G7 se angajează să reducă consumul de combustibili fosili și să sprijine dezvoltarea energiei regenerabile
- Iulia Moraru
- 16 aprilie 2023, 08:59
Cele mai bogate șapte națiuni ale lumii (G7) și-au asumat recent angajamente pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător prin creșterea utilizării energiei electrice regenerabile și prin reducerea consumului de gaze.
Anunțul a fost făcut sâmbătă, de Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez al Tranziţiei Energetice, care a vorbit despre criza energetică și a menționat că G7 a convenit asupra primului răspuns la rezolvarea ea, care ar consta în reducerea consumului de energie şi gaze.
În prima zi de discuții despre climă și energie de la Sapporo, în nordul Japoniei, Pannier-Runacher a declarat că miniștrii Mediului și Energiei din G7 nu au ajuns totuși la un acord privind o dată precisă pentru renunțarea la industria cărbunelui.
G7 își asumă angajamente pentru reducerea consumului de combustibili fosili
„Ţările G7 au convenit că primul răspuns la criza energetică trebuie să fie reducerea consumului de energie şi gaze... Pentru prima dată, G7 a spus că trebuie să accelerăm fără încetare eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili... În cele din urmă, au trimis un mesaj despre accelerarea energiei regenerabile”, a spus Pannier-Runacher.
Potrivit unei surse care a dorit să-și păstreze anonimatul deoarece informația nu este publică, G7 a decis să aprobe un obiectiv „de creștere drastică a energiei electrice generate din surse regenerabile”. În plus, miniștrii se pare că iau în considerare obiective numerice pentru creșterea capacității de energie solară la cel puțin 1 terawatt și a capacității de energie eoliană offshore la 150 gigawați până în 2030.
Pannier-Runacher a mai subliniat că țările nu pot să investească în exploatarea de noi capacități de gaze, adăugând că energia nucleară este susţinută de G7 ca o „soluţie pentru tranziţia energetică”, pentru securitatea aprovizionării.
G7 trebuie să ajute țările emergente să reducă carbonul
La întâlnirea G7 s-a pus accentul, de asemenea, pe necesitatea de a sprijini țările emergente în reducerea emisiilor, inclusiv prin acordarea de finanțare.
Ministrul japonez al Economiei şi Comerţului, Yasutoshi Nishimura a spus că miniştrii ar dori să discute modalităţi de utilizare a finanţelor pentru a ajuta la reducerea carbonului în aşa-numitele industrii „greu de redus”, care includ produse chimice, transport maritim şi oţel, potrivit News.ro.