Război între Poliție și Justiție. CSM, atac dur la Lucian Bode: „O imixtiune nepermisă în actul de justiţie”

Război între Poliție și Justiție. CSM, atac dur la Lucian Bode: „O imixtiune nepermisă în actul de justiţie” Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EVZ

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost criticat de Secția pentru Judecători a CSM pentru declarațiile publice. Magistrații îl acuză pe Lucian Bode de imixtiune nepermisă în actul de justiție, după ce a spus că munca polițiștilor este subminată de pedepsele mici date de instanțe.

Secția pentru judecători a CSM a reacționat în urma declarațiilor făcute de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Acesta a declarat că munca poliţiştilor este subminată de pedepsele mici dictate de instanţe. În opinia CSM aceste declarații exprimă o lipsă de încredere nejustificată privind modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele. Mai mult, susțin reprezentanții Consiliului, ieșirea lui Bode reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie.

„Secţia pentru judecători îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de ministrul Afacerilor interne, domnul Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanţelor de judecată subminează munca poliţiştilor. Critica hotărârilor judecătoreşti de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă şi nesocoteşte principiul separaţiei puterilor în stat”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Secţia pentru judecători a CSM.

Conform sursei citate, această poziție exprimă o lipsă de încredere nejustificată în sistemul de justiție, în ce privește modul în care puterea judecătorească își exercită competențele.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce priveşte modul în care puterea judecătorească îşi exercită competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege şi reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiţie, prin ignorarea completă a împrejurării că soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti au la bază probatoriul administrat în cauză şi sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului”, menționează comunicatul Secţia pentru judecători a CSM.

O astfel de poziție ignoră cadrul legislativ

O astfel de poziție, susțin reprezentanții CSM, ignoră cadrul normativ în vigoare referitor la atribuţiile organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare. Actele acestor organisme sunt supuse controlului judecătoresc, în conformitate cu legea.

„În acest context, abordările de natura celei în discuţie nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuţiilor care revin organelor de poliţie. Secţia pentru judecători, reiterând apelul la echilibru în declaraţiile publice, subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenţei justiţiei, ca valoare fundamentală a statului de drept”, se mai arată în comunicat.

Declarația care i-a iritat pe judecători

Lucian Bode a declarat că România riscă sancţiuni care pun în pericol parteneriate importante, cum ar fi cel cu SUA. În acest sens, el a adăugat că munca poliţiştilor este subminată de pedepsele deloc aspre date de instanţele de judecată celor care se ocupă cu traficul de persoane şi a menţionat că este nevoie de o schimbare a legii.

„Munca poliţiştilor nu este una deloc uşoară, de cele mai multe ori extrem de periculoasă, practic prin astfel de decizii este subminată. Noi trebuie să modernizăm legislaţia şi să ţinem pasul cu vremurile şi dacă se va impune că ne uităm la Codul de Procedură Penală, sigur, la iniţiativa Ministerului Justiţiei, nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Lucian Bode.