Războiul manuscriselor lui Emil Cioran. Gabriel Liiceanu l-a dat în judecată pe Eugen Simion
Editura Evenimentul si Capital

Războiul manuscriselor lui Emil Cioran. Gabriel Liiceanu l-a dat în judecată pe Eugen Simion

Autor: | | 1 Comentarii | 1640 Vizualizari

Când vine vorba de bani, cultura, în general, creațiile în limba română ale filosofului Emil Cioran, în particular, sunt retrase în plan secund, mototolite, călcate în picioare și readuse în atenție doar pentru a fi stoarse și revalorizate la nesfârșit. Cum altfel s-ar putea explica reprezentația tristă de pe scena noastră culturală?

Zilele trecute, cu prilejul celebrării a 200 de volume ale Colecției „Opere fundamentale”, îngrijite de Fundația Națională pentru Știință și Artă, fundație de utilitate publică aflată sub egida Academiei Române și coordonată de reputatul critic literar Eugen Simion, a mai căzut o mască. Masca ipocriziei și a nepăsării. „Am strâns în această serie de tip Pléiade scrierile celor mai importanți făuritori de cultură din România.

De la cronicari la clasici, de la poeți la critici literari, toți șiau găsit locul în colecția noastră. Este un proiect pe care am vrut să-l încep încă din 1970, cu sprijinul lui Marin Preda. N-am reușit atunci, dar l-am reluat cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cu succes, spun eu”, ni s-a confesat Eugen Simion.

Cu succes, e adevărat, dar un succes știrbit și de eșecuri aiuritoare. Eșecuri ce nu țin și nu vor ține niciodată de ambiția, orgoliul și pasiunea cu care Eugen Simion își urmărește visul. Sadoveanu, Eliade, Noica, Eugen Ionescu, Emil Cioran sunt doar câteva nume mari ale literaturii române care nu pot fi, cel puțin deocamdată, publicate în Colecția „Opere fundamentale”.

„N-avem bani să acoperim pretențiile moștenitorilor sau ale editorilor care dețin drepturile de autor. Nici statul nu ne ajută. Și atunci, cum am putea să lăsăm românilor ediții integrale ale acestor cărturari? Este o rușine pentru România, o mare rușine, pentru că o țară care nu-și promovează cultura își periclitează viitorul. Noi ne-am luat inima în dinți și l-am publicat pe Cioran, am strâns scrierile sale în limba română și le-am dat din nou viață, în 300 de exemplare”.

Ce a urmat? Un fiasco! „Domnul Gabriel Liiceanu, care l-a publicat pe Cioran în fascicule, cu țârâita - bănuiesc că se câștigă bani frumoși așa - , ne-a dat în judecată, ne-a intentat proces. Ne-a blocat. Noi l-am publicat pe gânditorul român, dar cărțile lui nu leam putut difuza. Zac, neatinse, pe raft.

Până acum, am câștigat primele înfățișări, dar cine știe ce-o mai fi de acum înainte”, s-a confesat Simion, care, în continuare, a ținut să sublinieze: „Eu pot înțelege și mercantilismul unora, inclusiv pe cel al moștenitorilor - e dreptul lor - , dar nu pot înțelege ipocrizia, dezinteresul pentru cultură, pentru un demers în urma căruia, e adevărat, nu ies bani, dar care ne conferă nouă, ca țară, prestigiu, respect și valoare”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate