Războiul Rece al șahului. Cum au apelat Anatoli Karpov și Viktor Korchnoi la parapsihologi, iaurt și yoghini

Războiul Rece al șahului. Cum au apelat Anatoli Karpov și Viktor Korchnoi la parapsihologi, iaurt și yoghini

Anatoli Karpov și Viktor Korchnoi, marii maeștri de șah, au apelat la parapsihologi la Campionatul mondial din 1978. Un meci scandalos

În cel de-al patrulea meci al campionatului mondial din 1978, Karpov (URSS) își apărea titlul în fața lui Viktor Korchnoi, un alt mare maestru sovietic, care fugise însă din țară cu doi ani mai devreme și aștepta ca Elveția să-i acorde azil politic.

Miza era mare. Partidele internaționale de șah reprezentau o bătălie ideologică pentru sovietici iar aici tensiunea era la vârf: se confruntau așadat un comunist devotat și un „trădător” au cauzei sovietice. 

La un moment dat, un spectator ciudat i-a atras atenția lui Kortchnoi, în rândurile publicului, în timpul meciului. „O persoană ciudată și-a făcut apariția! Era așezat în primele rânduri și se uita la mine încercând să-mi atragă atenția. Relația lui cu Karpov a fost incontestabilă. A stat acolo cinci ore la rând, nemișcat, ca un robot ... Puteai simți că face o treabă uriașă în minte!”. Astfel vorbea Korchnoi de persoana respectivă. Nimeni altul decât Vladimir Zouckhar, psiholog militar și membru oficial al echipei lui Karpov, scrie Russia Beyond.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu era neobișnuit ca marii maeștri de șah să consulte psihologi în timpul turneelor importante, pentru a-și îmbunătăți odihna și a se destinde după meciuri. Dar Korchnoi era convins că este victima unui parapsiholog, calificând strategia drept „anti-șah”.

Karpov a devenit campion mondial în 1974, după victoria sa legendară asupra americanului Bobby Fischer. Patru ani mai târziu, Korchnoi nu se opunea numai lui Karpov ci și întregii Uniuni Sovietice.

Viktor Korchnoi era evreu. El  nu s-a temut să denunțe public supravegherea KGB-ului asupra jucătorilor de șah care călătoresc în străinătate. Era oprimat în URSS și criticat de presă. În 1976, a fugit din URSS, lasându-și în urmă familia, care nu a putut fi extrădată. Mai rău, fiul său era amenințat cu închisoarea pentru că a refuzat să se înroleze în armata sovietică. Pe cale de consecință, Korchnoi a fost declarat inamic public. În cele din urmă, marele maestru a obținut azil în Elveția. 

Liderii sovietici erau pregătiți să facă totul pentru ca Anatoli Karpov să câștige meciul cu „transfugul” Korchnoi. În 1978, la Baguio (Filipine), unde se derula meciul, delegația sovietică număra zeci de membri, între care și Zoukhar. Într-un interviu ulterior, Karpov a declarat că l-a invitat pe Zoukhar să facă parte din echipa sa în 1974, în timpul meciului contra lui Korchnoi la Moscova, după ce acesta din urmă  a cerut ajutorul psihologului Roudolf Zagainov.

În ciuda faptului că Zoukhar asistase deja la meciuri în care s-au înfruntat cei doi mari maeștri, numai în 1978 Korchnoi s-a plâns. „Publicul a putut vedea o strânsă legătură între Zoukhar și Karpov”, a scris Korchnoi. „La început, Zoukhar stătea drept pe scaun dar când am început să analizez cu atenție tabla de șah el s-a aplecat înainte și a închis ochii. În același moment, karpov, care nu se uita la el, a început să se legene și el în fotoliu”.

Această situație l-a făcut pe Korchnoi paranoic. S-a plâns arbitrului și a cerut ca Anatoli Karpov să nu-l mai distragă. Karpov a răspuns: sunt distrat de ochelarii lui de soare reflectorizanți. Ulterior, Korchnoi a scris că purta astfel de ochelari „pentru a-l priva pe Karpov de jocul său favorit: acela de a sta drept și a-și privi adversarul drept în ochi. Atunci când purtam acei ochelari, nu putea decât să se vadă în ei ca în oglindă.

