Război între biserici, în Ucraina. Un preot al Moscovei l-a atacat cu crucea pe un preot ucrainean, la o înmormântare

Război între biserici, în Ucraina. Un preot al Moscovei l-a atacat cu crucea pe un preot ucrainean, la o înmormântare Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, cere doi ani de închisoare pentru cei care fac glume despre Biserica Catolică sursa: Twitter

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene în regiunea Vinița, pe 22 iulie. Evenimentul a avut loc după ce preotul ucrainean a acuzat că susținătorii patriarhului Kiril al Moscovei îi ajută pe ocupanții ruși.

În filmare postată pe Twitter se poate vedea cum preotul ortodox rus se apropie de colegul său și începe să îl lovească cu crucea. Incidentul ar fi avut loc la înmormântarea unui soldat care a avut loc vineri, 22 iulie, în regiunea Vinița.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat la sfârșitul lunii mai că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. Astfel, la acel moment a fost declarată „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse. „Nu suntem de acord cu Patriarhul Moscovit Kiril (...) în ceea ce privește războiul din Ucraina”, a explicat într-un comunicat de presă Biserica Ucraineană, la finalul consiliului consacrat „agresiunii” împotriva țării și care a pronunțat „deplină independență și autonomie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Legătura dintre biserica ortodoxă a Rusiei și armata rusă

În cele cinci luni de când a început războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, susținut de biserica ortodoxă a Rusiei, Kirill a avut mai multe mesaje de elogiere a militarilor ruși. ”Amintiți-vă că măreția statului nostru și respectul pentru noi vor fi în mare măsură determinate de felul în care va fi fața forțelor noastre armate”, a îndemnat patriarhul Kirill, care la scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha, a declarat că soldații ruși „cu siguranță” nu ar putea face rău nimănui. ”Suntem o putere iubitoare de pace”, a mai spus el, recent.

Patriarhul Kiril, un vechi susținător al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat despre războiul din Ucraina că este despre „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială. Inițiativa a fost a doua schismă ortodoxă din Ucraina în câțiva ani. O parte a Bisericii ucrainene era ruptă deja de Moscova în 2019 din cauza rolului Kremlinului în țară, informează Newsweek.

Războiul din Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina în ceea ce el a numit o operațiune militară specială de denazificare a țării. De la începutul războiului, Rusia a publicat puține date referitoare la victimele din rândul forțelor sale sau din rândul civililor.