Război în Ucraina, ziua 423. Lupte grele continuă să se ducă în Bahmut. Peste 16.000 de soldați ucraineni au finalizat pregătirea militară în Europa

Război în Ucraina, ziua 423. Lupte grele continuă să se ducă în Bahmut. Peste 16.000 de soldați ucraineni au finalizat pregătirea militară în Europa Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Estul Ucrainei rămâne punctul cel mai fierbinte al războiului. Cele mai dure confruntări dintre Moscova și Kiev continuă să se ducă în Bahmut. Vineri, vice-ministrului ucrainean al Apărării a anunțat că trupele rusești au reușit să avanseze în anumite regiuni. În timp ce unii soldați ucraineni luptă pe front, alții se pregătesc în Europa.

Lupte grele continuă se lupte în Bahmut, unde soldații ruși par să înainteze din ce în ce mai mult. Aici se duce cea mai lungă și mortală bătălie a războiului din Ucraina, însă forțele ucrainene nu renunță la teritoriu. Kievul a refuzat să ofere Moscovei șanse de a se lăuda cu o nouă cucerire, iar prelungirea luptei a adus pierderi însemnate Rusiei. Colonelul Pavlo Palisa, comandantul ucrainean din Bahmut, susține că nu a primit niciodată informații de la oficiali despre modul în care poate obține avantaje în luptă.

În timp ce unii soldați luptă pentru păstrarea Bahmutului, alți peste 16.000 de militari au încheiat pregătirea specială în Europa. Misiunea de asistență militară a Uniunii Europene în Ucraina (EUMAM Ucraina) a fost lansată pe 17 octombrie și vizează pregătirea a peste 30.000 de soldați ucraineni. La această misiune participă 24 de state membre.

Josep Borrell, șeful diplomației blocului, a anunțat vineri că UE a furnizat Ucrainei muniție și rachete în valoare de peste 600 de milioane de euro. Acesta a mai precizat faptul că achiziția comună de muniție pentru Ucraina sunt în curs de desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„UE continuă să lucreze cu partenerii pentru a se asigura că Ucraina prevalează”, a adăugat Borrell, potrivit The Kyiv Independent.

Marea Britanie, dușmanul Rusiei. Medvedev vorbește despre „măturarea” Regatului Unit

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev susține că Marea Britanie este „dușmanul nostru etern”, asta din cauza sancțiunilor pe care guvernul le-a impus împotriva unor persoane din Rusia. Printre aceștia se află și două persoane despre care spune că au legătură cu arestarea lui Vladimir Kara-Murza, criticul Kremlinului aflat în închisoare.

„Cui îi pasă de deciziile lor? Marea Britanie a fost și va fi mereu dușmanul nostru etern, cel puțin până când insula lor arogantă și mizerabil de umedă va fi măturată în adâncurile întunecate ale mării de un val creat de un sistem de armament rusesc de ultimă generație”, a scris Medvedev vineri pe Telegram.

În timp Medvedev vorbește despre dușmănia pe care Rusia o are față de Marea Britanie, ambasadorul general al Ministerului rus de Externe vorbește despre necesitatea consolidării potențialului de rachete tactice.

„În esență, asistăm la o cursă a înarmării cu rachete cu consecințe greu de prevăzut. Zeci de miliarde de dolari sunt investite în îmbunătățirea tehnologiei rachetelor. Acest proces devine incontrolabil”, a scris Grigori Mashkov în revista Ministerului rus de Externe International Affairs.

Mashkov a mai scris că „există o nevoie evidentă pentru Rusia de a-și consolida potențialul de rachete tactice, de a crește și mai mult eficiența utilizării acestora și de a stoca în avans arme cu rachete pentru a răspunde în mod eficient la orice provocări la adresa securității naționale, inclusiv în Kaliningrad, unde NATO și-a propus să cucerească teritoriul rusesc sub tunurile MLRS [sisteme de rachete cu lansare multiplă] americane”.

Jens Stoltenberg, „încrezător” că Ucraina va putea recuceri teritoriile ocupate de ruși

Vineri, 21 aprilie, în Germania a avut loc reuniunea grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizată la baza militară americană de la Ramstein. După întâlnire, Jens Stoltenberg a declarat că este încrezător că forțele ucrainene vor recâștiga teritoriile ocupate de ruși.

„Sunt încrezător că acum vor fi în poziția de a putea elibera și mai mult teritoriu. Una dintre principalele probleme aici, astăzi, a fost să trecem în revistă toate capacitățile diferite, sistemele, proviziile de care ucrainenii au nevoie pentru a putea să recucerească mai mult teritoriu”, a transmis acesta jurnaliștilor din Germania.

Jens Stoltenberg a spus că dorește ca Alianța Nord-Atlantică să continue discuțiile despre livrarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei. Kievul a primit de la țările aliate avioane MiG-29, de concepție sovietică, însă aceștia au solicitat aeronave de luptă occidentale.

Dmitro Kuleba a postat pe Twitter un mesaj în care vorbește despre discuția pe care a avut-o cu Josep Borrell, mulțumindu-i acestuia „pentru toată asistența UE în domeniul apărării, inclusiv pentru ultimul miliard de euro pentru nevoile imediate de muniție”. Ministrul ucrainean de Externe i-a cerut șefului politicii externe UE „să ajute la finalizarea discuțiilor privind cea de-a doua tranșă de achiziții comune de 1 miliard de euro, cât mai curând posibil pentru a asigura securitatea în Europa”.

Germania, Polonia și Ucraina au semnat un acord pentru un centru de reparație a tancurilor Leopard

Vineri, Germania, Polonia și Ucraina au semnat un contract care prevede înființarea unui centru de reparații pentru tancurile Leopard folosite pe câmpul de luptă. Toate cele trei țări au căzut de acord asupra modului de finanțare, hub-ul urmând să coste între 150 și 200 de milioane de euro. Acesta ar putea fi operațional până la sfârșitul lunii mai, a anunțat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, la o reuniune a aliaților la baza aeriană Ramstein.

Întrebat despre aderarea statului invadat la NATO, ministrul german le-a spus jurnaliștilor că toți membrii au fost de acord că văd Ucraina ca un viitor membru.

Despre reunirea grupului de contact pentru apărare din Ucraina de la Ramstein, Germania, a vorbit și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Într-o postare pe Twitter, acesta a spus că Ucraina este „de facto, deja parte a spațiului de securitate al Alianței”, după ce a atins „niveluri de interoperabilitate fără precedent”.

„Discuție excelentă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. I-am exprimat recunoștința mea pentru coordonarea asistenței Alianței pentru Ucraina”, a scris acesta pe Twitter, potrivit The Kyiv Independent.