Război în Ucraina, ziua 266. Stoltenberg: Responsabilitatea ultimă aparține Rusiei, dar nu este o agresiune deliberată contra NATO

Război în Ucraina, ziua 266. Stoltenberg: Responsabilitatea ultimă aparține Rusiei, dar nu este o agresiune deliberată contra NATO Sursa: Arhiva EVZ

Cea de-a 266-a zi de război începe cu îngrijorările stârnite de cele două rachete rusești care au lovit teritoriul Poloniei. Mai mulți lideri NATO și-au declarat solidaritatea cu Varșovia și monitorizează situația cu atenție. Polonia ia în considerare invocarea articolului 4 din tratatul NATO care vizează convocarea de consultări atunci când unul dintre aliați se simte amenințat. Ucraina solicită, la rândul său, convocarea unui summit de urgență al țărilor membre al Tratatului Nord-Atlantic la care să fie luată în discuție situația din Polonia.

Update 14:35 - Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există indicii că rachetele căzute în Polonia ar fi fost un act deliberat de agresiune al Rusiei contra Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, el a spus că exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de tirurile apărării antiaeriene ale Ucrainei, dar că investigația este încă în desfășurare. În plus, NATO nu consideră că a fost vina Ucrainei, care are dreptul de a se apăra. În schimb, responsabilitatea ultimă pentru atacul asupra Poloniei aparține Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina.

Polonia nu a cerut o reuniune NATO în baza Articolului 4, care poate fi invocat dacă o țară crede că securitatea îi este în pericol, a mai spus Stoltenberg, care a făcut apel la calm, la evitarea oricărei escaladări a situației și a cerut Rusiei să se retragă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update 13:17 - Exploziile de la Przewodow de marți sunt, probabil, rezultatul tirurilor de interceptare ale rachetelor cu care Rusia ataca Ucraina, trase de apărarea ucraineană, a declarat ministrul Apărării din Belgia, Ludivine Dedonder.

„Pe baza informațiilor de până acum, loviturile din Polonia par să fie cauzate de apărarea aeriană a Ucrainei, a spus acesta. Bucăți din racheta rusească și din cea de interceptare a Ucrainei au căzut în polonia. Urmează să se confirme în urma investigației”, a mai spus acesta

Update 12:35 - Liderii țărilor NATO se află în ședință de urgență după incidentul din Polonia, dar au evitat să atribuie vina pentru rachetele căzute pe teritoriul unui stat-membru Rusiei. Inclusiv Polonia s-a abținut de la astfel de acuzații și au numit loviturile drept un incident tragic.

Update 11:18 - China a făcut apel la calm, după exploziile rachetelor care au ucis două persoane în Polonia, lângă granița cu Ucraina, marți seara. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning, a declarat că, „în situația actuală, toate părțile trebuie să-și păstreze calmul și să se abțină de la orice gest care ar putea duce la o escaladare a situației”.

Premierul Britanik Rishi Sunak nu a declarat, deocamdată, pe cine vede responsabil pentru incident, dar a spus că nu este în dezacord cu evaluarea făcută de președintele american Joe Biden.

Președintele Estoniei, Alar Karis, a declarat că vede acest incident ca pe unul izolat, dar că războiul trebuie oprit cât mai curând posibil. Iar ministrul de Externe al Finalndei, Pekka Haavisto, a declarat că e important să aflăm detaliile incidentului pentru a acționa în consecință.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a spus reprezentanților NATO și G7 că UE este dispusă să ajute Polonia în investigarea incidentului.

Update 11:10 - Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, va face declarații de presă cu privire la incidentul din Polonia și poziția Alianței la ora 12:30, în urma ședinței de urgență a NATO, care are loc în această dimineață.

Update 10:47 - Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite ale Americii a refuzat să comenteze știrile despre rachetele de fabricație rusească ce au fi lovit estul Poloniei marți seară, ucigând două persoane, precum și informația că ar fi fost vorba despre rachete trase de armata ucraineană pentru a intercepta rachete ale Rusiei.

„Nu facem niciun comentariu și nu confirmăm această informație. Așa cum a spus președintele Biden, susținem investigația desfășurată de Polonia pentru a afla exact ce s-a întâmplat.

Update 10:34 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că el crede că Rusia nu are nicio legătură cu rachetele de fabricație rusească ce au lovit Polonia. „Rusia a spus că nu are nimic de a face cu asta, iar Biden a spus că rachetele nu sunt rusești. Ceea ce arată că Rusia nu este vinovată de incident”, a declarat Erdogan la summitul G20 din Indonezia.

