China amenință SUA: „Începem războiul”. Pacificul dă în clocot

China amenință SUA: „Începem războiul”. Pacificul dă în clocotDonald Trump și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

La doar câteva zile după ce China declara că nu dorește un conflict deschis, tensiunile dintre Beijing și Washington ating din nou temperatura de fierbere.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat săptămâna trecută la ONU că nu are intenția de a declanșa un „război deschis” („hot war”), însă, la scurt timp, unul dintre șefii propagandei regimului comunist a declarat despre Taiwan: „începem războiul”.

Hu Xijin, redactorul șef al cotidianului chinez de limbă engleză Global Times, controlat de partidul comunist, s-a arătat iritat de afirmația făcută de Statele Unite că ar putea trimite trupe pentru a apăra independența și democrația Taiwanului.

„Odată ce fac pasul să readucă trupe american în Taiwan, Armata Populară de Eliberare (APE) va începe cu siguranță un război drept pentru a apăra integritatea teritorială a Chinei”, a declarat Hu Xijin.

El a răspuns astfel unui articol publicat de un ofițer al US Marine Corps în Military Review. În articolul respectiv, având titlul „Descurajarea Dragonului - Revenirea forțelor americane în Tauwan”, căpitanul Walker Mills avertiza că marele dezechilibru militar dintre China și Taiwan face ca o invazie.

Hu a declarat că tocmai amplasarea de trupe americane pe insulă ar putea fi fitilul care să declanșeze un conflict.

Propagandistul de la Beijing a avertizat că poziția Partidului Comunist Chinez este că Taiwanul este doar o provincie rebelă, deși insula a refuzat să recunoască regimul comunist încă de la instituirea sa, în 1949.

„Legea anti-secesiune (a Chinei – n.r.) este un tigru cu colți”, a amenințat Hu pe Twitter.

„Nici o țară nu are dreptul de a domina politica mondială, de a controla destinul altora sau de a păstra avantajele dezvoltării doar pentru sine”, a declarat liderul Xi Jinping la ONU, săptămâna trecută, făcând apel la o „ordine internațională bazată pe dreptul internațional”.

Însă Beijingul are o interpretare foarte personală în privința dreptului internațional, comentează o analiză realizată de News.com.au, „așa cum ar putea să depună mărturie Filipinele, Vietnamul, India, Malaysia, Japonia și Indonezia”.

„Statele Unite și Taiwanul trebuie să fie pregătite pentru o confruntare foarte grea”, a amenințat Hu într-un video aprobat de Partidul Comunist Chinez.

Acesta era însă și avertismentul pe care îl făcea căpitanul Walker Mills în Military Review.

Ofițerul american afirmă că situația în Pacificul de Vest și în Asia de Sud-Est se degradează pentru Statele Unite. Aceasta înseamnă, scrie Mills, că forțele SUA trebuie să fie „pre-poziționate” în zonă dacă „sunt hotărâte să apere suveranitatea Taiwanului”.

El avertizează că o invazie rapidă și reușită a Taiwanului de către China ar avea drept rezultat o campanie militară lungă și costisitoare, „cu un deznodământ absolut incert”.

Însă ideea ca Washingtonul să trimită trupe la Taipei a înfuriat Beijingul.

„Trebuie să spun că a propovădui astfel de lucruri este o nebunie, deoarece acest lucru nu va face altceva decât să declanșeze un război în strâmtoarea Taiwan”, afirmă Hu într-un video pe site-ul Global Times.

„Legea anti-secesiune chineză stipulează trei condiții pentru a rezolva chestiunea Taiwanului cu mijloace militare. Revenirea forțelor americane ar însemna că aceste condiții sunt îndeplinite, iar Armata Populară de Eliberare ar lua măsuri și s-ar angaja într-un război drept pentru eliberarea Taiwanului.”

„Dacă Statele Unite nu iau în serios linia roșie a Beijingului, începem războiul”, a mai afirmat Hu.

Și președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat în mai multe rânduri că la orice mișcare deschisă către o independență de facto a Taiwanului, regimul său va răspunde cu forța.

Beijingul a făcut eforturi uriașe pentru a exclude Taipei din toate forumurile internaționale – inclusiv lupta împotriva pandemiei de COVID.

Ne puteți urmări și pe Google News