China amenință SUA cu războiul! Dacă americanii trec "linia roșie", începe măcelul!
- Andreea Vlad
- 26 septembrie 2020, 17:05
Publicația de stat China Global Times, care vizează o audiență occidentală, scoate din nou pe tapet amenințările și avertismentele Beijingului. Este o strategie voalată de a pune în gardă Pentagonul în legătură cu statutul incert al Taiwanului.
Într-un mesaj pe Twitter care a înfuriat chiar și prestigioasa revistă americană Newsweek. Editorul Hu Xijn ia în vizor un material tip editorial autorizat de US Marine Corps și publicat în revista Military Review. Publicația americană din domeniul apărării amintită face apel la o desfășurare a trupelor SUA în Taiwan care să refacă echilibrul regional de putere în favoarea Washington-ului. Autorul din Military Review întreabă Pentagonul foarte clar dacă acest deziderat geostrategic este menit să apere suveranitatea taiwaneză.
Hu Xijn răspunde parcă în oglindă poziției oficiale marțiale a Beijingului, anume că „PLA (n.r. – Armata eliberării poporului chinez) va lansa cu siguranță un război care să asigure integritatea teritorială a Chinei” dacă vor exista trupe americane staționate în Taiwan. Această poziție poate fi privită deopotrivă ca o încălcare severă a politicii de status quo a Chinei.
De cealaltă parte, Newsweek aruncă mănușa oficiosului chinez, punând paie pe foc și arată cu degetul politica Casei Albe, într-un articol intitulat sugestiv "Deterring the Dragon" (Descurajarea dragonului). Materialul face referire la influentul căpitan de marină (r) Richard Mills, fost membru al US Marine Corps, care ar fi avertizat că actuala balanță de putere a făcut „foarte verosimil” un atac surpriză asupra Taiwanului. Autorul articolului consideră că leadership-ul american trebuie să se confrunte cu presiunea internațională împotriva unui „conflict global deliberat cu China”.
Deznodământ deschis
Dacă forțele chineze pot împiedica trupele americane să răspundă în mod reflexiv sau imediat la agresiunea PLA, Statele Unite „fie vor trebui să recunoască o victorie rapidă a PLA în zona continentală a Taiwanului care se află pe teritoriul Chinei, fie vor fi forțate să demareze o campanie lungă și costisitoare pentru a restabili accesul în Taiwan, cu un deznodământ departe de a fi cunoscut”, scrie Mills.
În mod tipic, Hu reflectă gândirea sistemică a Partidului Comunist Chinez, însă cu o tentă ceva mai belicoasă. Și, în vreme ce un articol solitar al unui ofițer de marină publicat de o publicație militară ar putea face ceva valuri în Statele Unite, fiind însă doar una dintre numeroasele perspective asupra Chinei care se adaugă complicatei dezbateri, nu există nicio îndoială că Beijingul vede foarte diferit situația – ca o amenințare voalată a Pentagonului de a o face să treacă la o acțiune precisă, notează zerohedge.
Între timp, de săptămâna trecută China și-a intensificat activitatea militară și simulările de război în zone din apropierea Taiwanului și a teritoriului disputat, inclusiv exerciții de deminare.