Război în Ucraina. Ziua 126. Jens Stoltenberg: Rusia este o „amenințare directă” la adresa NATO

Război în Ucraina. Ziua 126. Jens Stoltenberg: Rusia este o „amenințare directă” la adresa NATO Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Liderul NATO Jens Stoltenberg a declarat că summitul NATO de la Madrid va clarifica amenințarea pe care o reprezintă Rusia, pe măsură ce alianța lansează cea mai mare revizuire a apărării sale de după Războiul Rece. „Vom afirma în mod clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre”, spune Stoltenberg numind această întâlnire una „istorică”.

UPDATE Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense, informează AFP, citată de Agerpres.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici“, a anunțar Ministerul rus al Apărării, afirmând că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale.

Kievul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate de succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, relatează Reuters. „KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă“, a scris Iermak pe Twitter.

STIREA INIȚIALĂ

Alianța își sporește capacitățile de descurajare și crește masiv numărul de trupe pe care este gata să le desfășoare în scurt timp în urma invaziei Rusiei în Ucraina. În schimb, Moscova spune că NATO încearcă să țină sub control Rusia și că cererile de aderare ale Finlandei și Suediei în NATO vor avea un efect „destabilizator” asupra lumii.

Summitul de la Madrid confirmă și consolidează politica acestui bloc de izolare agresivă a Rusiei”, a declarat ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, citat de agențiile de presă ruse. „Considerăm că extinderea Alianței Nord-Atlantice este un factor pur destabilizator în afacerile internaționale”, adaugă el.

330 de miliarde de dolari de active rusești înghețate

Peste 330 de miliarde de dolari în resurse financiare deținute de elita Rusiei și de banca sa centrală au fost înghețate de Occident de la invazia Moscovei, potrivit unui grup de lucru internațional pentru sancțiuni.

Grupul de lucru pentru elite afirmă că membrii, care includ SUA, Canada, Marea Britanie, membrii UE de frunte, Japonia și alți aliați, au blocat active în valoare de 30 de miliarde de dolari aparținând oligarhilor și oficialilor ruși și au îngheţat peste 300 de miliarde de dolari deținute de banca centrală rusă.

Turcia sprijină candidatura Finlandei, Suediei la NATO, dar pune condiţii

Turcia, membru NATO, renunță la aderarea Finlandei și Suediei la club, după discuțiile de la Madrid dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și liderii celor două state nordice.

Turcia amenințase cu veto pentru intrarea lor în club, acuzându-i că găzduiesc militanți kurzi implicați într-o insurgență împotriva statului turc. Turcia spune că, în schimbul sprijinului său, va solicita extrădarea a 33 de suspecți de „terorism” din Suedia și Finlanda.

Autobuze, trenuri care fac legătura între Crimeea și sudul Ucrainei

Autoritățile din Crimeea anunță lansarea serviciilor de transport cu autobuze și trenuri între peninsula anexată la Moscova și părțile ocupate de ruși din sudul Ucrainei. „Începând de la 1 iulie, serviciile regulate de autobuz și tren între Crimeea și regiunile Herson și Zaporizhzhia vor fi lansate pentru prima dată în opt ani”, spune Serghei Aksyonov, șeful pro-Moscova al Crimeii.

Invazia Rusiei a urmărit parțial să pună capăt izolării Crimeii prin preluarea controlului asupra unor mari părți din sud-estul Ucrainei pentru a crea o punte terestră între Rusia și peninsula, care a fost capturată de Moscova în 2014.

Schimb istoric de prizonieri: 100 de luptători din Azovstal se vor întoarce acasă

Ucraina a anunţat miercuri un schimb de prizonieri cu Rusia - 144 de soldaţi, dintre care 95 de apărători ai (oţelăriei) Azovstal din Mariupol (sud-est), care au luptat în acest oraş-port asediat de armata rusă timp de câteva săptămâni înainte de a se preda.

„Este cel mai mare schimb de prizonieri (cu Moscova) de la începutul invaziei ruse”, a scris pe Telegram Direcţia Principală de Informaţii, de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, fără a oferi mai multe detalii despre locul şi data operaţiunii.

Zelenski, un nou apel pentru aderarea Ucrainei în NATO

„Ucraina nu a plătit suficient pentru a adera la NATO? Contribuția noastră la apărarea Europei și a întregii civilizații nu este încă insuficientă? Ce altceva mai trebuie?”, a întrebat Volodimir Zelenski în timpul discursului său pe care l-a ținut în fața liderilor din NATO.

Volodimir Zelenski le-a explicat șefilor de stat și de guverne prezenți la Madrid că Ucraina are nevoie de garanții de securitate și că ei trebuie să integreze această țară în strategia lor de securitate.

„Gândiți-vă acum la un singur lucru: Astăzi, o țară care nu este membră NATO, deși cu sprijinul vostru, a ținut pe loc mai mult de patru luni un stat pe care toți îl identificați oficial ca fiind principala amenințare pentru voi. Noi împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă”, a spus Zelenski, potrivit The Guardian.