Război în Ucraina ziua 908. Obiectivele Kievului în Kursk. Putin face o vizită de stat în Azerbaidjan

Război în Ucraina ziua 908. Obiectivele Kievului în Kursk. Putin face o vizită de stat în AzerbaidjanRăzboi în Ucraina. Sursa foto: X

Război în Ucraina. Trupele ruse au atacat cu o bombă ghidată orașul Bilopillia, regiunea Suîi, în după-amiaza zilei de 18 august. Explozia a provocat un mort și un rănit, conform administrației militare a regiunii.

 

Conform estimărilor, militarii ucraineni avansează în regiunea Kursk într-un ritm foarte rapid. Avansul pentru ocuparea de teritorii se derulează de cinci ori mai rapid decât dacă ar fi deplasată o armata de 100.000 de oameni. Atacul a surprins pe toată lumea, în condițiile în care Ucraina făcea față cu greu asalturilor rusești.

Război în Ucraina ziua 908. Obiectivele din Kursk

De la începutul operațiunii, din 6 august, Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări  răspândite pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi. Experții spun că poziția Kievului s-a schimbat în acest conflict. Alina Frolova, expert în securitate și fost ministru adjunct al apărării, crede că poziția strategică a țării sale este cu totul alta.

„A fost un succes incontestabil și îndrăzneț”, constată Serhii Kuzan, președinte al grupului de reflecție Centrul ucrainean de securitate și cooperare.

În ciuda a ceea ce se petrece în Kursk, oficialii de la Kiev susțin că nu doresc să ocupe aceste teritorii. Ei spun că primul scop a fost de a proteja mai bine propriile linii, de atacurile rusești venite de aici. Atacul a avut drept scop protejarea orașului Sumi, aflat în bătaia armelor rusești. De la începutul verii, președintele Volodimir Zelenski a semnalat peste 2 000 de atacuri asupra regiunii Sumi, venite din Kursk.

De asemenea, Ucraina urmărește să captureze cât mai mulți prizonieri pe care să-i schimbe cu proprii oameni aflați în captivitate. Rusia devine mult mai deschisă la negocieri cu cât pierde mai mulți militari.

Rușii transferă unități din Ucraina în Kursk

În cazul în care Ucraina va reuși să reziste suficient de mult în teritoriul ocupat din Kursk, este de așteptat să scadă presiunea pe celelalte fronturi, din Dombas. Iar armata Kievului speră să profite de acest lucru pentru a-și elibera propriile teritorii aflate sub ocupație rusească.

De altfel, comandamentul militar rus a transferat deja aproximativ cinci mii de militari din zona de luptă din Ucraina în regiunea Kursk. Informația a fost dezvăluită de The Wall Street Journal (WSJ), care citează o sursă familiarizată cu detaliile operațiunii. Conform acestei sursei, printre forțele transferate se află o brigadă din regiunea Donețk, acolo unde rușii sunt în ofensivă.

Alte trupe sunt trimise în Kursk după ce au fost retrase din alte zone ale frontului din Ucraina, mai puțin importante în acest moment.

Sursa WSJ spune că trupele trimise nu sunt suficiente pentru a determina retragerea forțelor ucrainene din regiunea Kursk. Rusia va trebui să trimită o trupă de peste 20.000 de militari bine pregătiți pentru a respinge incursiunea forțelor Kievului.

Război în Ucraina. 3.000 de locuitori evacuați din Kursk

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în decurs de 24 de ore, vineri și sâmbătă, din mai multe zone din Kursk. Informația a fost confirmată de autoritățile locale, citate de Sky News. Anterior, Rusia a transmis că incursiunea a dus la evacuarea a peste 120.000 de civili în total. Peste 10.000 de locuitori din Kursk au fost mutați în centre de cazare temporară din întreaga țară, a precizat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

„Nimeni nu se aștepta ca acest tip de conflict să fie măcar posibil, în regiunea Kursk. De aceea există atâta confuzie și panică, pentru că cetățenii sosesc (din zonele de pe linia frontului, n.r.) și sunt speriați, foarte speriați”, a afirmat Yan Furtsev, activist și membru al partidului local de opoziție Yabloko.

Ofensiva ucraineană din Kursk a generat o serie presiuni asupra forțelor ruse, afirmă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Este de așteptat ca Vladimir Putin să încerce să recucerească teritoriul rus în care avansează ucrainenii. Operațiunea va necesita mai multă putere de luptă, inclusiv soldați și echipamente din alte teatre de război.

Putin va fi forțat să ia o decizie cu privire la angajarea mai multor resurse pe frontieră cu Ucraina. Acest lucru va impune „constrângeri” asupra planificării de război, cu care Rusia nu s-a confruntat anterior, spun analiștii ISW.

Kim Jong-un și Vladimir Putin

Kim Jong-un și Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Coreea de Nord condamnă incursiunea Ucrainei în Kursk

Coreea de Nord a condamnat ofensiva lansată de armata ucraineană în provincia rusă Kursk. În opinia dictatorului nord-coreean este vorba despre un act de teroare de neiertat susţinut de SUA şi Occident. Kim Jong Un a declarat că va fi mereu alături de Rusia pentru apărarea suveranităţii acesteia, a transmis presa nord-coreeană de stat, citată de Reuters.

Dictatorul comunist spune că incursiunea ucraineană în Rusia este o consecință a politicii anti-ruseşti derulată de Statele Unite. Americanii au furnizat Ucrainei cantităţi „astronomice” de arme şi împing lucrurile spre izbucnirea unui al Treilea Război Mondial, relatează agenţia nord-coreeană KCNA. Media comunistă citează dintr-un comunicat emis de Ministerul de Externe de la Phenian.

„Condamnăm puternic atacul armat lansat împotriva teritoriului rus de regimul marionetă al lui Zelenski, controlat şi sprijinit de Statele Unite şi de Occident, ca pe un act de agresiune şi teroare de neiertat”, se arată în aceeaşi declaraţie.

Coreea de Nord şi Rusia şi-au strâns legăturile în ultimul an, perioadă în care Kim Jong un şi Vladimir Putin au avut două summituri. La ultimul, în iunie, ei au semnat „parteneriatul strategic” care include şi un acord de apărare reciprocă. Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii, în special obuze de calibrul 152 mm şi rachete de 122 mm. În schimb, Coreea de Nord a primit alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi.

Vladimir Putin a ajuns în Azerbaidjan

Vladimir Putin a sosit duminică în Azerbaidjan pentru o vizită de stat de două zile. El se va întâlni cu omologul său azer, Ilham Aliev, conform unui anunț făcut de Kremlin. Vizita vine în contextul ofensivei ucrainene în provincia Kursk. Armata rusă continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

Putin are programată o întrevedere cu preşedintele Ilham Aliev. Cei doi vor aborda „teme legate de dezvoltarea relaţiilor de parteneriat strategic şi de alianţă între Rusia şi Azerbaidjan, precum şi chestiuni internaţionale şi regionale de actualitate”. Dictatorul de la Kremlin va participa la o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormântul lui Gaidar Aliev, tatăl liderului azer.

Rusia este acuzată că a jucat un rol părtinitor în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de provincia Karabah. Armenia, vechi aliat al Rusiei, s-a distanţat politic şi strânge relaţiile cu SUA şi UE. Armenia consideră că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, anul trecut.