Război în Ucraina - Ziua 409 - Ucraina a distrus o bază logistică a armatei ruse. Pregătirile pentru contraofensivă sunt în toi

Război în Ucraina - Ziua 409 - Ucraina a distrus o bază logistică a armatei ruse. Pregătirile pentru contraofensivă sunt în toi Sursa foto: EPA/OLEG PETRASYUK

Un atac lansat de Ucraina, în care au fost folosite mai multe rachete HIMARS, a distrus baza logistică a armatei ruse din Melitopol. Surse locale au transmis că depozitul de armament a sărit în aer și mai multe zeci de soldați au murit.

Primarul ucrainean al orașului Melitopol a anunțat că armata rusă a adus o mare cantitate de muniție, pe care a depozitat-o într-o bază militară din oraș.

”Toată încărcătura a explodat în acea noapte. Acum nu mai există nimic. Așa a fost în ultimele două săptămâni. Și asta provoacă panică în rândul ocupanților. Ieri seară, joi, în jurul orei 21:30, s-au auzit explozii în Melitopol și în satul Vesele din districtul Melitopol. Informațiile anterioare indicau că forțele inamice își transferaseră personalul și echipamentele în zonă pe parcursul a patru zile” a spus Fedorov.

Un avion de luptă rusesc a fost doborât

Un avion de atac rusesc Su-25 a fost distrus lângă Maryinka. Unitățile de trupe de rachete și artilerie, la rândul lor, au distrus un depozit de muniții al armatei ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Vești bune. Un avion inamic Su-25 a fost distrus în zona Mariinka, regiunea Donețk. Rezistăm și câștigăm!” - a scris Statul Major pe contul său oficial de Facebook.

Armata ucraineană a anunțat că a ucis 480 de soldați ruși, a distrus două tancuri, trei transportoare blindate, opt tunuri de mare calibru și 13 de camioane de aprovizionare și cisterne.

De partea cealaltă, Rusia a anunțat că a distrus mai multe echipe de recunoaștere a armatei ucrainene, în zona Zaporojie și Donetsk.

”În direcția Zaporojie, un sistem de recunoaștere al artileriei rusești Penitsillin a fost descoperit, iar echipele de tunuri de artilerie autopropulsate Akatsiya au distrus două obuziere inamice în zonele din apropierea așezărilor Zatishye și Chervonaya Krinitsa în foc de contrabaterie”, a comentat un oficial militar.

SUA trimit drone experimentale

În fața atacurilor rusești cu drone iraniene, de tipul Shahed 136, Statele Unite au luat decizia de a trimite în Ucraina, un sistem exerimental de rachete  antidronă.

SUA au anunțat un pachet important de ajutor militar pentru Ucraina, axat pe apărarea aeriană, inclusiv ceea ce a numit ”10 sisteme mobile de rachete ghidate cu laser c-UAS”.

Sistemul a fost testat de experții americani și a funcționat foarte bine într-un poligon militar.

Declarații lui Zelenski privind Crimeea sunt necredibile

Secretarul de Stat american, Antonie Blinken a fost precaut cu privire la anunțurile guvernului ucrainean de a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, relatează postul german de televiziune ZDF.

”Aceste decizii trebuie luate de Ucraina. Ucraina este o democrație. Președintele Volodimir Zelenski are responsabilitatea de a conduce țara. Dar el trebuie să fie, de asemenea, deschis la voința ucrainenilor”, a declarat Blinken.

Împreună cu multe alte țări, SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în apărarea integrității sale teritoriale, a suveranității și a independenței sale.

”Aceasta include o contraofensivă, care va începe probabil în săptămânile următoare”, a mai precizat secretarul de stat al SUA.

Lavrov vrea o nouă ordine mondială

Negocierile de pace cu privire la Ucraina sunt posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei ”noi ordini mondiale” fără dominaţie americană, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timpul unei vizite la Ankara, potrivit AFP.

”Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti. Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale”, a declarat Lavrov.

Moscova a ameninţat vineri să pună sub semnul întrebării acordul care permite exportul cerealelor ucrainene dacă nu se face nimic pentru a înlătura obstacolele în faţa exportului de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti.

Regretul lui Bill Clinton

Fostul președinte american a spus că știa că Putin nu va susține acordul semnat de Elțin privind inadmisibilitatea încălcării granițelor teritoriale ale Ucrainei.

Bill Clinton a declarat într-un interviu că simte o responsabilitate personală și un regret că convins Kievul să renunțe la armele nucleare.

”Cred că Putin a greșit foarte mult. Europa și Statele Unite trebuie să continue să sprijine Ucraina”, a spus Clinton.