Război în Ucraina. Ziua 129. Zelenski: Nu garantează nimeni că inamicul nu se va întoarce în Insula Șerpilor
- Antonia Hendrik
- 2 iulie 2022, 06:00
Război în Ucraina. Ziua 129. Rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, a anunțat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău. Pe de altă parte, președintele Zelenski trage un semnal de alarmă şi spune că, deocamdată, nu garantează nimeni că inamicul nu se va întoarce pe Insula Şerpilor, deşi limitează considerabil acțiunile ocupanților. De altfel, armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră.
Război în Ucraina. Ziua 129. Armata ucraineană a acuzat vineri seară forţele ruseşti că au lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, de unde forţele Moscovei s-au retras joi seară.
„În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a a anunțat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă „că nu îşi respectă propriile declaraţii".
Rușii au bombardat și un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina. Ala Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău, a spus că Ministerul deține în Sergheevca un Centru de reabilitare pentru copii. În urma atacului sanatoriului nu au fost pagube mari, doar geamurile cazangeriei au fost făcute țăndări. Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta”, a scris Ala Nemerenco.
Zelenski nu are încredere în acțiunea de retragere a ocupanților
Decizia Rusiei de a abandona Insula Șerpilor „schimbă considerabil situația din Marea Neagră”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Încă nu garantează nimeni că inamicul nu se va întoarce. Dar deja se limitează considerabil acțiunile ocupanților”. Rusia a încercat să instaleze baterii de rachete și de apărare aeriană în timp ce era sub focul dronelor.
Ministerul Apărării al Marii Britanii spune în cea mai recentă actualizare a informațiilor că Rusia s-a retras foarte probabil „din cauza izolării garnizoanei și a vulnerabilității sale tot mai mari la atacurile ucrainene, mai degrabă decât ca un „gest de bunăvoință”, așa cum a susținut.
Orașul Lisichansk continuă să fie bombardat
Orașul Lisichansk din regiunea Donbas de est a Ucrainei continuă să fie bombardat susținut, spune Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk. Capturarea orașului le-ar permite rușilor să avanseze mai adânc în Donbasul industrial, care a devenit punctul central al ofensivei lor de când nu au reușit să cucerească Kievul după invazia lor din 24 februarie.
„Locuitorii din Lisichansk abia își părăsesc subsolurile și casele”, scrie Haidai pe Telegram. Rușii au preluat controlul unor părți ale rafinăriei de petrol a orașului, mai spune guvernatorul regiunii.
Șeful UE avertizează Ucraina asupra corupției
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat parlamentului Ucrainei că aderarea la UE este „la îndemână”, dar îi îndeamnă să continue reformele anticorupție. „Ați creat o mașină anticorupție impresionantă”, le-a spus parlamentarilor prin video. „Dar acum aceste instituții au nevoie de oamenii potriviți în posturi de conducere”.
Reamintim că Ucraina a solicitat aderarea la UE la doar cinci zile după invazia Rusiei din 24 februarie, iar cele 27 de state membre au acceptat candidatura pe 23 iunie, într-un semnal puternic de sprijin. Dar procesul de aderare ar putea dura mulți ani. Ea a subliniat că Bruxelles-ul și statele membre UE sunt ferm în spatele Ucrainei atât în lupta sa cu invazia rusă în curs, cât și în încercarea de a fi „reunită cu familia noastră europeană”.
Ucraina exportă energie electrică în UE
Ucraina a început să exporte energie electrică către UE prin România, spune președintele Zelenski, în timp ce Rusia reduce livrările de gaz către bloc. Mai multe țări europene, foarte dependente de gazul rusesc pentru nevoile lor energetice, au fost forțate să caute alternative, deoarece Moscova reduce livrările ca răspuns la sprijinul lor pentru Ucraina.
„Aceasta este doar prima etapă. Ne pregătim să creștem oferta”, spune Zelenski, adăugând că „o parte semnificativă din gazul rusesc consumat de europeni poate fi înlocuită”, a mai spus preşedintele citat de kyivpost.com.
Norvegia a anunţat un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina
Suma de un miliard de euro, care se adaugă ajutoarelor anterioare anunţate de Oslo, este destinată „ajutorului umanitar, reconstrucţiei ţării, cumpărării de arme şi sprijinirii funcţionării autorităţilor” ucrainene, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.
„Suntem alături de poporul ucrainean”, a declarat premierul Stoere în comunicat. „Contribuim la sprijinirea luptei ucrainenilor pentru libertate. Ei luptă pentru ţara lor, dar şi pentru valorile noastre democratice”, a mai spus el, potrivit Reuters.
12 rachete rusești au lovit regiunea Mikolaiv
Guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitaliy Kim, a anunțat că 12 rachete rusești au lovit vineri regiunea Mikolaiv. Unele dintre aceste rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană și nu au fost raportate victime în urma acestor atacuri, a precizat guvernatorul Vitaliy Kim, într-un mesaj video publicat pe contul său de Telegram.
În schimb, ucrainenii au distrus o dronă a rușilor în valoare de 7 milioane de dolari, potrivit nv.ua.ukr. Potrivit Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei, soldații ucraineni au efectuat lovituri aeriene asupra a două depozite rusești de muniții situate în regiunea Herson și au distrus o dronă „Forpost” în regiunea Mikolaiv.
„Vehiculul aerian rusesc fără pilot Outpost, care căuta o țintă pe care să o lovească în regiunea Mikolaiv, a fost eliberat de la îndeplinirea sarcinilor atribuite de către unitatea noastră de rachete antiaeriene”, a transmis comandamentul, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.