Contraofensiva ucraineană. Liderii occidentali se așteaptă ca Vladimir Putin să apeleze la „orice mijloace care i-au mai rămas”

Contraofensiva ucraineană. Liderii occidentali se așteaptă ca Vladimir Putin să apeleze la „orice mijloace care i-au mai rămas”Sursa foto: Vetre Antanaviciute-meskauskiene | Dreamstime.com

Armata ucraineană se pregătește de contraofensivă iar oficialii occidentali se așteaptă ca Vladimir Putin să apeleze la „orice mijloace”. Liderul de la Kremlin ar putea folosi, drept răspuns, amenințări nucleare sau atacuri cibernetice.

În Japonia a avut loc reuniunea miniștrilor de externe din G7. În cadrul acestei întâlniri, oficialii britanici au susținut că Occidentul trebuie să fie pregătit pentru riposta Rusiei în urma contraofensiva ucraineană. Potrivit acestora, rușii vor folosi tactici externe pentru a menține teritoriile cucerite în aceste aproximativ 14 luni de război.

Oficialii occidentali dețin informații potrivit cărora Kremlinul pare să recunoască faptul că forțele ruse s-ar putea afla curând în defensivă. Armata ucraineană își pregătește contraofensiva după ce, ofensiva rușilor din iarnă nu a avut rezultatele sperate. Luna trecută, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că Moscova este pregătită de contraofensiva ucraineană. Acesta a avertizat că Rusia va folosi „orice armă” dacă Kievul va încerca să recucerească Crimeea, teritoriu anexat ilegal în 2014.

Miniștrii de externe din G7 s-au reunit în Japonia pentru a discuta retorica nucleară a Rusiei. După o întâlnire de aproximativ două ore, oficialii occidentali au condamnat amenințările ca fiind „inacceptabile” și au criticat planul lui Putin de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina

În cadrul întâlnirii de luni, oficialii de la G7 au discutat despre abordarea conflictului ucrainean și despre „perspectivele viitoare” de a pune capăt războiului. Părerile sunt împărțite. În timp ce premierul britanic Rishi Sunak crede că războiul din Ucraina se va încheia în urma negocierilor, surse din Foreign Office au sugerat că singura modalitate de a rezolva în cele din urmă conflictul ar fi ca Putin să își retragă trupele din Crimeea și ca Occidentul să ofere Kievului mijloacele necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Oficialii din Ucraina pun presiune pe Occident și cer creșterea sprijinul militar prin trimiterea de tancuri și chiar avioane de luptă. În ciuda acestor solicitări, oficialii britanici consideră că au oferit Kievului tot ceea ce are nevoie în acest moment. Surse The Guardian susțin că Londra a oferit extrem de multe ajutoare și a intrat deja „în fondul pentru zile negre”.

În ciuda acestor informații, un grup transatlantic format din foști diplomați de rang înalt și consilieri militari la nivel înalt a declarat luni că războiul din Ucraina este pe cale să intre într-un blocaj de durată. Acest scenariu se va întâmpla dacă Occidentul nu se implică „până la capăt” și nu mărește sprijinul militar. Oficialii susțin că declarațiile de sprijin nu sunt suficiente, ci este nevoie de acțiune.

Oficialii de G7 susțin că toate statele membre NATO au fost unite și au încercat să împiedice acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina.

În cadrul întâlnirii de luni, oficialii G7 și-au reafirmat angajamentul de a „intensifica, coordona pe deplin și aplica” sancțiunile împotriva Rusiei. Miniștrii au convenit ca aceste măsuri să fie mai coordonate pentru a preveni eludarea sancțiunilor. De asemenea, în cadrul summitului s-a vorbit și despre părțile terțe care furnizează arme Rusiei.

Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Franţa, Italia şi Germania au format o alianță și au avut discuții separare în cadrul întâlnirii din Japonia. Oficialii au vorbit despre dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare comune pentru combustibilul nuclear, cu scopul de a îndepărta Rusia de pe piața internațională a energiei nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News