În replică, Korchnoi s-a plâns că echipa lui Karpov îi oferea acestuia iaurt în timpul meciurilor. Korchnoi a afirmat că culoarea iaurtului îi dădea indicii asupra viitoarei mutări a adversarului sau că acesta era dopat. „Am remarcat că, după ce a băut iaurtul acela, Karpov începea să joace în ritm de mitralieră”, a declarat Viktor Korchnoi, convins că acel produs lactat conținea corticosteroizi.

În timpul partidelor următoare, Karpov a continuat să se balanseze în scaun. Korchnoi s-a retras atunci în culise. Fiecare jucător dispunea de o sală unde-și putea analiza poziția pieselor pe tablade șah o perioadă de timp. În cea de-a 11-a partidă. Korchnoi l-a adus pe psihologul său israelian Vladimir Berginer care era așezat în al cincilea rând în sală, fără să-l știe nimeni.

Totuși, strategia nu a funcționat pentru că în cea de-a 17-a zi Karpov a prins un avans de patru meciuri. Or, prima persoană care avea un atantaj ce șase meciuri era declarată câștigătoare.

În cel de-al 17 meci, Korchnoi era atât de frustrat încât a cerut ca primele șase rânduri din sala unde se juca să fie golite de spectatori, ceea ce administrația a acceptat. Dar Zoukhar pur și simplu ș-a așezat în cel de-al șaptelea rând, înconjurat de funcționari și agenți sovietici.

După meciul următor, Korchnoi și-a lăsat psihologul și a invitat doi yoghini, formați la Harvard, pentru a-l asista. Steven Dwyer și Victoria Sheppard, membri ai sectei meditative Ananda Marga, au convenit „să mă ajute gratuit”, a scris Korchnoi. „Din momentul în care au apărut în sală și s-au așezat în poziție de lotus, ceva i s-a întâmplat lui Zoukhar. El și-a acoperit fața cu o batistă și a părăsit camera pentru totdeauna! Ceilalți sovieți l-au urmat. Doi yoghini au reușit să elimine o întreagă delegație!”.

Sovieticii au susținut că yoghinii trebuiau să fie autorizați să asiste la meci numai dacă purtau haine normale și nu robe oranj. Mai târziu, autoritățile filipineze au dezvăluit că Sheppard și Dwyer erau eliberați pe cauțiune din 1978 pentru că au încercat să-l asasineze pe un diplomat indian. Ei au fost retrași din sală și expulzați ulterior din Filipine.

Contrar tuturor așteptărilor, după plecarea yoghinilor, Korchnoi a cunoscut o serie de victorii iar Zouckhar era de negăsit. „În acel moment, mi-am pierdut somnul”, își amintea Karpov. Sovieticii erau aparent furioși cum tânărul campion îi dezamăgește. Mai ales că se zvonea că el însuși vroia să fugă în Occident. 

„Când Zoukhar era aproape de sccenă, Karpov a câștigat cinci partide și nu a pierdut decât una, după care Zoukhar a plecat, iar eu am câștigat patru”, a spus Korchnoi. Ulterior, Karpov a declarat că a fost tentat să apeleze la Zoukhar pentru a-și trata insomnia prin hipnoză. Cu toate acestea, psihologul s-a dovedit a fi inutil și suspectat de Karpov că este șarlatan.

În timpul ultimei partide, Zoukhar s-a aplecat brusc în primele rânduri, înconjurat de sovietici în costume. A fost prea mult pentru Korchnoi care a făcut o criză de nervi și s-a certat 15 minute cu organizatorii și autoritățile.

Apoi s-a folosit de dreptul său de a reporta meciul, cu toate că se afla în urmă. Nereușind să se redreseze, în final a refuzat să termine meciul. Karpov a câștigat turneul cu 6: 5, primind o telegramă de felicitare de la președintele URSS Leonid Brejnev. Korchnoi și Karpov s-au confruntat apoi în 1981, dar rezultatul a fost identic: Karpov a câștigat. Poate că era un jucător de șah mai puternic decât Korchnoi...