Amenințarea bate la ușă. Schimbările climatice duc la dispariția renilor din Laponia

Amenințarea bate la ușă. Schimbările climatice duc la dispariția renilor din LaponiaSursa: Pixabay

Renii din Laponia mor de foame și sunt expuși riscului de dispariție din cauza schimbărilor climatice, a avertizat un păstor din a noua generație.

Problemele cu care se confruntă renii

Puii au murit în perioadele mai calde, iar turmele s-au chinuit să găsească hrană, deoarece iernile încep „mult mai târziu și primăvara și vara durează mai mult”, potrivit Anna Kristiina Ollila, în vârstă de 49 de ani.

Familia ei a fost nevoită să ofere hrană suplimentară renilor în timpul iernii, în ciuda costului ridicat și a faptului că nu este tradiția păstoritului să furnizeze hrană suplimentară. Ollila a spus că „realitatea” a fost că în ultimii 30 de ani vremea imprevizibilă a pus în pericol turmele. Hrana suplimentară este o necesitate pentru a menține renii în viață „ca urmare a schimbării climatice”, temperaturile din regiune fiind de patru ori mai mari decât rata medie globală.

Acest lucru a dus la apariția ploilor în timpul iernii, ceea ce, la rândul său, are ca rezultat dezghețarea și înghețarea repetată, transformând precipitațiile în gheață și îngreunând renilor să sape pentru hrană, potrivit Times.

O sursă de venit

Descriind renii familiei sale, Ollila a spus că anul trecut zăpada nu a sosit decât „înainte de Crăciun”, mai degrabă decât la mijlocul lunii noiembrie. Când a fost vizitată ​​în Laponia luna aceasta, mercurul a scăzut la doar minus 18°C, mai degrabă decât minimele de minus 50°C raportate în deceniile precedente.

Ollila a adăugat: „Verile pe care le trăim acum sunt periculoase și ceea ce mă tem cel mai mult este că renii nu pot face față căldurii”. Turma se zbate deoarece este adaptată la frig, cu puține glande sudoripare și două straturi de blană pentru a le izola de temperaturile dure. Vremea mai caldă aduce și mai mulți dăunători, inclusiv țânțari și muște.

În nordul Laponiei, creșterea renilor reprezintă o sursă mare de venit pentru mulți. Un raport publicat în 2018 de Uniunea Americană de Cercetare Geofizică a arătat că populația de reni sălbatici sau caribou a scăzut la jumătate în ultimele două decenii, de la aproape cinci milioane la aproximativ 2,1 milioane.

Ne puteți urmări și pe Google News