BNR păstrează dobânda cheie la 7% pe an. Calcule pentru românii care au rate

BNR păstrează dobânda cheie la 7% pe an. Calcule pentru românii care au rate Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Naţională a României (BNR) a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, decizie similară celei luate în ledinţa din 10 mai. De asemenea, până la finalul anului vor mai avea loc încă trei şedinţe ale CA al BNR, în care se va decide nivelul dobânzii cheie, pe 7 august, 5 octombrie şi în 8 noiembrie. În aceste condiții, ce se întâmplă cu ratele la bănci.

Deși Guvernul a decis să reducă prețul la alimentele de bază, analiștii estimează scumpiri la alte produse, fapt ce se va reflecta în inflație. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.

„Datorită mișcărilor BCE și FED, dobânzile la lei (implicit și ratele la creditele în monedă națională) vor scădea mult mai încet, probabil de la anul”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Ratele românilor vor scădea foarte lent. BNR păstrează dobânda cheie la 7% pe an

De asemenea, analistul apreciază că „ROBOR nu va scădea sub 6%, dobânda pasivă a BNR, iar IRCC-ul stabilit în septembrie și aplicat la dobânda creditelor în perioada octombrie -decembrie 2023, va cunoaște o ușoară creștere, minoră însă, de 2-3 puncte de bază”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dobânda cheie va rămâne la 7%. Probabil primii pași de relaxare a politicii monetare vor fi legați de o reducere a rezervelor minime obligatorii, dar asta se va întâmpla mult mai târziu. De altfel, dobânzile la lei *și credite și depozite) vor scădea, pentru că acesta este trendul, dar vor scădea mult mai lent. Atât timp cât dobânzile la euro și dolari, cele practicate de FED și BCE, sunt ridicate și chiar s-ar putea să mai crească, BNR nu poate reduce dobânda cheie, iar dobânzile la lei vor scădea mult mai încet”, mai explică Adrian Codirlașu.

Inflaţia va atinge pragul de 7,0% până la sfârșitul anului 2023

Economistul Valentin Tătaru este de părere că inflația pare să atingă 7,0% până la sfârșitul anului 2023, determinat de efectele de bază, energie mai scăzută prețurile şi reducerea prețurilor la alimente.

„După ce s-a menținut constant la nivelul de jos al previziunilor de inflație, se pare că lucrurile se inversează: inflația pare să atingă 7,0% până la sfârșitul anului 2023, determinat de efectele de bază, energie mai scăzută preţurile şi reducerea preţurilor la alimente. Numai aceste evoluții (în special cele de la 2024) ar permite BNR să reducă destul de semnificativ rata dobânzii cheie. Cu toate acestea, credem că BNR va dori să consolideze amprentele mai mici ale inflației și va menține a diferență pozitivă relevantă între rata cheie și inflație, cel puțin până când vom vedea inflația în intervalul țintă al BNR”, a declarat șeful ING Bank, Valentin Tătaru.

Şi Valentin Tătaru consideră că BNR „va încheia anul 2023 cu o dobândă de politică monetară de 7%, urmând ca până la finele anului 2024, dobânda cheie să devină 5,5%, iar la sfârșit de 2025 de 5%. Iar ROBOR la trei luni este estimat a ajunge la 6,19% la sfârșitul anului, în condițiile în care nivelul acestuia nu poate scădea sub 6%, cât este dobânda oferită de banca centrală la facilitatea de depozit oferită de BNR băncilor comerciale. Yield-urile României pe trei ani sunt previzionate a ajunge la 7,2%, iar cele pe 10 ani la 7,6% la finalul anului 2023”, a mai explică economistul, pentru economica.net.