Război în Ucraina ziua 907. Rușii au mai cedat 15 kilometri pătrați în Kursk
- Ionel Sclavone
- 18 august 2024, 06:23
Război în Ucraina ziua 907. Trupele ucrainene și cele ruse s-au confruntat de 72 de ori în diferite puncte ale fronturilor, în cursul zilei de sâmbătă. Estimările au fost făcute de Statul Major al Armatei Ucrainei.
Ciocniri dure au avut loc pe frontul din Pokrovsk, unde rușii au lansat nu mai puțin de 25 de asalturi încercând să împingă apărătorii ucraineni în spate. Mai multe surse raportează că armata rusă a cedat în fața trupelor ucrainene încă 15 kilometri pătrați din regiunea Kursk, retrăgându-se peste râul Seim.
Glushkovo Front Battle Map (August 17)
Russian Forces retreated across the Seym River from 15km2 of territory in the Glushkovsky District of Kursk
The red line represents the only bridge crossing Russia has to Glushkovo. One bridge was destroyed, the other was seriously damaged pic.twitter.com/VEB4GwMxOJ
— Ukraine Battle Map (@ukraine_map) August 17, 2024
Război în Ucraina ziua 907
Trupele rusești au lansat atacuri, în cursul zilei de sâmbătă în mai multe sectoare ale frontului, încercând să străpungă apărarea ucraineană. Lupte intense s-au dus pe frontul de la Pokrovsk unde au fost înregistrate 25 de încercări de străpungere. Atacuri au avut loc în apropierea așezărilor Vozdvyzhenka, Myroliubivka, Novotroitske, Novohrodivka, Hrodivka, Mykolaivka, Zhelanne și Zavitne.
De asemenea, forțele rusești au lansat atacuri spre Zelene Pole. Fiecare dintre cele 25 de atacuri rusești, au fost respinse, însă mai sunt 11 ciocniri în curs de desfășurare. Apărătorii ucraineni au respins atacurile lansate de Rusia în apropierea satelor Berestove și Lozova. Două angajamente de luptă în apropierea localității Stelmakhivka sunt încă în derulare.
Și în alte zone luptele sunt în curs de desfășurare. Pe frontul de la Lîman, ucrainenii sunt nevoiți să se apere împotriva atacatorilor ruși în apropierea localităților Makiivka, Nevske, Hrekivka, Novoiehorivka și Dibrova. Aici au avut loc 14 ciocniri armate de la începutul zilei, iar cinci sunt încă în desfășurare. Lupte se duc și pe frontul din Siversk unde rușii atacă în apropierea localităților Verkhnokamianske, Spirne, Vyimka și Pereizne.
Aviația rusă a atacat regiunea Zaporojie cu avioane, lansând bombe aeriene ghidate lângă Novodanylivka și rachete asupra localităților Novoandriivka și Kamianske. Pe frontul din Kramatorsk, trupele ruse au lansat patru atacuri în apropierea orașului Ceasiv Iar. Alte ciocniri au avut loc pe frontul din Harkov, în apropierea localităților Vovceansk și Lypți.
The Javelin says 'hello' to the russian armored equipment.
📹: @ng_ukraine pic.twitter.com/Sd4939G5VB
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 17, 2024
Frontul de la Torețk, un punct fierbinte
Lupte foarte intense se duc la Torețk care rămâne un punct fierbinte pe hărțile militare. Trupele ruse au forțat străpungerea frontului, lansând șapte atacuri într-o singură zi, sâmbătă. Au vizat zonele din jurul localităților Pivnichne, Torețk și Zalizne. Apărătorii ucraineni opun o rezistență puternică. Au fost raportate șase operațiuni de luptă în desfășurare.
Mai mult, aviația rusă a lansat atacuri cu rachete asupra așezării Kurdiumivka.
Pe frontul de la Kurahove, trupele ruse au lovit de nouă ori unitățile ucrainene, care încercau să avanseze în apropiere de Kostiantinivka. Un atac cu bombe aeriene ghidate a fost efectuat asupra așezării Memryk.
Război în Ucraina. FSB anchetează doi jurnaliști italieni
FSB anchetează doi jurnaliști italieni ai canalului RAI care au realizat un reportaj în regiunea Kursk. Aceștia sunt acuzați că au trecut „ilegal” frontiera din Ucraina, conform agențiilor de știri ruse, preluate de AFP. Ancheta îi vizează pe jurnaliștii Stefania Battistini şi Simone Traini au indicat serviciile ruse într-un comunicat citat de agenţiile de ştiri.
Ambasadoarea Italiei în Rusia, Cecilia Piccioni, a fost convocată la Moscova de MAE rus pentru explicații. După întâlnire, un purtător de cuvânt al diplomaţiei italiene a spus că ambasadoarea a apărat activitatea jurnaliștilor de teren, din regiunea rusă Kursk. Aici, armata ucraineană derulează o incursiune militară.