El a adăugat că situația trebuie investigatăși că va discuta despre subiect cu președintele Vladimir Putin când se va întoarce în Turcia, potrivit Reuters.

Update 9:16 - Misiunea Rusiei la ONU a reiterat miercuri respingerea, de către autoritățile de la Moscova, a oricărei implicări în exploziile din Polonia și a susținut - fără a prezenta dovezi sau a numi pe cineva direct - că este vorba despre o încercare de a implica NATO direct în războiul din Ucraina.

„Faptele și dovezile indică limpede că Rusia nu a avut nimic de a face cu rachetele care au lovit teritoriul Poloniei”, a declarat Dmitri Polianski, adjunctul reprezentantului permanent al Kremlinului la ONU. „Incidentul din Polonia este o încercare de a provoca o înfruntare militară directă între NATO și Rusia”, a adăugat acesta.

El a mai spus că incidentul va fi subiectul unei reuniuni a Consiliului de Securitate de miercuri.

Update 8:46 - Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, le-a cerut compatrioților săi să rămână calmi după loviturile cu rachete care au lovit teritoriul țării lor, ducând la moartea a două persoane.

El a mai spus că dovezile arată că a fost vorba despre o întâmplare singulară și că nu sunt așteptate alte lovituri cu rachete, după cele două care au lovit localitatea Przewodów, din estul Poloniei. Dar, oricum, Polonia și-a crescut gradul de alertă militară, a mai precizat Morawiecki said în fața Consiliului de Miniștri. „Am decis să creșteg gradul de alertă de luptă pentru anumite unități ale forțelor armate poloneze, în particular pentru monitorizarea spațiului aerian”, a mai spus premierul.

Iar președintele polonez Andrzej Duda a declarat că, deocamdată, nu se știe cine a lansat atacurile care au lovit țara sa. „Acționăm într-o manieră foarte calmă”, a spus Duda într-un discurs către Biroul de Securitate Națională de la Varșovia, adăugând că apartenența la NATO este foarte importantă pentru Polonia.

Update 8:40 - Associated Press, citând trei oficiali americani, anunță că, potrivit primelor estimări, rachetele care au lovit Polonia ar fi fost lansate de forțele ucrainene pentru a intercepta rachete rusești.

Oficialii citați, care nu sunt autorizați să discute public această situație, au vorbit pentru Associated Press sub protecția anonimatului.

Update 7:42 - Franța a îndemnat la precauție maximă cu privire la atribuirea originii exploziei celor două rachete din Polonia, potrivit AFP. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că multe țări din regiune posedă acel tip de rachete și că identificarea acestora nu confirmă cu necesitate că ele au fost lansate dintr-o țară anume. De asemenea, președintele francez a avertizat asupra unui risc major de escaladare a situației.

Update 7:33 - Premierul indian Rishi Sunak și președintele american Joe Biden au avut o discuție bilaterală, la summitul G20 din Bali. „Într-un moment în care liderii mondiali s-au reunit aici pentru a căuta progrese pentru pacea globală, loviturile lui Putin au lovit ținte civile, copii și femei. Cred că e un gest barbar”, a spus Biden, iar Rishi Sunak a fost de acord cu acest calificativ, potrivit BBC. Cei doi au refuzat să răspundă la întrbări pe tema rachetelor care au lovit Polonia, până la finalizarea investigației.

Update 7:17 - Secretarul de Stat american Antony Blinken a avut discuții cu ministerele de externe ucrainean și polonez cu privire la exploziile din Polonia. Blinken și ministrul de Externe polonez, Zbigniew Rau, au subliniat importanța alianței NATO și a coordonării îndeaproape a celor două părți. De asemenea, șeful diplomației americane a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru investigația din Polonia și a trasnmis condoleanțe familiilor celor două victime.

Iar într-o convorbire cu Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, Blinken a spus că SUA vor continua să lucreze îndeaproape cu aliații și partenerii pentru a oferi Kievului tptp ce are nevoie pentru a se apăra.

Update 7:11 - Grupul statelor puternic industrializate, G7, a emis un comunicat cu privire la Polonia, la reuniunea din Bali. Potrivit Comisiei Europene, prezente la întâlnire, acesta sună astfel: „Condamnăm atacurile barbare cu rachete asupra Ucrainei și a infrastructurii civile. Am discutat de exploziile care au avut loc în estul Poloniei, la granița cu Ucraina. Oferim întregul nostru sprijin Poloniei în ancheta aflată în desfășurare. Am convenit să rămânem în legătură strânsă pentru a stabili pașii următori.

