Evenimentul Zilei > International > Fostul șef al Formulei 1 a stârnit furie în întreaga lume. Miliardarul este gata să „primească un glonț” pentru Vladimir Putin
Fostul șef al Formulei 1 a stârnit furie în întreaga lume. Miliardarul este gata să „primească un glonț” pentru Vladimir Putin

Fostul șef al Formulei 1 a stârnit furie în întreaga lume. Miliardarul este gata să „primească un glonț” pentru Vladimir Putin

Bernie Ecclestone, 91 de ani, care a fost demis din funcția de director executiv atunci când grupul american Liberty Media a cumpărat Formula 1 în 2017, a declarat că războiul președintelui rus în Ucraina „nu a fost intenționat” şi că este gata „să primească un glonț” pentru prietenul său. Ecclestone și-a construit prietenia cu Putin atunci când au pus la cale Marele Premiu al Rusiei, care s-a desfășurat prima oară în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, în 2014.

În interviul acordat joi pentru emisiunea Good Morning Britain de la ITV, Ecclestone a spus: „Ceea ce face Vladimir Putin este ceva ce el crede că e corect pentru Rusia”. Când i s-a spus că nu poate justifica acțiunile lui Putin și moartea a mii de oameni, el a răspuns: „Nu știu. Nu a fost intenționat”.

Ecclestone l-a criticat și pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, spunând că ar fi putut opri războiul negociind cu Putin. Miliardarul recunoaşte că nu a mai vorbit cu președintele rus de când a fost lansată invazia în februarie.

Reprezentanții Formulei 1 s-au dezis de aceste declarații: „Comentariile făcute de Bernie Ecclestone sunt opiniile sale personale și sunt în contrast puternic cu poziția valorilor moderne ale sportului nostru”, se arată în comunicatul F1.

Ecclestone a spus că Putin este „tipul care ar trebui să conducă Europa”

Bernie Eccleston  liderul rus este o „persoană de primă clasă” şi este singurul care ar trebui să conducă Europa. Mai mult, miliardarul britanic a declarat „că ar „încasa un glonț” pentru președintele Putin, despre care crede că „face ceea ce este corect”.

Bernie Ecclestone a mai afirmat că uciderea civililor nu a fost un act „intenționat”, şi că este un om „onorabil”.

Miliardarul l-a atacat pe Volodimir Zelenski deoarece nu a depus suficient efort pentru a ajunge la rivalul său rus și a insistat că invazia „s-ar fi putut termina altfel” dacă acesta „ar fi vorbit cu Putin”.

Miliardarul britanic spune că Putin este o persoană sensibilă

„Cred că dacă s-ar fi gândit serios, cu siguranță ar fi făcut un efort suficient de mare pentru a vorbi cu Putin, care este o persoană sensibilă, și l-ar fi ascultat și ar fi putut probabil să facă ceva în privința asta. Cealaltă persoană din Ucraina, înțeleg că profesia sa a fost de comedinat, și cred că vrea să continue acea profesie”, a maai spus Bernie Ecclestone.

Vorbind în aceeași emisiune, secretarul britanic de Externe Liz Truss a spus: „comentariile lui Ecclestone despre un bărbat care a săvârșit un război îngrozitor sunt absolut extraordinare”.

Reamintim că Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie, iar acțiunea a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internațională. Multe sporturi au interzis participarea Rusiei la sau organizarea de evenimente, iar F1 a anulat contractul pentru GP-ul Rusiei, relatează BBC.