Dobânzile la credite ar putea să scadă, dar cu o condiție. Când se va simți în buzunarele românilor

Dobânzile la credite ar putea să scadă, dar cu o condiție. Când se va simți în buzunarele românilor Sursă foto: Dreamstime.com

Dobânzile la credite ar putea scădea în primul sau al doilea trimestru din anul viitor, estimează specialiștii economici. Există însă o condiție pentru ca românii cu credite să se poată bucura de dobânzi mai mici.

Un specialist din sistemul bancar estimează că dobânzile la credite vor scădea în primul sau al doilea trimestru din 2024, în contextul unei creşteri solide a economiei, de 4%, anul viitor, anunță Ziarul Financiar.

În al doilea trimestru din 2024 scad dobânzile la credite

Dobânzile ar urma să scadă în primul sau al doilea trimestru din anul viitor, consideră Mihai Ion, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank.

Sursa foto. Wikipedia

Expertul a precizat că scăderea dobânzilor are legătură directă cu nivelul inflației.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cred că în 2024, trimestrul unu sau poate chiar în trimestrul al doilea vor scădea dobânzile. Aş lua în considerare nivelul inflaţiei, care se corectează destul de bine, dar, în acelaşi timp, inflaţia de bază rămâne peste inflaţia generală şi cred că avem şi anumite incertitudini care vin din execuţia bugetului. Aici cred că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile mai departe".

O scădere a inflației de 7% va influența dobânzile

O valoare mai mică a dobânzilor ar fi posibilă când inflația se va reduce până la o valoare de 7%, a completat reprezentantul Raiffeisen Bank.

„Din aceste motive, cred că scăderile de dobândă pot fi mai degrabă în trimestrul al doilea, atunci vom vedea că ne apropiem de un nivel al inflaţiei de 7% către finalul anului şi apoi vom vedea reducerea continuă a ratei inflaţiei. Nu va fi uşor, iar acest lucru nu este valabil doar pentru economia românească, ci şi pentru ţările dezvoltate“, a afirmat Mihai Ion în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023 desfăşurat la finalul lunii iulie.

Dobânda de pe piaţa interbancară poate fi influenţată, de asemenea, și de alți factori precum excedentul de lichiditate, dar şi de bornele de depozit şi de credit, afirmă Mihai Ion. Oficialul adaugă că există destule elemente care generează incertitudine în piața bancară, mai ales în domeniul dobânzii de politică monetară pentru facilitatea depozit şi facilitatea credit.