Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Cât este despăgubirea maximă oferită de asiguratori

Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor a fost publicată în Monitorul Oficial. Cât este despăgubirea maximă oferită de asiguratori Sursa foto: EPA/ERDEM SAHIN

După ce Parlamentul a votat o legea asigurării obligatorii a locuințelor, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat-o, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Primarii vor primii atribuții mai importante și vor fi direct interesați să o aplice.

Prin noua lege publicată în , și care va intra în vigoare în data de 11 noiembrie 2023, așa cum se stipulează în mod expres, amenzile aplicate de primării pentru cei care nu au asigurări obligatorii pentru locuințe, vor intra direct în bugetul administrațiilor locale.

Din acest motiv, primarii vor fi direct interesați în aplica această lege, deoare amenzile care sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, vor fi contribuții directe la bugetele locale.

Polițiștii locali pot umbla prin localitate și să solicite asigurarea obligatorie a locuinței. Acolo unde nu există poliță obligatorie, aceștia pot aplica amenzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

A crescut și valoarea asigurărilor

Prin noua lege, 115/2023, prima de asigurare pentru clădirile de tip A, cele contruite din beton, fier, lemn sau cărămidă poliția de asigurare a fost majorată de la 20 de euro, la 130 de lei, adică 26 de euro.

Pentru clădirile din clasa B, cele construite din cărămidă nearsă sau cele din chirpici, prima de asigurare va fi de 50 de lei, adică zece euro, ca și în prezent.

Primele de asigurare vor fi calculate în lei, și nu vor putea depăși suma de 100.000 de lei, pentru clădirile din clasa A, și de 50.000 de lei, pentru clădirile din clasa B.

Polițe facultative pentru clădirile cu bulină roșie

Pentru proprietarii de clădiri înscrise într-o grupă de risc seismic, polițițele de asigurare nu vor fi obligatorii, asigurarea putând fi una facultativă.

”Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incediu, trasnte, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă”, a declarat și Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări.

De exemplu, dacă un apartament este estimat de proprietar la 60.000 de euro, suma pe care acesta trebuie să o achite pentru poliția de asigurare este de aproximativ 100 de euro.

De asemenea, durata de valabilitate a polițelor de asigurare poate fi mai mare de 12 luni, dar numai în multiplu egal, adică de 24 de luni sau de 36 de luni.

Polițele de asigurare oferă despăgubiri doar ăn caz de cutremure, alunecări de teren sau inundații, scriu cei de la Avocatnet.