Procurorii Curţii de Apel Iaşi au decis, miercuri, reținerea peentru 24 de ore a fostului episcop al Hușilor, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, acuzat de act sexual cu un minor.

 

Anchetatorii îl acuză pe fostul episcop de viol şi abuz sexual, impotriva unui fost elev al său, de la seminatul teologic ortodox din Huși, în perioada 2016-2017.

Biserica Ortodoxă Română, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasilă Bănescu, a anuțat care va fi soarta fostului episcop și în ce condiții acesta poate fi caterisit.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

 

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”.

 

Corneliu Bârlădeanul a fost suspendat din funcţie în vara anului 2017, când au apărut înregistrări video în care el întreţine relaţii intime cu un fost seminarist – devenit între timp preot cu parohie în Vaslui. La rândul său, ierarhul a acuzat trei preoţi de şantaj cu imaginile respective, despre care iniţial spunea chiar că sunt trucate. Ei au fost condamnaţi la închisoare cu executare.