pe care liderul studenților în Piața Universității, Marian Munteanu, le-ar fi semnat sub angajamentul său cu Securitatea din timpul regimului dictatorial, acesta neagă vehement acuzațiile aduse și explică, printr-o intervenție telefonică la Realitatea TV de ce crede că se duce această campanie - spune el - împotriva lui.

Marian MunteanuÎn perioada 1984-89 am fost în repetate rânduri interogat și arestat de Securitate pentru că desfășuram activități care nu erau pe placul lor. Am dat sute de pagini de declarații în calitate de persoană învinuită. În plus, sigur că în diferitele momente în care am fost implicat în acțiuni publice, aceste lucruri au fost reiterate. Întrucât în ultima perioadă mă ocup intens de organizarea Alinaței nNastre, probabil că unii au fost deranjați și au lansat această campanie împtriva mea.

Pe ce se bazează jurnaliștii de la Adevărul, din ce motive lansează această acuzație?

Marian Munteanu: Sunt sute de semnături pe sute de pagini care reprezintă declarații făcute în anchetă, semnate cu numele meu. În acele anchete am încercat să nu pun în pericol vreodată pe cei din anturajul meu, după cum reiese din documentele publicate, însă acelea nu erau note informative. Nu sunt note informative, repet, ci sunt declarații așa cum se dau și acum. Ei mizează pe faptul că tinerii de acum nu știu ce însemna să fii arestat de Securitate în 1987. S-au făcut presuni asupra mea să colaborez dar nu am semnat niciodată un angajament tocmai pentru că nu eram o persoană în favoarea Securității. Această activitate a continuat și după 1990. Sunt convins că CNSAS va da un verdict corect, de necolaborare cu Securitatea. Voi declanșa acțiuni în instanță pentru a dovedi că am fost o persoană pusă sub observație de Securitate, amenințată, arestată.

De ce apar însă acum aceste acuzații?

Marian Munteanu: Pentru că le o frică de moarte că Alianța Noastră va deveni o organizație politică puternică în România. Le e teamă că pot apărea niște oameni credibili, serioși care pot propune proiecte favorabile României. Vom duce acest proiect politic la bun sfârșit. Vă garantez că Alianța Noastră se va prezenta la alegerile din toamnă iar eu o voi sprijini.

Pe ce s-au bazat jurnaliștii de la Adevărul în publicarea așa ziselor note informative care ar fi fost semnate sub numele conspirativ Ioan?

Marian Munteanu: Pe ce se bazau și cei care spuneau că eu sunt un adversar al democrației. Românii noștri nu sunt proști. Eu am luptat în țara asta de 30 de ani pentru drepturi democratice, pentru identitate, pentru firesc, pentru apărarea valorilor creștine, fără niciun fel de rezervă. Nu se bazează pe nimic, nu au pe ce. Nu am făcut acele lucruri, ci dimpotrivă. Ei doresc să creeze confuzie și să dea senzația că lucrurile sunt neclare. Voi arăta nu numai că nu am fost colaborator al Securității, ci și că am fost o persoană amenințată la vremea aceea.

Voi merge în continuare cu același patriotism și respect pentru compatriorții noștri.

Cine se află în spatele acestei acțiuni?

Marian Munteanu: Nu pot face astfel de afirmații însă am motive întemeiate să cred că sunt grupurile din zona asa zisei societăți civile, precum și alte persoane care sunt îngrijorate că România se poate ridica pe o forță care să militeze pentru drepturile democratice. Uitați-vă pentru cine au pornit jurnaliștii ceastă campanie, răspunsul poate fi aflat cu ușurință.