Când se transmite de fapt variola maimuței. Studiul care aruncă în aer tot ce se știa până acum

Când se transmite de fapt variola maimuței. Studiul care aruncă în aer tot ce se știa până acum Sursa: Dreamstime.com

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, virusul variolei maimuței se transmite înainte de apariția primelor simptome. Mai exact, o persoană este contagioasă înainte să știe că a fost infectată cu acest virus. Această cercetare poate schimba complet modul în care este gestionată epidemia.

Virusul variolei maimuţei se transmite, de cele mai multe ori, înainte de apariția primelor simptome. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici. Rezultatele acestui studiu trebuie confirmate prin cercetări suplimentare, dar ar putea schimba total modul în care este gestionată această epidemie.

Studiu pe mii de pacienți

Cercetorii au analizat 3.000 de cazuri de variola maimuței. Ei au verificat timpul scurs de la apariția primelor simptome la un pacient până la declașarea bolii la un alt pacient cu care acesta a intrat în contact. Acest interval a fost comparat cu perioada de incubație a bolii.

La mai mult de jumătate dintre cazuri s-a ajuns la concluzia că virusul a fost transmis înainte de apariția primelor simptome. Mai exact, pacienți pot fi contagioși și cu patru zile înainte să apară primele semne de boală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această examinare a permis să ne facem o idee despre două tipuri de întârzieri şi să le comparăm între ele. Primul este timpul de incubaţie, în care pacientul poartă virusul fără să ştie. Al doilea este timpul care trece de la apariţia simptomelor la un pacient purtător, până la apariţia acestora la cel căruia i-a transmis boala. Transmiterea pre-simptomatică a variolei maimuţei, ale cărei simptome se caracterizează în principal prin erupţii cutanate, pare a fi considerabilă“, au anunțat autorii studiului publicat în British Medical Journal (BMJ), potrivit stiripesurse.ro.

Aproape 80.000 de cazuri

Epidemia de variola maimuţei continuă să reprezinte o urgenţă de sănătate publică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Nivelul de alertă este maxim, chiar dacă în ultima perioadă numărul de cazuri a început să scadă.

„O epidemie care încetineşte poate fi o epidemie mai periculoasă, pentru că putem crede că s-a încheiat criza şi să reducem prudenţa. Ca şi COVID-19, variola maimuţei rămâne o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional (USPII), iar OMS va continua să o trateze ca atare", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Aproape 80.000 de cazuri de variola maimuței au fost înregistrate de la începutul epidemiei din luna mai. 30 de persoane au murit din cauza bolii. Au fost semnalate cazuri în peste 100 de țări. În Româmia au fost diagnosticate 43 de cazuri de variola maimuței.

Potrivit datelor OMS, 97% dintre cazuri au fost depistate la bărbaţi cu vârsta medie de 35 de ani. Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate, potrivit Agerpres.