Rezerviștii, chemați la exerciții. Ministrul Apărării: Nu are legătură cu mobilizarea

Rezerviștii, chemați la exerciții. Ministrul Apărării: Nu are legătură cu mobilizareaSursa foto: army.md

Armata Națională a Republicii Moldova va desfășura, în perioada 25-29 martie, exerciții anuale cu rezerviștii Forțelor Armate. Potrivit şefului Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă, exercițiile durează cinci zile și au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale.

”Exercițiile au loc în conformitate cu cerințele Legii nr. 1244/2002 cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024. Anul trecut, rezerviștii s-au întrunit la instruiri în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie. Ministerul Apărării va informa cetățenii cu privire la perioadele desfășurării exercițiilor”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării.

”Chemarea rezerviștilor la armată nu are nicio legătură cu mobilizarea”

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a explicat că chemarea rezerviștilor la armată nu are nicio legătură cu mobilizarea, ci este doar pregătirea rezervei forțelor armate. Această procedură a fost efectuată mereu, iar cei care primesc ordine de chemare sunt obligați legal să se prezinte la centrul militar.

Armată, Republic Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Forțele armate sunt formate din forțe active, militari și alte structuri, dar și rezervă. Pregătirea rezerviștilor este cea mai mare parte a forțelor armate, fac parte persoane între 18-60 de ani. Rezerva se împarte după vârstă, nivelul de pregătire și nivelul după cum sunt puși la chemare. Și toate activitățile care se desfășoară pentru pregătirea rezervei este ceva ce s-a desfășurat permanent, și nu doar la noi în țară”, a declarat ministrul Anatolie Nosatîi la TV8.

”Sunt luați după categorii”

După ce primesc ordin de chemare, a precizat ministrul Apărării, acele persoane au obligația legală să se prezinte la centrul militar unde sunt chemate și să aibă asupra lor actele de identitate. În momentul prezentării, se fac verificări în ceea ce privește activitate lor, starea de sănătate etc.

„Unii vin la instruire. Sunt după o formulă bine determinată. Muți din ei sunt predestinați în diferite echipe, care vin la completarea incompletului actual, sau completarea unităților care se formează. Sunt luați după categorii, după specialitatea militară, care este necesară: șoferi, comandanți de grupe etc. specialități care au nevoie de o instruire mai periodică, categoria de vârstă, se i-au acei care au fost recent în armată sau au făcut catedra militară sau acei care au avut această pregătire ultimii patru, cinci ani. La aceste activități se invită acele persoane care fac parte din rezerva instruită”, a mai spus Anatolie Nosatîi.