Război diplomatic halucinant între Ungaria și Germania. De la ce a pornit scandalul?

Război diplomatic halucinant între Ungaria și Germania. De la ce a pornit scandalul?

Relațiile dintre Germania și Ungaria cunosc momente extrem de tensionate. Însărcinatul cu afaceri german la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe maghiar ca să i se transmită oficial indignarea autorităților maghiare. În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului German al Afacerilor Externe a respins protestul, mai ales afirmațiile cu privire la național socialism.

Oricât ar părea de ciudat, ostilitățile au pornit de la demiterea antrenorului maghiar al echipei Hertha Berlin. Zsolt Petry a fost demis săptămâna trecută nu din cauza rezultatelor slabe ale echipei, ci din cauza unui interviu acordat Magyar Nemzet.

Antrenor demis din motive politice

Ce a putut să spună Petry în interviu ca să-și atragă demiterea? Antrenorul a început prin a lua apărarea portarului echipei naționale a Ungariei, Péter Gulácsi. Acesta este suure pe pus unor critici rețelele sociale din cauza unei postări pe Facebook în favoarea „familiilor între persoane de acelați sex”. Petry a spus că nimeni nu ar trebui atacat pentru că și-a exprimat opiniile.

Maimuța-cyborg se joacă pe computer cu puterea minții! Elon Musk declanșează revoluția implanturilor pe creier

Până aici, probabil, conducerea clubului Hertha Berlin nu a avut nimic să-i reproșeze antrenorului. Numai că Petry a făcut greșeala de a continua. El a afirmat că nu este de acord cu poziția lui Gulácsiși s-a plâns că în Occident, persoanele care se opun imigrației în masă pentru că „mulți infractori au intrat cu migranții”, sunt imediat etichetate drept rasiste. Pedeapsa a venit imediat. Pe motiv că observațiile sale ar fi în contradicție cu valorile clubului, conducerea clubului l-a concediat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul de la Budapesta sare în ajutorul antrenorului

Două zile mai târziu, în joc a intrat guvernul de la Budapesta, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul prim-ministrului, a întrebat dacă statul de drept mai este încă în vigoare în Germania și a atras atenția că totalitarismul a ieșit odată din Germania și că nu ar trebui repetat. Însărcinatul de afaceri german a fost convocat la Ministerul de Externe de la Budapesta, într-o expresie a indignării oficiale a Ungariei. Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Afacerilor Externe a respins, însă. protestul maghiar, „mai ales afirmațiile asupra național-socialismului”.

Biden, în fața primului mare succes diplomatic! Era momentul să-l întoarcă pe Putin împotriva SUA

Pornind de la acest scandal, în presa maghiară au apărut câteva analize interesante despre ce se întâmplă astîzi în UE.

Gândirea unică în UE

În Demokrata, Gábor Bencsik interpretează cazul ca un indiciu că în Occident are loc ceva de genul Revoluției Franceze, dar „cu încetinitorul”. Intelectualii de stânga, explică el, și-a impus acum preferințele ideologice asupra marilor afaceri, care își cumpără libertatea de a acționa în conformitate cu interesele lor financiare prin sufocarea vocilor care se opun stângii. Astfel, scrie Bencsik, inteligența de stânga își conservă fără probleme poziția sa de conducere, deoarece toți adversarii săi sunt tratați ca niște oaria. În Heti Világgazdaság, Márton Gergely susține că vorbele lui Petry înseamnă ceva în Ungaria și cu totul altceva în Germania. 21% dintre locuitorii Berlinului nu sunt cetățeni germani, în timp ce alți 36% au cel puțin un părinte imigrant. Drept urmare, în Germania, spusele antrenorului sunt interpretate ca o chemare la excluderea socială a unor mase de locuitori, notează Hungary Today.

Kremlinul face anunțul așteptat de toată lumea. E vorba de războiul din Ucraina