Război în Israel ziua 233. Atacul din Rafah stârnește indignare la nivel internațional. Se cere anchetă

Război în Israel ziua 233. Atacul din Rafah stârnește indignare la nivel internațional. Se cere anchetăTabăra din Rafah după atacul israelian Sursa foto: X

Război în Israel ziua 233. Moartea celor 45 de civili palestinieni în atacul aviației israeliene, din Rafah, provoacă indignare la nivel internațional. Premierul Benjamin Netanyahu a descris atacul drept un „incident tragic”.

Guvernul şi armata israeliene au anunțat că vor ancheta faptele care au dus la moartea civililor aflați în tabăra din Rafah. Armata israeliană a precizat că atacul a țintit doi lideri ai mişcării Hamas.

Război în Israel ziua 233

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat atacul sângeros care a vizat tabăra de refugiaţi din Rafah, în Fâşia Gaza, drept un „incident tragic”, relatează AFP. Premierul a făcut aceste declarații într-un discurs susținut în Knesset, parlamentul israelian.

„Pentru noi, orice persoană neimplicată (în Războiul din Fâşia Gaza) este o tragedie”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a declarat că ceea ce s-a întâmplat este subiectul unei anchete. Iar la final, a precizat Netanyahu vor fi trase concluziile și vor fi prezentate oficial.

„Anchetăm cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi vom trage concluziile”, a adăugat el, în faţa familiilor ostaticilor.

Duminică, un atac aerian israelian a cauzat un incendiu într-o tabără de deplasaţi în sudul Fâşiei Gaza, care a antrenat, potrivit autorităţilor enclavei, moartea a cel puţin 45 de persoane.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: platforma X

Emmanuel Macron se declară indignat

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat indignat de atacurile sângeroase, ale armatei israeliene, care au dus la moartea civililor din Rafah. El a cerut o încetare a focului imediată, după cum relatează AFP. Președintele Franței a postat un mesaj, în acest sens, pe rețeaua de socializare X (Twitter).

„Indignat de atacurile israeliene care au ucis multe persoane strămutate în Rafah. Aceste operaţiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni Cer să se respecte deplin dreptul internaţional şi o încetare a focului imediată” , a cerut şeful statului francez, într-o postare pe X.

Mai multe manifestații pro-palestiniene au fost organizate la Paris, în cursul zilei de luni, după atacul din Rafah. Protestatarii l-au acuzat de Emmanuel Macron de complicitate cu statul israelian.

Război în Israel ziua 233. Palestinienii protestează

Gruparea teroristă Hamas a denunţat atacul israelian drept un „masacru oribil”. De menționat, că anterior, cu câteva ore ca forțele IDF să atace în Rafah, Hamas a lansat, la rându-i un atac cu rachete de croazieră, din Rafah, asupra orașului Tel Aviv. Proiectilele au fost distruse, de apărarea israeliană, la fel ca și lansatorul de rachete, conform unui anunț oficial.

În Cisiordania, Autoritatea Palestiniană (AP) a acuzat Israelul de „ţintirea deliberată” a taberei de la Rafah.

Apărarea Civilă palestiniană a anunţat că există numeroase corpuri „carbonizate”  în incendiul care a izbucnit și care a devastat tabăra de refugiați Barkasat, administrată de UNRWA. .

Semiluna Roşie palestiniană a difuzat imagini care surprind scene de haos. Ambulanţele cu sirene în funcțiune și salvatorii evacuau, în toiul nopţii, răniţi, inclusiv copii. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că primeşte în spitalele sale de campanie un „aflux de răniţi care au suferit arsuri”.

Israelul anunță cercetări

Guvernul şi armata israeliene au anunțat că vor examina detaliile operațiunii militare care a țintiti doi lideri ai Hamas şi care s-a soldat cu 45 de morţi în Rafah.

„Examinăm problema. (...) A fost cu adevătrat grav. Orice pierdere a unei vieţi, a unei vieţi civile, este un lucru grav şi îngrozitor”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, Avi Hyman.

Armata israeliană a anunţat că anchetează moartea civililor palestinieni la Rafah. Reacția IDF vine după ce comunitatea internațională a condamnat atacul. ONU a cerut o anchetă „completă şi transparentă”.

„Înainte de atac, un anumit număr de măsuri a fost luat în vederea reducerii riscului rănirii civililor neimplicaţi în timpul atacului, şi anume folosirea supravegherii aeriene, recurgerea la «muniţie precisă» de către Forţele Aeriene israeliene şi informaţii şi informaţii clasificate complementare”, a anunţat într-un comunicat Tsahalul.

Amnesty Internațional vrea o anchetă

Amnesty International (AI) acuză Israelul de uciderea, în aprilie, a 44 de civili palestinieni, între care 32 de copii. Organizația susține că a documentat trei atacuri aeriene în centrul şi sudul Fâşiei Gaza. AI cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă pentru „crime de război”, relatează AFP.

Organizaţia precizează că atacurile au avut loc, la 16 aprilie, în Tabăra de Refugiaţi al Maghazi, în centrul Fâşiei Gaza, şi la 19 şi 20 aprilie la Rafah, în sud. AI prezintă „elemente de probă esenţiale care arată atacuri ilegale imputabile armatei israeliene”. Amnesty a intervievat 17 supravieţuitori şi martori, a vizitat un spital în care au fost îngrijiţi răniţi, a fotografiat fragmente de muniţie.

„Aceste atacuri devastatoare au decimat familii şi au luat viaţa a 32 de copii”, anunţă o reprezentantă a organizației, Erika Guevara-Rosas.

În cele trei atacuri, organizaţia „nu a găsit nicio probă a prezenţei unor ţinte militare înăuntrul sau în jurul locurilor luate ca ţintă de armata israeliană”, a denunțat ea. ONG-ul precizează că nu a primit răspuns la întrebările adresate armatei israeliene.