Reacția ieșită din comun a premierului Republicii Moldova. Ce a răspuns când a fost întrebat despre sărăcie

Reacția ieșită din comun a premierului Republicii Moldova. Ce a răspuns când a fost întrebat despre sărăcie Sursa foto: Dorin Recean / Facebook

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a luat prin surprindere pe toată lumea cu declarațiile sale. Sâmbătă, în plenul Parlamentului, prim-ministru moldovean a fost întrebat despre sărăcie, însă răspunsul lui a fost de-a dreptul bizar. Oficialul a ținut să facă o glumă cu privire la unele alimente.

În plenul Parlamentului, premierul moldovean Dorin Recean a fost întrebat de ce lista produselor sociale importante a fost redusă. Oficialul a explicat că s-a apelat la această măsură pentru a evita scumpirea anumitor alimente.

„Noi intervenim ca și Guvern, acolo unde este necesar. Dacă Guvernul intervine neadecvat, atunci preturile nu se reduc dar cresc. Odată ce a trecut perioada necesară de aplicare și noi am fi continuat aceleași măsuri de constrângere, preturile erau să se ducă și mai sus. Ca și efect a scoaterii acestei constrângeri, noi avem o diminuare de preț. Alte prețuri care au fost scoase au fost la produse gen somon și șa mai departe”, a răspuns șeful Guvernului.

După ce a oferit acest răspuns, Dorin Recean a făcut și o glumă, care a surprins pe toată lumea.

„Sper că somonul nu este produs social important”, a completat premierul Republicii Moldova.

Autoritățile din Republica Moldova au redus lista produselor sociale importante

Comisia pentru Situații Excepționale a publicat Dispoziția nr. 69 din 17 mai 2023, care prevede o ajustare a listei produselor sociale importante. Potrivit documentului din lista produselor social importante au fost excluse: cartofii în stare proaspătă (poziția tarifară 0701), ceapă în stare proaspătă (poziția tarifară 0703), varză albă în stare proaspătă (poziția tarifară 0704) precum și morcovi și sfeclă roși în stare proaspătă (poziția tarifară 0706).

În Dispoziția publicată de Comisia pentru Situații Excepționale, la punctul 5, se precizează că, prin derogare de la prevederile art. 9 din Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și art. 10 din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatori de asistență medicală, cetățenii străini, beneficiari de protecție temporară conform Hotărârii Guvernului nr.21/2003 privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, încadrați în muncă în Republica Moldova în baza contractului individual de muncă încheiat în temeiul legislației Republicii Moldova, li se acordă/suspendă statutul de persoană asigurată angajată, în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.