Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e devastatoare” pentru președinte

Verdict istoric în SUA. Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. „Decizia e devastatoare” pentru președinte Joe Biden, vinovat de sustragerea de documente secretizate. Ce spun procurorii. Sursa: Benjamin Vess | Dreamstime.com

Procurorul general Eric Schmitt a numit decizia o „mare victorie care respinge regulamentele lui Joe Biden privind „uciderea” locurilor de muncă. Mai exact, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) şi-a pierdut o parte din puterea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Decizia istorică a Curţii Supreme a SUA reprezintă un eșec major cu privire la planurile lui Joe Biden legate de climă.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) și-a pierdut o parte din puterea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Hotărârea  Curții Supreme a SUA reprezintă un regres major pentru planurile președintelui Joe Biden în materie de climă. Biden a spus că este o „decizie devastatoare”, dar că nu îi va submina efortul de a aborda criza climatică.

Curtea Supremă limitează puterea lui Joe Biden. Mai exact, procesul împotriva EPA a fost intentat de Virginia de Vest în numele altor 18 state, majoritatea conduse de republicani, şi al unora dintre cele mai mari companii de cărbune din ţară.

Aceste 19 state se temeau că vor fi obligate să renunţe la utilizarea cărbunelui

Printr-o hotărâre cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, instanţa a dat dreptate statelor conservatoare şi companiilor producătoare de combustibili fosili, fiind de acord că Congresul nu a „intenţionat să delege... decizii de o asemenea semnificaţie economică şi politică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea nu împiedică complet EPA să facă aceste reglementări în viitor - dar transmite că Congresul ar trebui să spună clar că autorizează această putere. Iar Congresul a respins anterior programele de limitare a emisiilor de carbon propuse de EPA.

Grupurile de protecţie a mediului sunt profund îngrijorate de acest rezultat, deoarece, din punct de vedere istoric, cele 19 state au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte reducerea emisiilor, necesară pentru a limita schimbările climatice. Aceste state au reprezentat 44% din emisiile SUA în 2018, iar din 2000 până în prezent au obţinut o reducere medie de doar 7% a emisiilor lor.

Reacţiile nu au întârziat să apară

„Hotărârea de astăzi a Curţii Supreme subminează autoritatea EPA de a proteja oamenii de poluarea climatică într-un moment în care toate dovezile arată că trebuie să acţionăm de urgenţă”, a declarat Vickie Patton, consilier general al Environmental Defense Fund (EDF).

Aceasta înseamnă că preşedintele Biden se bazează acum pe o schimbare de politică din partea acestor state sau pe o schimbare din partea Congresului - în caz contrar, este puţin probabil ca SUA să îşi atingă obiectivele climatice.

„Deși această decizie riscă să afecteze capacitatea națiunii noastre de a ne menține aerul curat și de a combate schimbările climatice, nu voi ceda să folosesc autoritățile mele legale pentru a proteja sănătatea publică și a aborda criza climatică”, a spus Biden

Rezultatul acestui caz va fi luat în considerare de guvernele din întreaga lume, deoarece va afecta eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. SUA reprezintă aproape 14% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Hotărârea conferă „putere enormă” instanțelor să vizeze alte reglementări care nu le plac, a declarat Hajin Kim, profesor asistent de drept la Universitatea din Chicago, pentru BBC.