Războiul SUA-China. Costuri catastrofale dacă Trump lasă garda jos
- Tudor Borcea
- 29 septembrie 2020, 09:00
Statele Unite se află într-un „război tehnologic” cu China, în care învingătorul va controla diseminarea globală a informațiilor. Câștigătorul va scrie, de asemenea, regulile și normele mondiale pentru tehnologiile emergente din economia digitală.
Președintele Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, a aruncat mănușa Statelor Unite într-un discurs rostit în mai 2017, unde a subliniat planul pentru înființarea unui „ drum digital al mătăsii”, supervizat de China .
Președintele Xi își dă seama că dimensiunea informațională a războiului modern este legată de obiectivul global aparent al Chinei, Acela de a răsturna Statele Unite ca lider al ordinii mondiale democratice liberale existente.
Aparent, Xi Jinping dorește să se asigure de un avans de prim plan în disciplinele emergente de înaltă tehnologie pentru a crea un sentiment de inevitabilitate cu privire la ascensiunea Chinei la dominația lumii.
SUA au încă timp, talent și resurse pentru a obține o victorie asupra Chinei în această cursă pentru leadership-ul global, cu condiția ca americanii să aibă voința, autodisciplina și flexibilitatea de a institui o mobilizare societală totală de-a lungul deceniilor.
Specialiști în China, cum ar fi Gordon Chang, și responsabili politici din administrația Trump, au încercat să educe publicul american cu privire la modul în care China a apărut ca un puternic challenger la primatul global al SUA în disciplinele hi-tech.
Adevărata față a partidului comunist
Multe din metodele prin care China a ajuns la statutul de concurent includ furtul proprietății intelectuale la scară masivă, cu complicitatea, din păcate, a multor americani; transferul forțat al secretelor antreprenoriale ale firmelor americane ca o condiție prealabilă pentru a opera pe piața chineză; planificarea meticuloasă pe termen lung pentru a asigura prioritățile naționale ale Chinei; recrutarea legală și ilegală a talentelor umane străine și sprijinul generos al statului pentru firmele chinezești de înaltă tehnologie.
Este posibil ca China să fi alertat în mod neintenționat lumea liberă cu privire la pericolul pe care-l reprezintă, dezvăluind adevărata față a regimului PCC - nu tocmai cea prezentată de „o Chină în creștere este o evoluție pozitivă nu numai pentru China, ci și pentru America” - precum și ambițiile sale globale.
China și-a dezvăluit adevărata față printr-un bilanț abominabil al drepturilor omului, subliniat de politica sa genocidară față de minoritatea uigură a Chinei din provincia Xinjiang.