OMS cere protecție pentru persoanele arătate cu degetul în cazul variolei maimuței. Stigmatizarea, pusă la zid

OMS cere protecție pentru persoanele arătate cu degetul în cazul variolei maimuței. Stigmatizarea, pusă la zidSursa foto: dreamstime.com

Președintele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut să se evite stigmatizarea și discriminarea în cazul pacienților cu variola maimuței. Anunțul a venit în contextul în care pacienții provin în mod special din comunități minoritare sexual.

Doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesusa a subliniat că în prezent, focarul este concentrat în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați și în special în rândul celor care au parteneri multipli. Acest lucru înseamnă că răspândirea virusului poate fi oprită cu strategiile potrivite în grupul cu pricina.

Șeful OMS a mai precizat că este important ca toate țările să lucreze îndeaproape cu comunitățile de bărbați care întrețin relații intime cu bărbați pentru a le oferi asistență și informații. "Aceste măsuri trebuie să protejeze sănătatea, drepturile omului și demnitatea comunității afectate”, a spus Dr. Tedros, adăugând: "stigmatizarea și discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

Unde și când a apărut variola maimuței

Virusul a fost detectat la începutul lunii mai. Creșterea bruscă a cazurilor de variolă a maimuței în afara țărilor din Africa Centrală și de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume. În acest moment, Europa este epicentrul.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuței este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienții sunt bărbați care au relații sexuale cu bărbați, relativ tineri și care locuiesc în principal în orașe. Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecții cu virusul variolei maimuței.

Țările cele mai afectate de variola maimuței

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franța (912), Regatul Țărilor de Jos (656) și Portugalia (515). Majoritatea cazurilor implică "grupuri de bărbați care au relații sexuale cu bărbați cu vârste între 18-50 de ani".

În afara Africii, "99% din cazurile raportate sunt la bărbați", a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuțelor. 98% dintre aceștia sunt "bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați, în primul rând cei care au avut mai mulți parteneri recent, noi sau anonimi", informează OMS.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuței, a anunțat marți, 19 iulie, că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze. Dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o țară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.