Război în Ucraina, ziua 776. Ucrainenii care fug de mobilizare nu vor mai fi pedepsiți penal

Război în Ucraina, ziua 776. Ucrainenii care fug de mobilizare nu vor mai fi pedepsiți penal Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina, ziua 776. Responsabilitatea penală pentru evitarea mobilizării a fost eliminată de către Comisia Radei Supreme pentru aplicarea legii, care a analizat un proiect de lege referitor la intensificarea responsabilității pentru infracțiunile militare.

În plus, comisia a stabilit cuantumul amenzilor pentru cetățeni, funcționari și entități juridice, a declarat președintele comitetului, Serhii Ionushas (Servitorul Poporului).

„Astăzi [8 aprilie] am recomandat Parlamentului să adopte proiectul de lege nr. 10379, astfel cum a fost modificat de comisie, în principiu și în general.

În special, comisia a propus ca toate modificările la Codul penal să fie excluse din proiect de lege, ceea ce înseamnă că nu vor exista pedepse de închisoare pentru sustragerea de la serviciul militar în timpul mobilizării”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Ucraina, ziua 776. Cât trebuie să plătească ucrainenii care nu vor să lupte pe front

Potrivit declarațiilor lui Ionushas, comisia a stabilit cuantumul amenzilor pentru nerespectarea regulilor privind înregistrarea și mobilizarea militară.

Conform propunerilor comisiei, o încălcare a regulilor de înregistrare militară (conform articolului 210 din Codul contravențiilor administrative) va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 3.400 și 5.100 UAH (80-120 euro) în timp de pace și între 17.000 și 22.500 UAH (401-531 euro) dacă încălcarea este repetată sau are loc în timp de război.

Pentru încălcările legislației privind apărarea și mobilizarea (conform articolului 210-1 din Codul contravențiilor administrative) în timp de pace, amenzile propuse vor fi stabilite între 5.100 și 8.500 UAH (120-200 euro) pentru cetățeni și între 17.000 și 34.000 UAH (401-802 euro) pentru funcționari și persoane juridice.

În perioade de război, sancțiunile vor varia între 17.000 și 22.500 UAH (401-531 euro) pentru cetățeni și între 34.000 și 59.500 UAH (802-1.404 euro) pentru funcționari și persoane juridice.

Andrii Osadchuk, prim-vicepreședinte al comisiei, a afirmat pentru Ukrainska Pravda că proiectul de lege va fi supus examinării în parlament în curând, după ce proiectul de lege privind mobilizarea va fi adoptat.

Militari ucraineni

Sursa foto: Naumov | Dreamstime.com

Nava rusă Serpukhov, purtătoare de rachete, a luat foc

Conform Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, pe data de 7 aprilie a izbucnit un incendiu la bordul navei rusești Serpukhov, care era echipată cu rachete Kalibr.

Într-o postare pe Telegram, agenția a spus că focul a „dezafectat” nava și că „mijloacele sale de comunicare au fost „complet distruse”.

„La 7 aprilie 2024, nava de rachete Serpukhov a fost scoasă din funcțiune în urma unui incendiu pe teritoriul unei baze navale inamice din orașul Baltiysk din regiunea Kaliningrad, Rusia.

„Va dura mult timp pentru a restabili capacitatea de luptă a navei Serpukhov”, a adăugat Serviciul de Informații.

Nava Serpukhov face parte din clasa Proiectului 21631 - Buyan M, având o lungime de 74 de metri.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 2 aprilie numirea unui nou comandant pentru flota rusă din Marea Neagră, Serghei Pinciuk. Această decizie vine în contextul în care Ucraina a obținut câteva succese semnificative în zonă, în ciuda avantajului numeric al Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 776. Peste trei sferturi dintre termocentralele țării au fost lovite de Rusia

Atacurile rusești au afectat 80% din termocentrale și jumătate din hidrocentralele Ucrainei în ultimele săptămâni, a declarat luni ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, calificând aceste acțiuni drept „cel mai amplu atac” asupra sectorului energetic al țării.

„Putem spune că au fost atacate până la 80% dintre termocentrale, mai mult de jumătate dintre hidrocentrale şi un număr mare de staţii de releu”, a declarat Galuşcenko, într-o conferinţă de presă.

Zaporojie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul a comunicat că termocentralele au suferit „daune” în urma acestor atacuri, însă nu a furnizat detalii despre amploarea pagubelor.

Conform ministrului, dimensiunea și impactul acestei noi serii de atacuri depășesc cu mult cele ale campaniei lansate de Moscova în iarna precedentă, când milioane de ucraineni au fost lăsați fără electricitate și încălzire în condiții de temperaturi extreme.

Acesta a evidențiat că armata rusă a îmbunătățit dronele și rachetele folosite în aceste bombardamente, făcându-le și mai amenințătoare.