Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Război total pentru putere în culisele UE. Macron vrea să-i smulgă lui Merkel puterea în Europa cu voturile USR-PLUS. E marea ocazie pe care o așteaptă de ani de zile Viktor Orban
Război total pentru putere în culisele UE. Macron vrea să-i smulgă lui Merkel puterea în Europa cu voturile USR-PLUS. E marea ocazie pe care o așteaptă de ani de zile Viktor Orban

Război total pentru putere în culisele UE. Macron vrea să-i smulgă lui Merkel puterea în Europa cu voturile USR-PLUS. E marea ocazie pe care o așteaptă de ani de zile Viktor Orban

Nu e important neapărat să învingi în război, ci să câștigi pacea. Cam asta e ideea lui Emmanuel Macron, care vrea să spele rușinea din alegeri cu o lovitură strălucită pe plan european.

Președintele francez e hotărât să răstoarne hegemonia germanilor în UE cu ajutorul grupului liberal ALDE. Dovada? Nici nu avem încă rezultatele oficiale ale scrutinului și ALDE 2.0 a ieșit la atac. "Noul echilibru de putere" al Parlamentului solicită existența unui candidat la funcția de șef al Comisiei Europene care să "poată construi o majoritate solidă dincolo de liniile partizane", susține noul grup, care acum își spune „ALDE plus Renaissance (lista lui Macron) plus USR-PLUS”.

În traducere liberă, grupul al cărui om forte e Macron îi spune pas lui Manfred Weber, candidatul popularilor. Pe ce se bazează conspirația lui Macron? În primul rând pe faptul că popularii și social-democrații au pierdut majoritatea și au nevoie de noi aliați în Parlamentul European.

"Rezultatele alegerilor europene din 2019 sunt clare. Nicio majoritate pro-europeana nu este posibila fără noul grup central pe care il vor crea familia ALDE, Renaissance, USR-Plus si alte partide care au ca scop reforma."

Declarația nu este numai foarte hotărâtă, ci și amenințătoare, din câte se pare la adresa Germaniei: "Vom fi extrem de vigilenți în legătură cu orice încercare de a depăși negocierile necesare între părțile interesate alese în mod democratic, deoarece ar fi extrem de dăunătoare transparenței și responsabilității procesului democratic european".

Macron și Verhofstadt știu însă că Germania nu va ceda fără luptă și că fără partidele populare nu pot visa la majoritate, așa că încearcă practic să smulgă o parte din PPE. "Noul nostru grup va fi deschis să ia în considerare toți candidații care pot aduna sprijinul familiilor politice care vor compune viitoarea majoritate".

Culmea este că de câștigat din această manevră a lui Macron ar putea avea marele rival al președintelui francez,Viktor Orban. Premierul maghiar a răbdat cu stoicism toate acuzațiile și ofensele care i-au fost aduse în Partidul Popular European cu o idee clară în minte.

Că va reuși să smulgă. la un moment dat, partea cea mai de dreapta din PPE și să o tragă alături de el în tabăra suveranistă. Reporterul BBC care a transmis de la Budapesta rezultatele alegerilor europene spunea că planul este mai de actualitate ca oricând.

Mai ales că, în aceste condiții (înfruntarea cu Macron), Germania ar putea fin interesată să negocieze cu Orban. Să nu fie cam târziu pentru Merkel, George Soros pare să fi ales cealaltă tabără.