Ratele la bănci vor putea fi amânate nouă luni. Cresc salariile bugetarilor. Măsurile se aplică de la 1 iulie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă
- Ionel Sclavone
- 23 mai 2022, 22:30
Românii care nu pot să-și achite ratele bancare, în această perioadă, le vor putea amâna pentru 9 luni. De asemenea, angajații din sistemul bugetar vor primi un sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare. Aceste măsuri au fost aprobate de liderii coaliției de guvernare și vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie.
Liderii coaliției de guvernare, PSD – PNL – UDMR, au hotărât lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice. Acesta va fi intitulat „Sprijin pentru România” și va avea o valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile agreate, care vor fi adoptate până la 1 iulie, se numără amânarea la plată pentru ratele la bănci pentru o perioadă de 9 luni, dar și acordarea unui supliment la salariu.
De asemenea, mai este prevăzută și un ajutor de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei.
Informația cu privire la măsurile ce urmează a fi adoptate au apărut pe pagina de Facebook a premierului Nicolae Ciucă, dar și pe cea a Guvernului. De asemenea, reprezentanții coaliției aflate la putere, au prezentat principalele măsuri care au fost agreate în ședința coaliției.
„Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro”, se arată pe pagina de Facebook a Guvernului.
Măsurile sociale propuse de coaliție
Printre măsurile sociale adoptate de membrii coaliției de guvernare se numără unele care vin în susținerea românilor cu rate bancare, care nu le pot achita din cauza creșterii dobânzilor, suprapuse pe actualele crize.
Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
Acordarea unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaţilor din sistemul public.
Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.
Toate aceste măsuri vor trebui adoptate prin ordonanțe de urgență sau prin hotărâri de guvern, cel mai probabil în perioada următoare.
Măsuri pentru reducere deficitului bugetar
De asemenea, în acest context, liderii coaliţiei au mai anunţat că Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public. Între aceste măsuri sunt:
Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială.
Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
Creşterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
Accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, Coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei.