Război în Ucraina, ziua 356. Oficialii de la Kiev cer avioane de vânătoare. Frontul de est se clatină sub ofensiva Rusiei

Război în Ucraina, ziua 356. Oficialii de la Kiev cer avioane de vânătoare. Frontul de est se clatină sub ofensiva Rusiei Sursa foto. Twitter

Ucraina va cere la a noua întâlnire a formatului Ramstein, programată la Bruxelles, a țărilor care-i oferă ajutor militar, mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic, dar și avioane de vânătoare. Pe de altă parte, războiul continuă și în această nouă zi cu lupte grele pe frontul de est. Rusia susține că a înaintat cu câțiva kilometri, însă Kievul a anunțat că forțele sale au respins atacurile în mai multe zone. Forțele armate din Ucraina spun că ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele din Vuhledar. Oficialii NATO au confirmat că Rusia a declanșat o ofensivă majoră, însă soldații se confruntă cu probleme destul de mari.

Rusia susține că trupele sale au avansat câțiva kilometri de-a lungul liniei de front din estul Ucrainei, în cadrul ofensivei pe care a lansat-o. Pe de altă parte, Kievul a anunțat că forțele sale au respins atacurile în mai multe zone. Cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia declanșată de Vladimir Putin, luptele se duc în jurul orașului Bahmut. Rușii încearcă de luni de zile să preia controlul în oraș, suferind pierderi foarte mari într-o bătălie care contează mai mult pentru orgoliul Moscovei. De asemenea, ofensiva se confruntă cu probleme mari și în alte regiuni, precum în zona orașului Vuheldar. Situat la o intersecție strategică între liniile frontului de est şi de sud, la Vuhledar, în regiunea Donețk, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului.

Forțele armate din Ucraina spun că ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de aici. Informația a fost prezentată de publicația Politico care citează un oficial militar ucrainean, Oleksii Dmitrașkivski. Dacă informația este reală, ar fi a treia oară de la începutul războiului, când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată.

„Un număr mare de forțe inamice, inclusiv personalul de comandă, au fost distruse lângă Vuhledar și Mariinka din regiunea Donețk. În plus, în ultima săptămână, inamicul a pierdut aproximativ 130 de unități de echipament, inclusiv 36 de unități de tancuri”, a declarat Oleksii Dmitrașkivski, șeful centrului de presă unit al districtului Tavriski al forțelor de apărare ucrainene.

El a estimat că brigada cuprindea în total aproximativ 5.000 de soldați, ai căror membri au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.

Șeful NATO confirmă ofensiva Rusiei

Declanșarea noii ofensive majore a Rusiei a fost confirmată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a precizat că armata rusă pare că se confruntă cu vechile sale probleme și lipsuri. Soldații sunt trimiși să lupte fără echipamente adecvate.

Jens Stoltenberg, a declarat luni, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja. Secretarul general al NATO a mai spus că statele membre trebuie să continue să ofere Ucrainei „ceea ce are nevoie pentru a învinge și pentru a obține o pace justă și durabilă”.

În acest context, el a spus că Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment. Drept urmare, NATO are în plan creșterea stocurilor de armament și muniție. Stoltenberg a subliniat că este necesar să fie produsă mai multă muniție inclusiv pentru ca statele aliate să își completeze stocurile golite pentru a sprijini Ucraina.

sursa foto. Twitter

Șeful armatei Ucrainei, discuție cu comandatul armatei SUA pentru Europa

Cel mai înalt general ucrainean și cel mai înalt comandant al armatei americane în Europa au discutat despre ajutorul militar și instruirea forțelor ucrainene. Cei doi au avut o conversație telefonică, în ajunul unei reuniuni a aliaților Kievului la Bruxelles, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Reuters.

Ministerul a precizat într-o declarație pe canalul său Telegram că Valeriy Zalujni, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a împărtășit viziunea sa asupra victoriei cu comandantul suprem al forțelor NATO combinate din Europa, generalul american Christopher Cavoli.

Leopard

sursa foto. Twitter

Obiectivele Ucrainei la reuniunea în format Ramstein

Ucraina va cere la a noua întâlnire a formatului Ramstein, programată la Bruxelles, a țărilor care-i oferă ajutor militar, mai multe arme, muniţii şi sprijin logistic. De asemenea Ucraina solicită o „platformă de avioane de vânătoare”, a transmis ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit agenţiei EFE.

„Vom lucra intens cu partenerii în zilele următoare. Ritmul este extrem de susţinut”, a scris Oleksii Reznikov pe Facebook.

El a menționat că tema principală abordată la această reuniune va fi „protejarea cerului ucrainean, inclusiv cu o platformă de avioane de vânătoare”. Oficialul ucrainean și-a propus să impulsioneze aşa-numita „coaliţie a tancurilor”, astfel încât să grăbească livrarea de tancuri occidentale către Ucraina. Un număr de 120 - 140 de unităţi, în special tancuri germane Leopard ar urma să ajungă în primăvară. Ucraina speră că la reuniune, aliaţii săi occidentali vor clarifica numărul de tancuri pe care i le vor oferi şi calendarul livrărilor, după ce primele tancuri grele au fost promise pentru sfârşitul lunii martie.

Ministrul ucrainean al apărării a mai precizat că va mai cere aliaţilor Ucrainei crearea unei rezerve consistente de muniţii. El a precizat că armata ucraineană consumă mari cantităţi în lupta contra armatei ruse. De asemenea, un alt subiect va fi pe tema creșterii ajutorului logistic, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor militare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Ucraina consumă semnificativ mai multe muniţii decât poate NATO să producă în prezent. El a menţionat că statele NATO au făcut un inventar al muniţiilor rămase şi le-a cerut să ia măsuri pentru a-şi creşte producţia, în special de obuze de calibru greu, respectiv cele de 155 mm.

Sursa foto: Kremlin

Franța recomandă evitarea călătoriilor în Belarus

Ministerul de Externe de la Paris a reluat recomandarea pentru cetăţenii francezi să evite călătoriile în Belarus. Recomandarea vine în contextul războiului de aproape un an al Rusiei în Ucraina. Parisul i-a îndemnat pe francezii aflaţi în Belarus să părăsească această ţară, informează Reuters.

Într-o recomandare actualizată către cetăţenii francezi, Ministerul de Externe precizează că un singur punct de trecere a frontierei este deschis pentru călători între Belarus şi Polonia. Belarusului cu Lituania şi Letonia sunt deschise, adaugă diplomaţia de la Paris.

Anterior, Statele Unite le-au transmis cetăţenilor lor să părăsească Rusia în cel mai scurt timp din cauza războiului şi a riscului unor arestări arbitrare sau hărţuiri din partea agenţiilor ruse de aplicare a legii.

Sursa foto. Twitter

Vladimir Putin preferă trenul blindat

Vladimir Putin a schimbat avionul prezidenţial pe un tren special blindat pentru călătoriile în ţară din raţiuni de securitate. Informația a fost dată publicității de The Moscow Times, citând o anchetă a jurnaliştilor de la Centrul media independent „Dosie” (Dossier Center).

Trenul a fost construit în anii 2014-2015, dar nu a trezit prea mult interes din partea lui Putin până la invadarea Ucrainei. El a început să călătorească în mod regulat cu trenul blindat în a două jumătate a anului 2021, când armata rusă a început să-şi concentreze efectivele la frontiera cu Ucraina.

Dorinţa lui Putin de a folosi trenul se explică prin interesul de a păstra secrete călătoriile sale, notează jurnaliştii de la Dosie. În vreme ce zborul unei aeronave poate fi urmărit cu ajutorul a numeroase servicii de internet publice, pentru trenuri nu există un mecanism similar.

Diferenţa dintre trenul lui Putin şi un tren normal de pasageri ste că acesta este blindat, iar garnitura se deplasează cu viteza maximă şi fără oprire. Trenul este format dintr-un vagon cu un dormitor şi un birou, un vagon pentru însoţitori şi un vagon pentru comunicaţiile speciale. Are mai multe antene, iar vagoanele sunt trase de trei locomotive simultan.

Trenul blindat al lui Putin valorează aproximativ 1 miliard de ruble ruseşti (aproximativ 13,6 milioane de dolari la cursul de schimb al Băncii Centrale a Rusiei).