„Ambasadoarea (italiană) a primit un viu protest din cauza acţiunilor unei echipe a radioteleviziunii publice italiene RAI care a intrat ilegal în Rusia pentru a acoperi atacul terorist criminal al soldaţilor ucraineni asupra regiunii Kursk”, se arată într-un comunicat al MAE rus.
Reportajul realizat de cei doi italieni a fost difuzat în această săptămână. Stefania Battistini şi Simone Traini au filmat în oraşul rus Sudja, aflat la circa zece kilometri de frontiera ucraineană, ocupat în întregime de armatele Kievului. Sudja găzduieşte un important nod al Gazprom, care permite furnizarea de gaze spre Europa. Cei doi jurnalişti, care nu se mai află în Rusia, riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit codului penal.
#Russia: We condemn threats by Russian authorities to prosecute Italian journalists @StefaniaBattis4 & Simone Traini for covering Ukraine's counter-offensive in Kursk. These actions are clear attempts at censorship & must cease immediately.
Read more:https://t.co/GstZdXeIxs
— EFJ (@efjeurope) August 16, 2024
Germania și-ar putea înjumătăți ajutorul pentru Ucraina
Bugetul german, aferent anului viitor, prevede o reducere a sumelor acordate Ucrainei sub formă de ajutor militar bilateral. Autoritățile de la Berlin speră să mențină susținerea financiară folosind banii generaţi de activele rusești îngheţate. Informația a fost confirmată de o sursă parlamentară pentru AFP.
Guvernul lui Olaf Scholz încearcă să facă economii și nu prevede „ajutoare suplimentare” pentru Ucraina, față de cele 4 miliarde de euro prevăzute în bugetul pe anul viitor. În acest an, ajutorul Berlinului, al doilea contributor după SUA, se ridică la 8 miliarde de euro.
În schimb, pentru a compensa reducerea propriilor contribuții, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 şi al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care să utilizeze activele ruse îngheţate”.
Proiectul de buget pe 2025 a făcut obiectul unor discuţii în cadrul coaliţiei dintre liberali, verzi şi social-democraţi. Ministrul de finanţe a cerut economii în scopul respectării „frânei de îndatorare”, o regulă constituţională care urmărește să împiedice statul german să acumuleze datorii foarte mari. Proiectul de buget nu este definitiv şi va fi discutat în Parlament înainte de adoptare, până la sfârşitul anului.
Aliații Ucrainei caută noi surse de finanțare
Aliaţii Ucrainei lucrează la un dispozitiv menit să permită utilizarea unei părţi din cele 300 de miliarde de dolari reprezentând active ruse îngheţate în lume. Aceasta ar fi o soluție pentru a susţine Kievul în războiul său împotriva invadatorilor ruși.
Totodată, s-a ajuns la un acord politic între ţările G7 cu privire la o propunere americană care vizează finanţarea unui credit de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.
this is real fucking art, the author is a genius🫡🇺🇦@9mmballpoint #UkraineRussiaWar #Kursk #Russia #RussiaUkraineWar #RussiaUkraine #Ukraine #UkraineInvadedRussia pic.twitter.com/i8HvIPLSIE
— SEYMEE 🇺🇦△ (@VonFour144662) August 17, 2024
Război în Ucraina. Negocieri de pace propuse în Qatar
Delegații Ucrainei și Rusiei urmau să participe la negocieri indirecte, în Qatar, pentru un acord de încetare parțială a focului. Discuțiile urmau să stabilească un acord pentru oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice. Informația a fost prezentată de Washington Post care citează diplomați și oficiali familiarizați cu discuțiile.
Qatarul ar fi discutat cu Kievul şi Moscova, în ultimele două luni, în legătură cu un acord privind încetarea atacurilor asupra rețelei energetice. Cele două părți au convenit asupra unui summit la Doha. Șansele ca discuțiile să aibă loc s-au redus după ce Ucraina a lansat o ofensivă transfrontalieră, pe teritoriul Rusiei.
De mai bine de un an, Rusia atacă rețeaua electrică a Ucrainei cu rachete de croazieră și drone, provocând daune centralelor electrice și întreruperi de curent în întreaga țară. Ucraina a lovit instalațiile petroliere ale Rusiei cu drone cu rază lungă de acțiune, incendiind rafinării și depozite de produse petroliere. Astfel, a fost redusă rafinarea petrolului Moscovei cu aproximativ 15% și a crescut prețul gazelor în întreaga lume.
Summitul de la Doha ar fi fost o primă rundă de negocieri cu privire la o încetare parțială a focului în peste doi ani de război. Dorința de a se angaja în discuții a semnalat o schimbare de atitudine în cazul ambelor țări, susțin sursele citate.