Mobilizare de rezerviști în România. Sancțiuni dure pentru cei ce nu se prezintă

Mobilizare de rezerviști în România. Sancțiuni dure pentru cei ce nu se prezintă Rezerviști. Sursa: Arhiva EVZ

Armata Română a început luni un amplu exercițiu de mobilizare a rezerviștilor ce se va desfășura pe parcursul a cinci zile în județele Vrancea și Vaslui.

Exercițiul la care e nevoie de rezerviști din Vrancea și Vaslui este denumit MOBEX VN-VS-23. Acesta are ca scop evaluarea reacției populației și a economiei într-un scenariu de război și este parte a unui program regulat de verificare, conform Ministerului Apărării Naționale (MApN).

În acest an, activități similare au fost planificate și desfășurate în județele Timiș, Caraș-Severin, Harghita și Covasna.

Exercițiu amplu cu rezerviști din Vrancea și Vaslui

„MOBEX VN-VS-23 este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și al Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în anul 2005, în județul Vrancea, respectiv în anul 2017, în județul Vaslui, aspect care a implicat, de asemenea, chemarea rezerviștilor prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform obligațiilor legale ce le revin acestor instituții”, precizează MApN.

În județul Vrancea, punctul culminant al exercițiului MOBEX VN-VS-23 va avea loc pe data de miercuri, 4 octombrie. Totul se va desfășura în poligonul de tragere Bogza.

Aici, se va desfășura o secvență de antrenament cu militarii rezerviști, care va include și exerciții de tragere în condiții de luptă.

Armata subliniază că aceste exerciții sunt obișnuite. Ele sunt organizate pe teritoriul național în timpuri de pace, în special. Au ca scop verificarea eficienței procesului de completare cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Totodată, ele servesc la consolidarea coeziunii acționale dintre personalul militar activ și rezerviștii din rezerva operațională. Precum și la menținerea nivelului de pregătire al acestora. Se vor desfășura mai multe activități de instruire specifice fiecărui domeniu.

Precizări făcute de MApN

Sursa: MApN

Amenzi mari pentru rezerviștii care nu se prezintă

Rezerviștii care răspund chemării la mobilizare vor primi o remunerație pentru perioada respectivă. Angajatorii acestora sunt obligați să le acorde un concediu plătit suplimentar.

Cu o durată maximă de cinci zile, pe baza unei adeverințe emise de centrul militar, conform prevederilor stipulate la articolul 75 din Legea nr. 446/2006.

MOBEX VN-VS-23 este doar un exercițiu și nu implică o mobilizare reală într-un conflict. Rezerviștii care nu răspund la această convocare se pot confrunta cu sancțiuni financiare semnificative.

Rezerviştii voluntari şi rezerviştii din planurile de mobilizare sunt obligaţi să participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare la solicitarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, se arată în Legea 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Militarii care refuză să accepte ordinul de convocare sunt susceptibili de amenzi în cuantumul cuprins între 8 și 16 puncte amendă.

Valoarea unui punct de amendă se calculează la 20% din salariul minim brut pe economie, care este de 3.000 de lei conform legislației în vigoare. Astfel că, amenzile pot varia de la minim 4.800 de lei și pot ajunge la maxim 9.600 de lei.