Reacţia lui Călin Popescu-Tăriceanu la investigarea votului privind legea majorării salariilor unor categorii din sectorul bugetar!

Reacţia lui Călin Popescu-Tăriceanu la investigarea votului privind legea majorării salariilor unor categorii din sectorul bugetar!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu investigarea votului din Parlament, privind legea majorării salariilor.

Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului, a declarat că este pentru prima dată când un grup parlamentar, şi anume PNL, sesizează Justiţia pentru a investiga un vot din Parlament, cel în cazul legii cu privire la majorarea salariilor unor categorii din sectorul bugetar, informează agerpres.ro.

"Gestul este fără precedent în cei 27 de ani de experienţă democratică şi parlamentară românească. Este pentru prima oară când un grup parlamentar, complet depăşit de propria sa neştiinţă în utilizarea mijloacelor legitime de luptă politică, face apel la o instituţie represivă a statului, procuratura, pentru a investiga un vot dat în Parlament. Evident, gestul nu are precedent şi nici vreo analogie în alte tradiţii parlamentare din regimurile politice democratice. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, ce preia o procedură unanim utilizată de toate parlamentele democratice, poliţia şedinţelor o fac exclusiv chestorii aleşi din rândul deputaţilor. Nicăieri instituţiile executive sau judiciare nu au acces în incinta Parlamentelor şi nici nu au capacitatea de a investiga acţiuni, acte şi proceduri parlamentare. Chiar şi Curtea Constituţională a României s-a pronunţat, nu o dată, în acest sens", afirmă Tăriceanu.

Acesta a mai precizat că, la votul din 7 noiembrie asupra actului normativ, au fost prezenţi deputaţi PSD şi ALDE.

Călin Popescu-Tăriceanu a detectat un  „triplu eşec politic” în tabăra PNL.

"Mai întâi, deputaţii naţional-liberali nu au fost convingători în comisiile de specialitate ce au examinat tehnic ordonanţa. Apoi, nu au participat la dezbaterea în plen pentru a-şi susţine punctul de vedere şi nici nu au vrut să se vadă cum se opun de la tribuna Parlamentului unor creşteri salariale. În sfârşit, şi-au dovedit ignoranţa faţă de procedurile parlamentare şi nu s-au priceput să-şi redacteze contestaţia în formă regulamentară. Acest triplu eşec traduce o triplă neputinţă: cea de a formula poziţii argumentate, cea de a participa la o deliberare publică şi cea de a cunoaşte şi urma procedurile instituţionale. Or, argumentaţia raţională, deliberarea publică şi respectul procedurilor constituie esenţa democraţiei", a subliniat Tăriceanu.  

"În fapt, prin vocea liderului său din Camera Deputaţilor, noul PNL dezvăluie care este adevăratul său obiectiv în cazul în care va înregistra un rezultat semnificativ în alegerile din 11 decembrie: lichidarea parlamentarismului şi menţinerea unui Parlament neputincios, lipsit de iniţiativă, impotent politic şi pus sub controlul Parchetului. Pe zi ce trece devine mai clar ce înseamnă cu adevărat "schimbarea de paradigmă" pe care a anunţat-o Klaus Iohannis: aşezarea "sub control judiciar" a instituţiilor centrale ale democraţiei în vederea unei schimbări drastice de regim politic. Este acum limpede că în regimul dorit de Iohannis şi de noul PNL denunţul va înlocui total votul", a mai spus Tăriceanu.

PNL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii referitoare la majorarea salariilor unor categorii din sectorul bugetar.