Război în Ucraina, ziua 240. Rusia intenționează să arunce în aer barajul de la Kakhovka. Armata lui Vladimir Putin atacă cu rachete Zaporojie și Harkov

Război în Ucraina, ziua 240. Rusia intenționează să arunce în aer barajul de la Kakhovka. Armata lui Vladimir Putin atacă cu rachete Zaporojie și Harkov Sursa foto: Twitter

Războiul din Ucraina intră în cea de-a 240 a zi, de la declanșarea invaziei din 24 februarie. Rusia pune la cale o catastrofă în sudul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski atrage atenția că trupele ruse au minat barajul hidrocentralei Kakhovka și urmează să-l arunce în aer. O astfel de catastrofă ar avea consecințe grave, apele revărsate urmând să inunde în jur de 80 de localități, inclusiv Hersonul. Pe de altă parte, Statele Unite confirmă faptul că Iranul a trimis specialiști militari care ajută trupele ruse să manevreze dronele pe care le lansează asupra infrastructurii civile. În același context, un oficial de la Kiev își exprimă temerile că Rusia, în coordonare cu armata dictatorului Alexandr Lukașenko ar putea deschide un al doilea front la granița cu Belarus. Rusia a atacat, din nou, cu rachete regiunile Herson și Zaporojie.

Update: Regiunea Zaporojie a fost bombardată de armata rusă cu rachete. Oleksandr Starukh, șeful administrației regionale de stat Zaporojie, a declarat că Rusia a atacat centrul regional. De asemenea, el i-a îndemnat pe locuitori să stea la adăpost.

Mai multe explozii au fost raportate la primele ore ale dimineții și în orașul Harkiv, din nord-estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de primarul din Harkov, Igor Terekhov. „O serie de explozii la Harkov. Fiți extrem de atenți”, a transmis Terekhov, într-o postare pe Telegram. De asemenea, primarul a mai precizat, într-o altă postare, că a fost lovită o clădire administrativă și de producție din regiune. În același timp, guvernatorul din Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat că în urma exploziilor au fost rănite cinci persoane, notează The Guardian.

Orașul Herson și alte 80 de așezări sunt în pericol de a fi inundate de armata rusă. Volodimir Zelenski, președintele de la Kiev avertizează că rușii au minat barajul și unitățile hidrocentralei de la Kakhovka și intenționează să le arunce în aer.

Hidrocentrala Kakhovka este una dintre cele mai mari instalații energetice, iar barajul său reține în jur de 18 milioane de metri cubi de apă. Dacă va fi aruncat în aer, orașul Herson și alte 80 de așezări vor fi în zona inundabilă. Astfel, sute de mii de oameni vor avea de suferit, a avertizat președintele. În plus, o explozie la baraj ar putea lăsa centrala nucleară din Zaporojie fără apa necesară pentru răcirea reactoarelor. Pe de altă parte, va fi întreruptă alimentarea cu apă a teritoriului Crimeii.

Potrivit lui Zelenski, partea ucraineană are informații că Rusia a pregătit totul pentru o explozie pe barajul hidrocentralei. El a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru a preveni o catastrofă și a subliniat necesitatea prezenței unei misiuni internaționale de observare.

Și Institutul American pentru Studiul Războiului a raportat că Rusia ar putea arunca în aer barajul hidrocentralei Kakhovka pentru a încetini ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în sud.

Sursa foto. Twitter

Ucraina se teme de o nouă invazie dinspre Belarus

Tot în acest context, un oficial militar ucrainean de rang înalt atrage atenția asupra riscului ca Rusia să deschidă un nou front de război prin Belarus. Forțele ruse s-ar coordona, în acest sens cu armata dictatorului Alexandr Lukașenko. Obiectivul urmărit ar fi acela de a tăia livrările militare către Ucraina, potrivit CNN.

„Amenințarea ca forțele armate rusești să reia ofensiva pe frontul de nord este tot mai mare. De data aceasta, direcția ofensivei ar putea fi schimbată către (partea de vest) a graniței dintre Belarus și Ucraina pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare a Ucrainei din țările partenere”, a declarat Aleksii Hromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei.

El a declarat că forțele de apărare ucrainene iau măsuri pentru a asigura o acoperire fiabilă a frontierei și a orașului Kiev din direcția nordică.

Autoritățile belaruse au negat orice planuri de mobilizare, dar au organizat un număr mare de exerciții de pregătire au anunțat recent o forță comună cu trupele rusești. Ultima dată când forțele belaruse și rusești au organizat exerciții comune, în februarie, multe dintre unitățile ruse au trecut în Ucraina, declanșând ofensiva spre Kiev.

Sursa foto: Twitter

Iranul este implicat cu militari în Ucraina

Mai mulți militari iranieni se află în Crimeea pentru a ajuta forţele ruse să lanseze atacuri cu drone în Ucraina, a anunţat Casa Albă, conform AFP.

„Credem că militari iranieni au fost pe teren în Crimeea şi au ajutat Rusia în aceste operaţiuni. Nu cunosc numărul de iranieni care se află în Crimeea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al preşedinţiei americane, John Kirby.

El a lăsat să se înțeleagă faptul că militarii iranieni sunt pe teren și luptă alături de forțele ruse. John Kirby a subliniiat că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia caută să achiziţioneze arme convenţionale iraniene cum ar fi rachete sol-sol pentru a le utiliza în Ucraina.

„Rusia a primit până acum zeci de drone şi va continua să primească”, a continuat purtătorul de cuvânt.

sursa foto. Evz

Ucraina face lobby pentru sisteme de apărare israeliene

În acest context, Ucraina face apel la grupuri evreiești pentru a convinge Israelul să furnizeze sisteme de apărare aeriană pe care să le opună dronelor din Iran. Guvernul ucrainean a făcut apel la organizațiile evreiești pentru a o ajuta să achiziționeze sisteme moderne de apărare aeriană din Israel. Oficialii de la Kiev spun că au nevoie de aceste sisteme pentru a face față atacurilor rusești cu drone iraniene, dar și cu rachete.

Israelul refuză să trimită echipamente militare Ucrainei, dar a declarat că este gata să ajute țara cu sisteme de avertizare timpurie.

Se știe că Israelul are unele dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană din lume, inclusiv unele dezvoltate pentru a contracara rachetele balistice iraniene și dronele cu rază lungă de acțiune.