Război în Ucraina. Ziua 128. Industria auto din Rusia este la pământ. A produs doar 3.720 de mașini în luna mai

Război în Ucraina. Ziua 128. Industria auto din Rusia este la pământ. A produs doar 3.720 de mașini în luna maiSursa: Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 128.  Trezoreria americană a anunțat îngheţarea unor active în valoare de peste un miliard de dolari aparţinând unei companii rusești înregistrate în SUA, care aparține de fapt oligarhului şi politicianului rus Suleiman Karimov. Miliardarul se regăseşte din 2018 pe lista de sancţiuni a SUA pentru presupuse fapte de spălare de bani, iar în prezent se numără şi printre oligarhii ruşi sancţionaţi de UE după agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Război în Ucraina. Ziua 128. O investigaţie a autorităţilor americane a relevat că Suleiman Karimov a folosit o serie complexă de structuri legale şi de interpuşi pentru a-şi disimula interesele în Heritage Trust, o companie cu sediul în statul american Delaware, stat care este fieful președintelui Joe Biden şi are un regim fiscal foarte avantajos pentru societăţile comerciale, atrăgând astfel numeroase companii străine, scrie The Guardian.

Care sunt ingredientele care au stat la baza succesului de pe Insula Şerpilor

Organizația ucraineană Defence of Ukraine @DefenceU a publicat imaginii din timpul operațiunilor de pe Insula Şerpilor.

Cele trei ingrediente ale operațiunii de succes:

- aptitudinile armatei ucrainene; - arme ucrainene moderne; - echipamente de la partenerii noștri internaționali … iar Insula Șerpilor este liberă de ocupație.

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat, joi, că decizia Rusiei de a părăsi Insula Şerpilor – obiectiv strategic din Marea Neagră – constituie o dovadă a capacităţii Ucrainei de a riposta. „Dacă aţi vrut dovezi ale capacităţii uimitoare a ucrainenilor de a riposta pentru a-i respinge pe ruşi, atunci priviţi la ceea ce tocmai s-a întâmplat astăzi, în Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a fost nevoită să cedeze teren”, a declarat Johnson, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la summitul NATO de la Madrid.

Industria de maşini din Rusia este la pământ

Industria auto din Rusia a produs doar 3.720 de mașini luna trecută, potrivit datelor biroului național de statistică, citate de Reuters. Este o scădere record, de 97 la sută, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când au fost produse aproximativ 112 mii de mașini. În același timp, biroul de statistică de la Moscova arată că prețul mașinilor a crescut cu aproape 50 la sută de la începutul anului ca urmare a creșterii costului componentelor și a aprecierii rublei. Asta a făcut ca cererea să se reducă puternic, în condițiile în care veniturile gospodăriilor au scăzut, iar inflația se apropie de maximele ultimilor 20 de ani.

Premierul bulgar Kiril Petkov - interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură - a cerut joi Rusiei să-şi retragă „ultimatumul diplomatic” prin care a ameninţat cu închiderea ambasadei sale de la Sofia dacă guvernul bulgar nu revine asupra deciziei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că țara sa și Rusia nu au recurs încă la un răspuns în oglindă la zborurile aviației occidentale, care „practică utilizarea” armelor nucleare.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a interceptat o conversație între doi ocupanți ruși care încearcă să găsească câte 20.000 de dolari fiecare pentru a fi „demobilizați” din războiului din Ucraina, informează Ukrainska Pravda.

Zelenski va participa la viitorul summit G20

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a spus președintelui Indoneziei Joko Widodo că va participa la viitorul summit G20 de la Bali, în funcție de cine mai participă.

Cu siguranță accept invitația. Participarea Ucrainei va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit”, a spus Zelensky în urma discuțiilor lor de la Kiev, într-o aparentă referire la prezența președintelui rus Vladimir Putin.

Widodo a vizitat Kievul înainte de a merge la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin. Acesta a anunțat că a acceptat să-i transmită un mesaj lui Vladimir Putin, dar fără să dea detalii despre conținut.

Indonezia deține președinția rotativă a G20 în acest an și a fost supusă presiunii occidentale pentru a-l exclude pe Putin de la adunare, după ce a anunțat în aprilie că a fost invitat, informează kyivpost.com.