Au fost înregistrate primele decese ale unor pacienți infectați cu variola maimuței în Spania și Brazilia: „Aveau comorbidităţi grave”

Au fost înregistrate primele decese ale unor pacienți infectați cu variola maimuței în Spania și Brazilia: „Aveau comorbidităţi grave” Sursa: Dreamstime.com

Spania și Brazilia au raportat primele două decese ale unor pacienți infectați cu virusul variolei maimuței, vineri, 29 iulie 2022, la un interval de câteva ore. Totuși, decesele au fost înregistrate fără a se știe cu exactitate dacă virusul variolei maimuței a provocat cele două decese, scrie presa internațională.

Spania și Brazilia raportează decese cauzate de variola maimuței. Numărul deceselor provocate de virusul variolei maimuței s-ar ridica la şapte cazuri la nivel mondial, începând din luna mai 2022, iar primele cinci cazuri au fost înregistrate în Africa, acolo unde variola maimuței are caracter endemic.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din orașul Belo Horizonte (Brazilia), suferind de variolă, a decedat în cursul zilei de joi, 28 iulie 2022, conform datelor anunțate vineri de către Secretariatul de Stat pentru Sănătate al statului Minas Gerais. Acesta era „monitorizat în spital pentru alte afecţiuni clinice grave", a explicat sursa citată.

„Este important de subliniat că avea comorbidităţi grave, pentru a nu provoca panică în rândul populaţiei. Mortalitatea [n.a. în cazul acestei boli] rămâne foarte scăzută", a transmis un reprezentant din Sănătate, care a adăugat faptul că pacientul urma un tratament împotriva cancerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul deces al unui pacient infectat cu variola maimuței raportat în Europa

Ministerul Sănătăţii din Spania a anunțat tot vineri, 29 iulie, primul deces al unui pacient infectat cu variola maimuței, nefiind precizată cauza decesului și nici data acestuia.

În total, Spania a înregistrat 4.298 de cazuri de infectare cu virusul ce provoacă variola maimuței, fiind unul dintre statele care a raportat printre cele mai multe cazuri de infectare cu acest virus, la nivel mondial.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis, sâmbătă, 23 iulie 2022, că variola maimuţei a fost consemnată drept o urgenţă sanitară globală, ceea ce reprezintă cel mai înalt nivel de alertă sanitară, asta după ce circa 16.000 de cazuri (dintre care doar cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de state, majoritatea din Europa, acolo unde boala nu era endemică la acel moment, conform Agerpres.

Comisia Europeană cere statelor membre să lupte pentru eradicare variolei maimuței

Într-o scrisoare adresată miniștrilor Sănătății ai țărilor membre Uniunii Europene, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a remarcat că Uniunea Europeană a fost epicentrul cazurilor depistate. De asemenea, ea a precizat că cele 27 de state ar trebui să lucreze împreună pentru a controla focarul.

Kyriakides i-a îndemnat pe miniștrii UE să intensifice monitorizarea și raportarea cazurilor, urmărirea și izolarea contactelor, vaccinările și comunicarea clară cu privire la riscurile de îmbolnăvire.

Uniunea Europeană cumpără vaccinuri împotriva variolei maimuței

Kyriakides a mai subliniat că membrii UE ar trebui să furnizeze datele înregistrate la nivel național Sistemului European de Supraveghere. Astfel se va realiza actualizarea informațiilor, pe măsură ce date actualizate devin disponibile. De asemenea, a mai spus aceasta, țările ar trebui să stabilească linii directoare clare privind urmărirea contacților și izolarea acestora, în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Uniunea Europeană a achiziționat 160.000 de doze de vaccinuri de la compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic. Kyriakides a cerut țărilor UE care nu au semnat contracte să facă acest lucru cât mai curând posibil pentru a asigura livrările de vaccinuri.