Ne reafirmăm sprijinul pentru Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii Rusiei și dispoziția de a trage la răspundere Rusia pentru atacurile asupra ucrainenilor, chiar dacă reuniunea G29 a avut ca scop discutarea impactului mai larg al războiului. Exprimăm condoleanțe pentru familiile victimelor din Ucraina și Polonia”.

Update 7:08 - Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că este „foarte îngrijorat” cu privire la explozia rachetelor din Polonia și că „este esențial ca o escaladare a războiului din Ucraina să fie evitată”, a transmis purtătorul său de cuvânt, Farhan Haq.

Update 7:00 - Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este improbabil ca cele două rachete care au ucis doi polonezi să fi fost lansate din Rusia. El a adăugat că informațiile preliminare nu susțin faptul că rachetele au fost trase de armata rusă. „Nu vreau să mă pronunț până nu este încheiată investigația, dar având în vedere traiectoria, este puțin probabil ca acestea să fi fost trase din Rusia, dar vom vedea”, a spus Biden. El a mai spus că o decizie a liderilor mondiali va fi luată după ce se vor afla rezultatele investigației care se desfășoară în Polonia.

Mai multe surse indică faptul că Polonia ar putea invoca Articolul 4 din Tratatul NATO care prevede organizarea de consultări în cadrul Alianței, după ce două rachete de fabricație rusească s-au prăbușit pe teritorul său. Mai mulți analiști și experți militari vorbesc despre un răspuns adecvat din partea NATO la loviturile cu rachetele de fabricație rusească. Aceștia spun că ar putea fi luată în considerare o intensificare a ajutorului militar pentru Kiev și chiar instaurarea unei zone de securitatea aeriană deasupra Ucrainei.

„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți”, precizează articolul 4 al Tratatului NATO.

De asemenea, conform unui oficial, NATO examinează informaţiile privind căderea celor două rachete rusești pe teritoriul polonez.

„Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

Emmanuel Macron ia în calcul o discuție în cadrul G20

Preşedintele francez Emmanuel Macron a contactat autorităţile poloneze după apariţia informaţiilor despre cele două rachete ruseşti care au lovit Polonia. El este pus la curent în legătură cu situaţia, a declarat Palatul Elysee pentru AFP.

Preşedintele francez ia în considerare posibilitatea unei discuţii la nivel de lideri, în cadrul G20 dat fiind că cei mai importanți parteneri şi aliaţi sunt prezenți la summitul care desfăşoară în aceste zile în Bali, Indonezia, conform sursei citate.

Germania transmite că monitorizează informațiile privind rachete rusești care ar fi căzut în Polonia, adăugând că se află în contact cu Polonia și alte țări membre NATO.

Sursa: France 3

Rusia neagă implicarea în incidentul din Polonia

Rusia a negat că ar fi lansat rachete asupra Poloniei, spunând că este vorba despre o „provocare deliberată”, potrivit BBC. Rusia a negat declarațiile publice și afirmațiile oficialilor polonezi conform cărora rachete au căzut în satul polonez Przewodó, lângă granița cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a făcut o postare pe Telegram, numind raportările „o provocare deliberată pentru a escalada situația”.

„Nu au fost lovituri împotriva țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere”, a declarat ministerul rus al Apărării.

Sursa foto. EVZ

Ucraina cere summit NATO imediat

Ucraina a cerut ţărilor membre NATO să convoace un summit „imediat” după incidentul cu cele două rachete care au lovit Polonia, informează AFP.

„Un răspuns colectiv la acţiunile ruseşti trebuie să fie dur şi bazat pe principii. Printre acţiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acţiuni comune, care vor forţa Rusia să schimbe cursul privind escaladarea, şi pentru a furniza Ucrainei aeronave moderne”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

În același context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul cu rachete ruseşti care au lovit Polonia, o ţară NATO,  reprezintă „o escaladare semnificativă” a conflictului, informează Reuters.

„Rachete ruseşti au lovit Polonia”, a spus preşedintele Zelenski, conform unui text care însoţeşte intervenţia sa video obişnuită fără a furniza dovezi.

„Cu cât Rusia simte mai mult impunitate, cu atât vor exista mai multe ameninţări pentru oricine se află în raza rachetelor ruseşti. Să tragă rachete pe teritoriul NATO! Acesta este un atac cu rachete ruseşti asupra securităţii colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acţionăm”, a spus preşedintele Zelenski.