Războiul pandemiei se va alătura războiului lui Putin?

Războiul pandemiei se va alătura războiului lui Putin? Sursa: Sky News

Iarna se apropie și, pe lângă chinul conflictului din Ucraina, o posibilă raționalizare a energiei, o majorare a ratei inflației și creșterea succesivă a dobânzilor, am putea să ne confruntăm, în lunile următoare, cu o "triplă pandemie", așa cum avertizează intervievații de astăzi din "DIÁRIO DE NOTÍCIAS", Patricia Akester și Filipe Froes. Specialista în drept și medicul pneumolog, care a deținut funcţia de coordonator al biroului de criză COVID-19 al Ordinului Medicilor, lansează avertismente privind pregătirea care va fi necesară în lunile friguroase.

În ciuda unei anumite oboseli, atât din partea profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și a populației în general, este posibil  să fie necesară o readaptare a comportamentelor, acestea trebuind să fie preventive. Purtarea măștii sau dezinfectarea mâinilor pot fi din nou considerate bune practici într-o perioadă de "triplă pandemie", adică atunci când COVID-19 se alătură gripei și infecțiilor respiratorii grave. O tripletă periculoasă, mai ales pentru cei mai în vârstă și pentru cei mai vulnerabili.

Vaccinurile își pierd eficienţa și virusul recâștigă teren fertil unde se reproduce, chair şi pentru că "se apropie două mari amenințări", adică două variante și cu o "capacitate de transmitere sporită", avertizează Filipe Froes. Pe măsură ce vine vremea ploioasă, este necesar să ne amintim că pandemia nu s-a încheiat încă. Probabil că fiecare dintre noi cunoaște deja cel puțin o persoană care a fost recent diagnosticată cu COVID-19.

Astăzi ne confruntăm cu mai multe pandemii. După cum menţionează intervievații, există "pandemoniul" efectelor COVID-ului de lungă durată, pandemia oboselii profesioniștilor din domeniul sănătății, lipsa diagnosticelor în timp util în spitale, sănătatea mintală precară a multor portughezi, creșterea rezistenței la antibiotice, dezinformarea și chiar politizarea riscantă a cunoaşterii științifice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este de aşteptat ca, după mai bine de doi ani de luptă cu boala, să fi fost deja învățate câteva lecții pentru viitor. Astăzi este 4 noiembrie și abia ieri am auzit guvernul vorbind despre revenirea reuniunilor Infarmed. Iar despre regulile de sănătate pentru a face față celui mai provocator anotimp al anului nu se ştiu prea multe. Merită să menţionăm evenimentele care ne-au marcat viața începând din luna martie 2020 – iar în acest sens, DN și autorii Patricia Akester și Filipe Froes lansează luni viitoare o carte cu titlul "Pandemie care a dezvăluit alte Pandemii – Contribuții la Cunoaștere" – pentru ca noi să nu uităm prin ce am trecut și modul în care dezinformarea a încercat, de atâtea ori, să tulbure cunoaşterea și luarea de decizii, notează .dn.pt.

(Editorial de Rosália Amorim, directorul cotidianului "Diário de Notícias") -Traducerea Rador