Ratele mari îi sperie pe români. Băncile dau mai puține împrumuturi

Ratele mari îi sperie pe români. Băncile dau mai puține împrumuturiRate Sursa: Arhiva EVZ

Ratele mari îi sperie pe români, astfel că numărul celor care apelează la bănci pentru împrumuturi este foarte redus. Analizele arată că tot mai multe persoane sunt înclinate să-și economisească banii în această perioadă tulbure din punct de vedere economic.

Ratele mari, la împrumuturi, îi sperie pe românii interesați să obțină finanțări de la bănci. Aceștia evită să treacă pragul instituțiilor de creditare, așteptând vremuri mai bune. Această situație a fost constatată în anul care se apropie de final, dar se va menține și în 2024. Este opinia experților financiari care analizează evoluția pieții.

Anul 2024 va atinge un minim istoric în ceea ce privește creditarea populației și a firmelor comerciale. Îngrijorați de ratele mari, în condițiile de incertitudine economică, românii nu vor apela la împrumuturi. Abia din 2025, este de așteptat ca ritmul creditării să reia creșterea, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania. Acest lucru va avea consecințe negative și asupra altor ramuri economice. Astfel, piața imobiliară va continua să se contracte, în condițiile în care achizițiile bazate pe credite se vor reduce.

Ritmul de creștere anual al creditării a atins, în septembrie, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. Analiștii Băncii Transilvania se așteaptă la un ritm de creștere al creditării de 7,2% în 2023. Va urma un an, 2024, în care vom asista la o cădre, spre 7%, iar din 2025 va începe să crească.

Ratele mari îi sperie pe români

Temerea că dobânzile vor exploda din nou, ca în anii trecuți, nu sunt de natură să încurajeze creditarea. Românii așteaptă să treacă această perioadă de austeritate economică, caracterizată de ratele mari la împrumuturi. Pachetul fiscal promovat de coaliția PSD - PNL este de natură să descurajeze investițiile sau achizițiile bazate pe credite.

„Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică accelerarea ritmului lunar al creditării la 0,6% în septembrie, la nivelul record de 381,2 miliarde lei. Dinamica anuală a decelerat la 4,5% (minimul din octombrie 2020), pe fondul nivelului ridicat al costurilor de finanțare și deteriorării climatului din sfera economiei reale”, arată analiza Băncii Transilvania, conform economedia.ro

Între decembrie 2022 și septembrie 2023 creditarea populației și a companiilor au urcat cu 0,8%, respectiv 8,4%. Conform prognozelor revizuite ale Băncii Transilvania, creditul neguvernamental ar putea crește cu ratele medii anuale de 7,2% în 2023, 7,0% în 2024, respectiv 8,5% în 2025.

Banca Nationala, BNR, sistemul fiscal este la pământ

Banca Nationala, BNR; Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Românii preferă să economisească

Pe de altă parte, arată experții în piața financiar-bancară, asistăm la o creștere a nivelului de economisire. Dacă ratele mari îi sperie și descurajează să ia împrumuturi, în schimb, dobânzile la depozite îi încurajează să facă economii. Cei care au bani preferă să-i depună în depozite la termen cu dobândă. Fie în așteptarea unor vremuri mai bune, care vor permite investițiile, fie pentru perioade dificile.

Ritmul anual de creștere al economisirii ar putea cunoaște vârful în 2024, cu 10,9%. Iar raportul credite/depozite va evolua în continuare în favoarea economisirii. Statisticile băncii centrale indică majorarea soldului depozitelor neguvernamentale cu ritmuri în accelerare în septembrie, 2,7% lună/lună și 11,4% an/an. Acestea au ajuns la 547,9 miliarde lei, un maxim istoric. Este o evoluție încurajată de nivelul ridicat al ratelor de dobândă și de incertitudinea din economie. Astfel, românii speriați de ratele mari, își țin banii în bancă pentru a-i spori cu dobânzile acordate.

Între decembrie 2022 și septembrie 2023 depozitele populației și ale companiilor s-au majorat cu 6,5%, respectiv 7,2%. În scenariul revizuit al Băncii Transilvania depozitele neguvernamentale ar putea urca cu dinamici medii anuale de 10,3% în 2023. Ar urma o nouă creștere, de 10,9% în 2024, respectiv 10,7% în 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News