„Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept și nu poți lăsa un act normativ care este suspect de neconstituționalitate să funcționeze așa până când blochează justiția. Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispozițiilor legale suspecte de necosntituționalitate. În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituțiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituțională a României, fie cu conflict de natură constituțională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanței, dacă are un caracter constituțional sau nu”, a declarat Augustin Lazăr, la Rfi.ro

În ceea ce privește protestele din rândul magistraților, Lazăr a precizat că există un val de îngrijorare în rândul acestora, dar și a procurorilor și judecătorilor.

„Eu zic că în urma punctelor de vedere adoptate de magistrații procurori nu se poate să nu se deștepte rațiunea legiuitorului, a instituțiilor competențe care să observe că nu este posibil să faci altfel decât spun juriștii. Când există un raționament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva la voia întâmplării. România este un stat al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană, Europa este patria rațiunii. Acesta va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat trei autorități în stat sau România are mai puține autorități. Eu zic că da, că avem motive să fim optimiști”, a completat Augustin Lazăr.