Război total în interiorul UE! Italienii acuză: Olanda este “o gaură neagră fiscală”
- Ovidiu Drugă
- 21 aprilie 2020, 11:45
Împotrivirea pe care a arătat-o guvernul olandez coronabond-urilor, de care Italia are nevoie ca de aer pentru a-și salva economia a declanșat furia presei italiene. Departe de a fi un model de rigurozitate financiară, Olanda este o "gaură neagră fiscală" care ajută evazioniștii din toată Uniunea Europeană, acuză Il Fatto Quotidiano. Și nu e singura țară de acest fel din Europa.
“Mai mult decât paradisuri, Olanda, Irlanda și Luxemburg sunt adevărate "găuri negre fiscale", a declarat fostul comisar european pentru economie, Pierre Moscovici, în urmă cu mai bine de doi ani, adică cu două luni înainte de începerea lucrărilor comisiei speciale asupra infracțiunilor financiare TAX3.
Șapte – între timp au rămas șase - țări care substrag resurse de la vecinii lor, provocând pagube nete întregului "bloc", în favoarea celor care pot face evaziune fiscală la plata impozitelor.
Din cauza așa-numitului "profit shifting", Italia pierde în fiecare an 19% din veniturile fiscale, mai exact 7,5 miliarde de euro pe an, din care 6,5 miliarde de euro în interiorul Uniunii Europene.
Tax Justice Network (rețeaua de justiție fiscală) a estimat recent că Țările de Jos - mari inamici ai măsurilor "solidare" drept răspus la pandemie, cum ar fi Coronabondurile - au substras Italiei, anul trecut, 1,5 miliarde de euro.
O denaturare a arhitecturii comunitare bine cunoscută de toți actorii implicați și, în unele cazuri, revendicată de cei care profită de ea.
După dezvăluirile și scandalurile fiscale apărute în ultimii ani, de la Lux Leaks la Panama Paper, de la Football Leaks la Paradise Papers, Parlamentul European a decis să înființeze o comisie specială pentru infracțiuni financiare, evaziune fiscală și evitarea plății impozitelor - așa-numita TAX3 - de la 1 martie 2018.
După un an de activitate din audieri, întrebări și investigații, TAX3 a trimis o serie lungă de concluzii și recomandări europarlamentarilor, menționând în special că șapte țări din UE "prezintă trăsături de paradisuri fiscale și facilitează gestionarea fiscală agresivă".
Este vorba despre Belgia, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda și Ungaria.